Oamenii din comuna Florești au devenit victimele unui sistem administrativ defectuos și a mai multor politicieni puși pe funcții superficial. În urmă cu mai mult de patru săptămâni, gunoaiele din Florești începeau să se adune. Zilnic populația generează nu mai puțin de 40 de tone de gunoi, Bratner Vereș a crescut prețurile de depozitare la suma exorbitantă de 200 de lei/t, iar recent Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis că această situație nu merită a fi declarată ”stare de alertă”. Gazeta de Cluj a încercat să vorbească atât cu reprezentanții Prefecturii Cluj cât și cu primarul Horia Șulea și noul director al firmei de salubritate din zonă, Florin Otrocol.

Subprefectul Gyorke Zoltan: Dacă nu e faliment, nu e alertă

La jumătatea acestei luni, deputatul PNL, Adrian Oros a transmis presei un comunicat prin care i-a cerut prefectului Vușcan să demisioneze din funcție pe motiv că fuge de responsabilități.

Unul dintre cei 51 de membrii ai Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, subprefectul Gyorke Zoltan susține că decizia luată la ultima ședință vis-a-vis de situația deșeurilor din Florești este motivată.

„Despre demisia domnului Vușcan, cerută de către deputatul Oros, nu aș dori să comentez. Nu e de competența mea. Noutăți nu sunt, din punctul nostru de vedere. Eu m-am ocupat de subiect până când Vușcan s-a întors din concediu. Mi-am exprimat părerea, și anume că starea de alertă nu trebuie declarată deoarece nu sunt îndeplinite condițiile legale. Trebuia să fie o criză a servicii publice, ori Eco Quatro Salub nu este în faliment. Primarul poate angaja o altă firmă. Competența de a asigura serviciul de salubrizare este exclusiv a primarului nu a Instituției Prefectului” declară subprefectul Gyroke Zoltan.

În alt ordine de idei, administrația Florești era sfătuită să abandoneze firma pe care a fondat-o pe fonduri europene.

 

Prefectul „Să-și facă rampă temporară”

Fiind un factor principal la decizia de a nu ajuta comunitatea floreșteană, prefectul dă sfaturi de tipul ”să-și facă rampă temporară de transfer”. Gheorghe Vușcan susține că nu a acceptat în nici o zonă a județului declararea stării de alertă. Acesta consideră că primarul trebuie să facă o cerere la mediu pentru o groapă temporară de depozitare a deșeurilor, însă deja toți clujenii știu că e imposibil să obții un astfel de aviz, dat fiind faptul că primăriile din tot județul au încheiat contracte cu gropile de gunoi din Oradea sau Alba.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit și a stabilit că nu e nevoie să declarăm o stare de alertă la Florești. Ei trebuie să își regleze o relație comercială cu firma unde depozitau deșeurile, sau să își găsească alt operator. Nici la Dej nu am acceptat să declarăm o stare de alertă și nici nu ne-au cerut-o. Nici primăria Cluj-Napoca nu a cerut o astfel de chestiune anul trecut în timp ce se confruntau cu o criză asemănătoare. Le-am recomandat celor de la Florești să meargă pe procedură normală și să ceară aviz de la Mediu pentru o rampă temporară de transfer. Dar ei nu au făcut cerere să fie autorizați pentru rampă. Noi aplicăm corect legea. Chiar dacă vine cineva să ne ceară demisia. E problema lor, noi nu intrăm într-o competiție politică. De când sunt eu prefect aici, noi nu ne amestecăm în zona politică. Ei au campanie acum și nu vrem să intrăm în discuție pe acest subiect. Domnul Oros cred că a fost dezinformat de primarul Horia Șulea. Dacă ar fi întrebat s-ar fi lămurit” declară prefectul Gheorghe Vușcan.

