Daniel David, rectorul UBB, a fost numit în funcția de preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor. Într-un interviu acordat cu prilejul alegerii lui pentru conducerea Consiliului, el a declarat că ”în lumea modernă, partidul comunist nu mai dictează cine are dreptul să facă cercetare”.

”Eu văd această separare foarte foarte prost, întărind mentalităţile şi luptele caraghioase dintre cercetătorii din institute şi cei din universităţi, derivate din organizarea comunistă de după 1948, care statua prin forţa partidului comunist că: (1) cercetarea trebuia făcută în institute de cercetare din afara universităţilor, iar (2) marile universităţi ale ţării să fie transformate în şcoli superioare de predare/formare de specialişti (pe ici pe colo făcând şi puţină cercetare-dezvoltare-inovare), anulându-li-se marile institute/centre de cercetare. În lumea modernă, partidul comunist nu mai dictează cine are dreptul să facă cercetare (cine-i cercetător), unde şi de ce fel.

Cercetarea ştiinţifică modernă se întâmplă în universităţi şi institute publice/private (unităţi CDI), într-o relaţie de strânsă colaborare şi coordonare, generându-se astfel efecte cumulative şi evitându-se suprapuneri şi irosire de resurse. Prin această separare noi ratăm ancorarea directă în mecanismele moderne ale ştiinţei de azi.

Apoi, sincer şi direct spus, mă deranjează să văd în programul de guvernare că, deşi autoritatea naţională se numeşte „Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării” (MCID), se începe cu digitalizarea (11 pagini), cu prea multe pagini faţă de activitatea de CDI (doar 4+). Digitalizarea este importantă, dar nu putem pune CDI ca anexă a digitalizării că vom digitaliza banalităţi! Fără să fiu un specialist în digitalizare, ca manager am făcut digitalizarea unei comunităţi complexe de 55000 de oameni; deşi nu se compară cu o ţară, pot spune, uitându-mă şi la alte practici din ţări de referinţă, că fie nu trebuiau combinate astfel în cadrul MCID (digitalizarea este suficient de complexă pentru a fi un minister în sine şi/sau o autoritate transversală), fie trebuia o altă organizare a misiunii MCID.

Cine are o minimă pregătire de specialitate şi/sau este orientat spre politici bazate pe dovezi (evidence-based policies) ştie din ştiinţa politicilor publice că fără o educaţiei şi cercetare eficiente, politicile publice în diverse domenii sunt sortite eşecului sau îngreunate semnificativ, cu impact negativ asupra competitivităţii ţării şi bunăstării oamenilor. În fine, cine se pricepe şi se uită la ordinea de precădere a ministerelor dedicate educaţiei şi CDI în guvern devine trist, înţelegând că nu se înţelege rolul educaţiei şi al CDI în lumea de azi. În sinteză, după mine, pierdem toţi şi nu câştigă nimeni! Sau, mai blând, nu câştigăm cât am putea!”, a declarat David într-un interviu acordat pentru adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.