Reprezentantii municipalitatii au definitivat regulamentul general de folosire a spatiului public de pe Bulevardul Eroilor pentru amenajarea de chioscuri si terase în aceasta zona.

În urma discutiilor care au avut loc între primarul Emil Boc, reprezentantii Planwerk, firma care a realizat proiectul pietonalului, presedintele Ordinului Arhitectilor din România, Serban Tiganas si proprietarii teraselor de pe pietonal, s-au stabilit detaliile regulamentului general de folosire a spatiului public si cele cu privire la modul unitar de abordare a mobilierului teraselor si chioscurilor.
Firma Planwerk a propus Comisiei de Estetica Urbana din cadrul Primariei Cluj – Napoca un regulament general de folosire  a spatiului public si a propus producerea chioscurilor multifunctionale ca elemente de mobilare urbana cu impact major.

Cum vor arata terasele

Referitor la mobilier, patronii celor noua terase si sase chioscuri care urmeaza a fi amplasate pe Bulevardul Eroilor vor trebui sa respecte o serie de cerinte. Astfel, un agent economic va putea avea un singur set de mobilier (scaune, mese, umbrele), fiind exclus cel din material plastic, de tip gradina sau mobilier pliant. Aspectul mobilierului trebuie sa fie unitar si adaptat prin calitate vecinatatii. De asemenea, delimitarile între terase, asezarea covoarelor sau a altor materiale din plastice, a podestelor, a mobilierul pentru servire, inclusiv a automatelor de vânzare, instalatiilor frigorifice, de spalare sau a celor de sonorizare sunt strict interzise în spatiul public al bulevardului. Cu toate acestea, se permite, însa, instalarea de sisteme de încalzire cu gaz, în conditiile aprobarii lor similar celorlalte elemente de mobilier. La capitolul umbrele, lucrurile sunt la fel de stricte. Umbrelele montate pe terase vor avea aceeasi forma, patrata, de culoare monocrona, fara înscrisuri, în asentiment  cu coloristica gri-negru-maro, existenta deja pe bulevard. Umbrelele pot acoperi maximum 75% din suprafata folosita pentru fiecare terasa. În ceea ce priveste aprovizionarea unitatilor economice, aceasta se va putea face doar de pe spatiul carosabil, înainte de ora 9.00. Circulatia, parcarea si stationarea autovehiculelor de orice fel este strict interzisa pe spatiul pietonal si pe alveolele de acces la curti. Toate restrictiile de circulatie si folosire a spatiului public vor fi verificate permanent, iar încalcarea acestora va fi amendata pe loc, de catre organele de control competente. Alte restrictii privitoare la prietonal vizeaza  elementele de iluminat urban, care nu vor fi încarcate cu nici un fel de alte instalatii care nu au fost prevazute în proiectul initial si curatenia menajera, care se va realiza seara, dupa ora 21.30.

Conditii pentru chioscuri

Chioscurile multifunctionale trebuie sa se integreze în spatiul stradal nou amenajat prin forma, materiale, culori. Prin proiectul de amenajare s-a propus o imagine generala coerenta a elementelor de mobilier urban, fiind stabilite deja dimensiunile, formele, materialele, culorile si tratarile elementelor componente, urmând ca, odata cu desemnarea producatorului, sa se stabilesca modelul final de chiosc. Pe Bulevardul Eroilor vor fi amplasate noua terase si sase chioscuri. Pentru proiect au fost propuse doua dimensiuni, doua modele de chioscuri. Trei dintre acestea au dimensiuni mici si vor avea functiunea principala de vânzare de  presa, iar altele trei vor fi ceva mai mari, multifunctionale (presa, flori, bar, sandwich etc.). Chioscurile vor fi identice, indiferent de proprietar si doar cu adaptari minime datorita profilului functional. Totodata, chioscurile nu vor avea obloane, trebuie sa fie estetice si sa aiba culori care sa le integreze în peisaj, în conformitate cu mobilierul urban deja montat.

Adina Fartusnic

LĂSAȚI UN MESAJ

V─â rug─âm s─â introduce╚Ťi comentariul dvs.!
Introduce╚Ťi aici numele dvs.