 

Bratner-Vereș și a lor rampă de lux

Motivul pentru care Eco Quatro Salub nu mai poate depozita deșeurile la Bratner-Vereș este că au datorii mari la aceștia. Însă la o aprofundare a subiectului aflăm că acele datorii au atins sume considerabile din cauză că prețul pe tona de deșeuri este foarte mare. Aici, proprietarii gropii de gunoi profită de faptul că au monopol pe tot județul.

Primarul susține că după ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a refuzat să dea curs cererii sale, în zilele următoare, cei de la Direcția de Sănătate Publică ( membrii și ei în acel comitet) au emis o amendă de 100.000 milioane de lei vechi.

„Tocmai ce am primit amendă de la Direcția de Sănătate Publică de 10.000 de lei. Am fost pe teren și când m-am întors am găsit-o. Cât despre acțiunile prefectului Gheorghe Vușcan nu pot decât să spun că au întors spatele comunității floreștene. Nu îmi rămân altceva de făcut decât să depun plângeri penale.

Încercăm din răsputeri să gestionăm această situație de urgență. Suntem victimele monopolului privat al Bratner Veres ce încasează 218 lei/t. Oare unde se duc banii acia?Suntem  nevoiți să ducem gunoaiele la Oradea. Să vă spun ce ne-au furat gunoiul din Florești, ca să aibă din ce să facă banii prin sortare.

Suntem înconjurați de impostori puși pe funcții publice și care nu fac decât să saboteze comunitatea. În Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, singura care m-a susținut a fost doamna doctor Duma ce reprezenta Direcția de Sănătate Publică  iar ulterior, domnul Moisescu s-a întors din concediu și ne-a transmis această amendă de 10.000 de lei” declară primarul din Florești, Horia Șulea.

Sulea

Schimbări de urgență la firma de salubrizare

Recent asociații firmei Eco Qatro Salub au decis în AGA să îl numească pe Florin Otrocol director al firmei. Acesta susține că timp de o săptămână va evalua în detaliu situația de la firma de salubritate și va prezenta un raport cu măsuri ce trebuie luate pentru salva această situație.

„Lucrurile stau în felul următor: eu am preluat funcția de director la Eco Quatro Salub, însă până vinerea viitoare va trebui sa prezint un plan de redresare celor patru comune ce sunt acționare ale firmei. Dacă nu am susținerea lor, eu nu pot să fac nimic. Trebuie să punem toți umărul ca să redresăm situația.

Am o săptămână la dispoziție să văd exact care sunt pierderile, de unde provin, care e situația parcului auto, care e situația resurselor umane de acolo, ce trebuie schimbat și ce trebuie făcut în continuare. Livia Baica a rămas în continuare administratorul instituției.

Momentan, în teren lucrurile merg în continuare ca până acum. Astăzi au ieșit, din câte am înțeles, două mașini pe teren, în Florești. În continuare se duc gunoaiele la Eco Bihor- Oradea. Dacă asociații sunt de acord cu propunerea mea și vom semna împreună procesul verbal, eu voi prelua frâiele acestei companii, iar totul se va rezolva destul de repede și destul de elegant.

Datoriile sunt pe mai multe paliere precum la furnizori, la motorină și totodată multe sume de încasat. Există șansa ca sumele ce trebuie încasate de la datornici Eco Quatro Salub ar acoperii un procent considerabil din datoriile ce le are societatea.

Adevărul este că cele mai mari costuri pe care le are compania sunt la depozitare. În Măguri-Răcătau nu s-a mai ridicat gunoiul de trei luni. Chiar dacă Floreștiul adună 40 de tone pe zi de deșeuri, nu vom neglija și celelalte comune ce beneficiază de serviciile Eco Quatro Salub.Vom lua în calcul până și închirierea de utilaje, când va fi nevoie” declară noul director al Eco Quatro Salub, Florin Otrocol.

1 COMENTARIU

  1. Nu va este rusine, sa lasati gunoaiele 3-4 saptamini, se raspandesc sobolanii si aerul devine irespirabil.Ar trebui dus gunoiul la domiciliul sefilor, oameni incapabili.Rusine sa va fie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.