Romania Green Building Council (RoGBC) precizeaza ca nu emite declaratii de conformitate pentru cladirea verde verificate in sistem „BREEAM In USE”, in scopul obtinerii reducerii de impozit pe imobil datorat bugetului Municipiului Cluj-Napoca conform HCL 225 / 2012.

Avand in vedere scopul schemelor internationale de certificare voluntara privind eficienta energetica si performanta ecologica a cladirilor si avand in vedere faptul ca auditul „BREEAM In Use” nu atinge obiectivele de transformare a pietei propuse de referatul pe baza caruia a fost aprobat acest HCL, RoGBC recomanda oferirea beneficiilor fiscale pentru „cladirea verde”, in baza mentionatei HCL nr. 225/2012 , ├«n mod diferen╚Ťiat, ├«n func╚Ťie de nivelul de performan╚Ť─â energetic─â si ecologica a cladirilor care indeplinesc cel putin nivelele minime consacrate de bunele practici ╚Öi standardele internationale, incurajand realizarea de cladiri nou construite mai performante sau renovarea majora adecvata a cladirilor existente, indiferent de schema de certificare privind eficienta energetica si performanta ecologica.

Prezenta pozitie a RoGBC vizeaza atat mentionata HCL nr. 225/2012 cat si proiectul de hotarare din 19.03.2014 referitor la schema de ajutor de minimis privind dezvoltarea regionala „Cladirea Verde” Timisoara si alte HCL sau proiecte de HCL si alte reglemetari de acelasi tip. Mentionam ca toti evaluatorii BREEAM activi pe piata din Romania au fost informati cu privire la aceast─â pozitie fata de sistemul „BREEAM in USE” si consecintele ei.

BREEAM in USE este un audit lansat recent pe piata internationala, in iunie 2013. Reprezinta o metoda de evaluare a gradului de sustenabilitate a unei cladiri date deja in folosinta. BREEAM in Use evalueaza performanta cladirii in stadiul in care se afla la momentul certificarii, cu scopul de a-i ajuta pe manageri/proprietari sa isi gestioneze mai bine cladirea. Este un audit usor de aplicat oricarei cladiri comerciale, industriale ori institutii publice indiferent de nivelul de performanta, de la o simpla baraca pana la cea mai sofisticata cladire de birouri. BREEAM in Use poate fi privita ca o lectie de clasa primara in sustenabilitate pentru manageri de cladiri si chiriasi.

De asemenea, RoGBC invita pe toti cei interesati de acest domeniu emergent sa se alature ”Grupului de Lucru pentru Certificarea Cladirilor Verzi / Green Building Certification Task Group”. Pentru detalii privind participarea rugam sa fim contactati prin e-mail la adresa ┬áMonica.Zarnescu@RoGBC.org.

Romania Green Building Council (RoGBC) promoveaz─â responsabilitatea fat─â de mediu si eficienta energetica─âpe durata ciclului de viat─â a unei cladiri (de la faza de design, constructie pana la operare si deconstruire) si este o asociatie non-profit, apolitic─â, format─â din organizatii active in toat─â tara.

RoGBC ofer─â cursuri specializate pentru a creste gradul de competent─â in domeniul constructiilor verzi a celor care doresc s─â se implice activ in transformarea sustenabil─âa mediului construit si este promotor recunoscut la nivel national si mondial prin partenerii s─âi a sistemelor de certificare/evaluare
internationale precum BREEAM, LEED, DGNB, Living Building Challenge etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

V─â rug─âm s─â introduce╚Ťi comentariul dvs.!
Introduce╚Ťi aici numele dvs.