Cele trei regii autonome subordonate Consiliului local Cluj-Napoca si-au prezentat marti proiectele de buget pentru anul acesta. Consilierii nu s-au aratat impresionati de performanta acestora intr-un an de criza, RATUC fiind singura regie care prevede o crestere mai semnificativa in 2011. Situatia RADP a fost centrul unor discutii aprinse intre directorul regiei si consilierii opozitiei, care au cerut lamuriri legate de litigiile in care este implicata aceasta si felul in care se apara in instanta.

Dintre proiectele aprobate de Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca saptamana trecuta cel mai controversat subiect a fost cel al bugetelor regiilor publice ale municipiului, cu care a inceput sedinta. Regiile subordonate RATUC, RAT (Regia Autonoma de Termoficare) si RADP si-au stabilit bugetele de venituri si cheltuieli pentru anul in curs, pe care le-au adus spre aprobare consilierilor locali marti.
Patinoarul incinge spiritele
Tema care a incins cel mai mult spiritele a fost situatia Regiei Autonome a Domeniului public (RADP) si a litigiului din cazul constructiei unui patinoar, in legatura cu care alesii locali au cerut mai multe lamuriri directorului regiei. Consilierii locali din opozitie au cerut sa li se comunice detalii despre toate procesele pe care RADP-ul le are, din cauza ca de cele mai multe ori regia nu este reprezentata in instanta, cum a fost cazul in procesul mentionat. „Nu stiu cum de CL nu a luat pozitie pina acum. Din 2009, RADP nu a atacat sentinta. Nu este singurul proces la care RADP-ul nu a atacat sentintele si la care nu a fost reprezentata”, a declarat consilierul PNL Steluta Cataniciu.
Scandalul cu patinoarul dateaza din anul 2005, cand firma GPI Turism Sport din Zalau a incheiat un contract de asociatiune in participatiune cu RADP Cluj pentru obiectivul “Patinoar artificial” din cartierul Gheorgheni. In contract se stipula faptul ca firma va administra patinoarul pina in anul 2014, motiv pentru care a investit circa 16 miliarde de lei vechi in instalatia de gheata si alte lucrari. Insa, la un an de la inaugurare, RADP a reziliat contractul cu firma din Zalau si a semnat un alt contract de administrare a patinoarului cu societatea Contur SRL.
RADP are conturile blocate
Dupa o serie de procese, Tribunalul Comercial Cluj a dat o sentinta potrivit careia RADP Cluj trebuie sa plateasca firmei salajene GPI Turism Sport 3,2 milioane lei pentru nerespectarea contractului privind administrarea patinoarului. Sentinta este executorie, iar firma GPI Turism a trecut, incepind de saptamina trecuta, la executarea RADP pentru a-si recupera prejudiciul. In prezent, Regia are toate conturile poprite, iar mai multe imobile ale sale sint puse sub sechestru.
Steluta Cataniciu a acuzat conducerea regiei ca societatea nu s-a aparat asa cum ar fi trebuit in procesul cu GPI Turism Sport din Zalau, motiv pentru care trebuie sa scoata acum din buzunar sume frumoase. „As vrea sa spuneti aici, tare, daca juristii RADP s-au prezentat la vreun termen pentru a reprezenta interesele societatii. Si v-as ruga sa imi spuneti numele juristului care a aparat RADP in acest proces pierdut. Va spun eu pe cine ati avut ca jurist. Era unul singur, care era angajat la DRDP cu opt ore si care mai lucra doua ore la RADP. Nu aveati director economic, nici director tehnic, nici juristi, pentru ca i-ati dat pe toti afara. Nu aveati nimic”, a declarat Cataniciu.
In plus, consilierul PSD Remus Lapusan a aratat ca RADP, desi are poprire pe conturi, plateste avocati cu onorariul de 50.000 de euro pentru a se apara in procesul patinoarului din cartierul Gheorgheni. „Nu va pot spune suma pe care o platim casei de avocatura, deoarece contractul este confidential. Insa suma este mult mai mica”, i-a raspuns directorul RADP lui Lapusan. Intr-un final, consilierii locali au solicitat o informare clara privind situatia de la RADP si procesele in care este implicata regia.
