Mii de naționaliști mărșăluiesc, în fiecare an, de Ziua Națională a Poloniei. Anul acesta, sloganurile lor au fost îndreptate în principal împotriva refugiaților ucraineni din țară.

Atacurile împotriva acestora se înmulțesc. „Aceasta este Polonia, nu Ucraina!”, „Ucraineanul nu este fratele meu”, „Opriți ucrainizarea Poloniei”, „Acesta nu este războiul nostru” – iată numai câteva dintre sloganurile care au putut fi văzute și auzite în centrul Varșoviei cu ocazia Zilei Naționale a Poloniei din acest an (11.11.2022). 

Statul polonez modern și independent fost proclamat la 11.11.1918, după 123 de ani de ocupație prusacă, rusă și austriacă. Aceasta a fost ziua națională a Poloniei până la atacul german din 1939. Apoi, din nou, începând din 1989. De atunci, naționaliștii au mărșăluit în fiecare an în toată Polonia cu acest prilej. În 2022, „Marșul Independenței” din capitala poloneză a fost însoțit de sloganul”Națiune puternică – Polonia Mare”., transmite Deutsche Welle.

La demonstrația naționalistă au fost prezenți și politicieni importanți, precum ministrul justiției Zbigniew Ziobro, din partea partidului de dreapta Solidaritatea Poloniei (SP), și fostul ministru al apărării Antoni Macierewicz, din partea partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS). În afară de ucraineni, în discursuri au fost insultate teribil și persoanele LGBT.

Demonstranții au ars steaguri ale UE și steaguri în culorile curcubeului, scandând „Naționalismul este calea noastră!”. Însă anul acesta la marșurile naționaliste din Polonia, nu numai la Varșovia, au dominat scandările anti-ucrainene. La Wroclaw, motto-ul evenimentului din 11 noiembrie a fost, oficial, „În Polonia, polonezul este gazda”. Neoficial evenimentul a fost promovat ca „marș anti-ucrainean”, mai spune sursa citată.

Citește și: Tribunalul Cluj a pus ieri cruce afacerii Clujana

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here