Un clujean din Florești, condamnat pentru că și-a violat, în mod repetat, fiul vitreg în vârstă de 11 ani, a fost eliberat anticipat. După ce a ieșit din pușcărie, a amenințat cu moartea un polițist din localitate și a primit o nouă condamnare. Polițistul amenințat de Hoca a primit despăgubiri în valoare de 11.000 de lei, însă a trebuit să plece de la locul de muncă, unde era adjunctul șefului de post, de teama amenințărilor

Damian Hoca, un floreștean de aproape 30 de ani, a fost condamnat de instanțele clujene pentru că a amenințat un polițist din localitate care încerca să aplaneze un conflict generat de comiterea unui accident rutier.

Hoca este un recidivist care, în urmă a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că, în mod repetat, și-a violat fiul vitreg care avea o vârsta de 11 ani.

În procesul de ultraj, judecătorii clujeni au condamnat-o cu suspendare și pe Elisabeta Muza, tot din Florești, care l-a scuipat și agresat pe agentul de poliție.

 Potrivit actelor de la dosar, anul trecut, Hoca Damian ”l-a amenințat cu acte de violență lucrătorul de poliție Mezei Alin, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu și a tulburat ordinea și liniștea publică prin aceea că în public a proferat amenințări și injurii la adresa organelor de poliție care au intervenit la un eveniment rutier. În conflict a intervenit și Elisabeta Muza care l-a luat la bătaie pe polițist și l-a scuipat”.

În martie anul trecut organele de poliție au fost direcționate prin dispecerat să intervină la un eveniment rutier cu victime în localitatea Florești, în zona comunității de romi.

Întrucât în zona producerii evenimentului se aflau mai multe persoane care refuzau să se disperseze organele de poliție au solicitat intervenția jandarmilor.

La un moment dat, în timp ce organele de poliție dirijau traficul rutier, agentul de poliție Mezei Alin i-a solicitat unui conducător auto să grăbească deplasarea și să-și pună centura de siguranță. Având în vedere atitudinea recalcitrantă al conducătorului auto organul de poliție i-a solicitat să oprească autoturismul și să se legitimeze. Conducătorul auto a refuzat legitimarea, motiv pentru care organele de poliție i-au pus în vedere că va fi imobilizat dacă nu se supune solicitărilor. Având în vedere atitudinea necooperantă a conducătorului auto organele de poliție au încercat să-l imobilizeze pe acesta.

În momentul în care agentul de poliție Mezei Alin s-a deplasat la autospeciala de poliție, în zonă fiind mai multe persoane de etnie romă, două persoane de sex feminin l-au scuipat și lovit cu palmele peste cap pe agentul de poliție, după care acesta a fost îmbrâncit și de alte persoane.

Jandarmii prezenți la fața locului au intervenit în sprijinul agentului Mezei Alin, care a reușit să se urce în autospeciala de poliție. În continuare la fața locului s-au strâns mai multe persoane de etnie romă care înjurau și amenințau organele de poliție, inculpatul Hoca Daniel amenințându-l pe agentul de poliție Mezei Alin cu acte de violență, spunându-i că atunci când va fi fără uniformă îl va omorî.

Cât pe ce să fie linșat

În cadrul procesului, polițistul clujean a declarat că, după ce l-a imobilizat pe șofer, Muza Elisabeta i-a aplicat lovituri, l-a zgâriat, iar alți cetățeni de etnie romă l-au insultat, l-au amenințat, au aruncat cu diverse obiecte, astfel că a intrat în mașina poliției. Fiind pe locul șoferului, pe cealaltă parte a drumului în zona magazinului alimentar, l-a observat și auzit prin geamul mașinii, care era deschis, pe Hoca Damian Andrei care l-a amenințat cu moartea, l-a amenințat că ”îi va da el viol, i-a spus că îl va prinde fără uniformă și îi va rupe picioarele, îl va omorî”, i-a adresat cuvinte insultătoare ca de exemplu „ești un fraier, ești un nimeni, aici noi facem legea nu tu” .

”Am mai primit amenințări și insulte tot atunci de la alți cetățeni romi, însă mulți erau întrecere și nu au fost numeroase. Hoca Damian a fost cel mai perseverent, cel care i-a adresat cele mai multe amenințări și insulte, fiind în contact vizual direct cu persoana vătămată, între cei doi fiind o distanță de 2 metri”, arată polițistul. Printre alte amenințări proferate de inculpatul Hoca s-au numărat și „noaptea îți dau cuțit și te violez, îți rup capul și te omor fără uniformă ”. Persoana vătămată a subliniat că Hoca Damian a fost singurul care a amenințat-o în mod constant cu moartea, celelalte persoane amenințau sub forma „lasă că te mai prindem noi”.
Din procesul-verbal de vizionare a imaginilor video surprinse de camerele de supraveghere amplasate în zonă rezultă că una dintre persoane îl scuipă pe agentul de poliție de două ori, întâi în spate, apoi încă o dată în față, moment în care agentul de poliție încearcă să o imobilizeze, prinzând-o de mână (este vorba despre Muza Elisabeta, n.red.). Imediat intervine în ajutorul inculpatei un bărbat de etnie romă, iar o altă femeie aruncă înspre agentul de poliție cu o sticlă de băutură, cu care îl lovește în umăr pe agentul de poliție. Imediat, intervine și inculpata Muza Elisabeta, care îl îmbrâncește și lovește pe agentul de poliție cu mâinile la nivelul feței și gâtului și reușește să se elibereze.