 
Bani de la CL pentru investitii
In total, cele trei regii subordonate CL vor primi din bugetul forului local 88,5 milioane de lei. RADP, RATUC si RAT si-au propus sa realizeze anul acesta venituri din care sa rezulte un profit brut de peste 406.000 de lei. Conform informarii facute de comisiile CL, bugetele RADP si  RAT au inregistat anul trecut scaderi de pana la 36%.
RADP are in vedere un buget de 16.881.000 lei, cu cheltuieli de 16.762.000 lei, si un profit brut de 181.000 lei, considerabil mai mare decat cel de 100.000 lei din 2010. Proiectele de investitii ale RADP vor fi finantate din bugetul local, suma alocata fiind de 705.000 de lei pentru proiecte precum extinderea activitatii de afisaj sau achizitionarea de utilaje pentru intretinerea strazilor. Reprezentantii regiei au aratat ca nu 2010 nu a fost un an profitabil pentru regie si din cauza faptului ca aceasta nu are in prezent contracte, lucrand doar pentru Consiliul Local.
Reprezentantii RAT au declarat ca in 2010 au inregistrat o scadere cu 10% a cheltuielilor si cu 38% a profitului, datorita faptului ca debransarile continua. Insa anul acesta situatia ar putea sa se imbunatateasca pentru ca regia va cumpara energie termica mai ieftina de la o companie germana. Veniturile estimate de RAT pentru 2011 sunt de 90.500.000 lei, insa cheltuielile sunt si ele ridicate, profitul estimat fiind de doar 100.000 lei, fata de 140.000 lei anul trecut. De la bugetul local, RAT va fi subventionata cu 58 de milioane lei pentru acoperirea diferentelor de pret pentru gigacalorie si 400.000 de lei pentru investitii.
RATUC, optimista in 2011
In schimb, se pare ca Regia Autonoma de Transport Urban Calatori Cluj-Napoca (RATUC) este intr-o situatie mai prospera si estimeaza pentru 2011 marirea personalului si cresteri salariale. Specialistii RATUC au estimat un buget general de circa 105,7 milioane de lei, adica aproximativ 25 milioane de euro. In 2010, bugetul RATUC a fost de peste 105,5 milioane de lei, cu un profit de aproximativ 154.000 lei, conform datelor din proiectul de hotarare. Pentru anul curent se estimeaza un profit relativ similar, de 125.000 lei, dar si cresterea numarului de angajati de la 1.546 anul trecut la 1.550, a fondului de salarii de la 43,7 milioane de lei la 45,6 milioane de lei. RATUC aproximeaza si cresterea salariului mediu lunar al angajatilor de la 2.354 la 2.541 de lei, adica o crestere cu 4,12% a venitului brut al fiecarui angajat al regiei, dar si cresterea numarului de calatori cu 1,27%. Regia va mentine tarifele de anul trecut, dar are in vedere introducera unui tarif de publicitate  de 0,42 de euro pe zi pentru inchirierea spatiului interior de reclama din mijloacele de transport in comun, situat in spatele cabinei conducatorului auto. In conformitate cu noile reglementari in vigoare, anul acesta regiile trebuie sa vireze din profitul brut 50% catre bugetul local, cealalta jumatate ramanand in bugetul acestora.
Consilierii au mai aprobat ieri ca taxa pentru solutionarea cererilor de divort depuse la Starea Civila sa fie de 300 lei. De asemenea, a fost aprobata lista cu 106 clujeni care vor beneficia, in curind, de locuinte sociale. Primarul Sorin Apostu a explicat ca din cele 106 locuinte sociale, 28 sint gata, 94 sint in curs de construire, iar 12 sint in curs de eliberare ca urmare a unor actiuni in instanta.
Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.