Pedeapsă de la minim spre mediu

Judecătorii arată în motivarea soluției de condamnare că ”raportat la gradul de pericol social al infracțiunilor comise, la întreaga conduită a inculpatului (Hoca Damian, n.red), instanța apreciază că este necesar să aplice câte o pedeapsă cu închisoarea orientată de la minimul special spre mediu (…) va condamna pe inculpatul Hoca Damian pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj, la o pedeapsă de 1 an și 6 luni închisoare, iar pentru săvârșirea infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice la o pedeapsă de 1 an și 6 luni închisoare”.

Magistrații au dat pedeapsa cea mai grea de 1 an și 6 luni închisoare, la care adăugat un spor de 1/3, reprezentând 6 luni, din cealaltă pedeapsă stabilită, rezultând pedeapsa de 2 ani închisoare.

Având în vedere antecedentele penale ale inculpatului, va constata că infracțiunile din prezenta cauză au fost comise în stare de recidivă postcondamnatorie față de pedeapsa de 10 ani închisoare aplicată. (…) va revoca liberarea condiționată acordată, iar pedeapsa de 2 ani închisoare, aplicată prin prezenta hotărâre, se va adăuga la restul de 1.217 de zile (adică 3 ani 4 luni și 2 zile), rămas neexecutat din pedeapsa de 10 ani închisoare aplicată (…), iar în final va aplica pedeapsa rezultantă de 5 ani 4 luni și 2 zile închisoare cu executare în regim de detenție.

Pentru Muza, instanța va reține pedeapsa cea mai grea de 1 an și 6 luni închisoare, la care va adăuga un spor de 1/3, reprezentând 4 luni, din cealaltă pedeapsă stabilită, iar în final va aplica pedeapsa de 1 an și 10 luni închisoare.

Având în vedere cele anterior arătate, instanța consideră că această pedeapsă nu trebuie executată în regim de detenție, fiind suficientă suspendarea sub supraveghere a executării sale, dar nu mai puțin de atât (…) însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Polițistul a primit daune morale și materiale în valoare de 11.000 de lei

”(…) deoarece ca urmare comiterii faptelor asupra sa acesta nu a mai putut să își continue munca la această structură de poliție, astfel că începând cu data de 01.06.2019 persoana vătămată a fost mutat în funcția de agent II la Poliția municipiului Cluj Napoca, aceasta pierzând o parte din drepturile salariale pe care le-a avut în calitatea sa de agent de poliție în cadrul Secției de poliție rurală Florești. Persoana vătămată și-a cerut transferul, iar la Florești era ajutor șef de post echivalent cu agent principal, avea calitatea de organ judiciar, la noua secție este la Biroul de ordine publică, agent II, i s-a retras calitatea de organ judiciar înregistrând pierderi și la funcție și financiar, pierzând în total 350- 400 lei .

În privința cuantumului, instanța constată că prejudiciul material a fost parțial dovedit , motiv pentru care instanța va judeca în echitate și va acorda suma de 1.000 lei pentru pierderile salariale suferite de către persoana vătămată.

Raportat la daunele morale instanța constată polițistul a plecat de la secția de poliție din Florești din cauza acestui eveniment, deoarece nu mai prezenta credibilitate față de persoanele din comunitate, acestea se refereau la el ca fiind polițistul bătut de o femeie, și-a pierdut încrederea în forțele proprii, în capacitatea sa de a interveni ca polițist acolo unde este solicitat. A mai menționat că i-a fost frică pentru siguranța sa, mai mult în comunitatea romă de acolo țin unii cu alții și i-a fost frică de o răzbunare din partea acestora, iar șoferul oprit în trafic s-a întâlnit cu un coleg de al său și i-a spus acestuia să aibă grijă ca nu cumva la vreun eveniment să se trezească cu un par în cap.

Față de toate aceste considerente, va admite acțiunea civilă formulată de către persoana vătămată astfel că va obliga în solidar inculpații Hoca Damian și Muza Elisabeta la plata către aceasta a sumei de 1.000 lei cu titlu de daune materiale și 10.000 lei cu titlu de daune morale”, se arată în motivarea instanței.

Și-a violat fiul vitreg în timp ce mama lui era la maternitate

În urmă cu câțiva ani, Damian Hoca a fost condamnat de magistrații clujeni la 10 ani de închisoare pentru că și-a violat, în mod repetat, fiul vitreg care atunci avea vârsta de 11 ani. Hoca îl ducea pe copil în pădurile din zona Făget, prin cabane sau maşini abandonate, unde îl viola. Calvarul a durat luni de zile. Mai mult, chiar şi în timp ce iubita lui se afla la maternitate şi năştea copilul conceput împreună cu Hoca, floreșteanul l-a abuzat sexual de mai multe ori. După ce copilul i-a mărturisit abuzurile, femeia l-a denunțat la poliție. A urmat un proces în urma căruia Hoca a fost condamnat la 10 ani de închisoare, însă datorită recursului compensatoriu el a fost eliberat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here