Potrivit unei analize, dacă s-ar face reorganizarea teritorială a româniei, peste 50% dintre orașe ar dispărea și abia 12% din totalul comunelor de astăzi și-ar păstra statutul administrativ.
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri cer autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic. Principalele măsuri cerute sunt:
- reducerea de la 41 (plus București) la 15 a numărului de județe;
- redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori;
- redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori;
- toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.
Pe baza acestor proiecții, am analizat cele 3189 de unități administrativ-teritoriale din România în funcție de locuitori și le-am încadrat în proiecția regionalizării propusă de mediul de afaceri. Din cele 318 orașe din România, doar 170 au mai mult de 10.000 de locuitori (53,50%), în timp ce din cele 2862 de comune, doar 12,40% se încadrează între 5.000 și 10.000 de locuitori, arată o analiză făcută de g4media.ro și infosudest.ro.
Jurnalistul Cristian Pantazi a arătat într-un editorial pentru G4Media de ce este importantă reorganizarea administrativă a țării, dar și de ce este imposibilă, cel puțin până în anul 2024: lasă fără clienți marile partide de sistem și ar spulbera baronii locali.
- Județe fără nicio comună cu peste 5.000 de locuitori
Trei județe din România nu au nicio comună cu mai mult de 5.000 de locuitori: Caraș-Severin, Hunedoara și Olt. În cazul în care regionalizarea propusă ar avea loc mâine, niciuna dintre comunele celor trei județe nu ar mai exista în forma actuală și ar trebui să se comaseze cu alte localități. De precizat este faptul că Olt este județul cu numărul cel mai mare de comune din România: 104.
- Județe unde statutul de oraș l-ar păstra doar municipiul-reședință
Tulcea, Brăila și Mehedinți sunt județele care, în cazul unei restructurări, ar rămâne cu un singur oraș, acela fiind municipiul-reședință. În Tulcea și Mehedinți sunt în acest moment câte cinci orașe, iar în Brăila patru.
- Comune care ar deveni orașe
45 de comune din țară ar deveni, în schimb, orașe, depășind pragul de 10.000 de locuitori. Cele mai multe sunt în Ilfov – 10 și Iași – 6. De asemenea, județele Timiș, Prahova, Constanța, Cluj și Argeș au câte trei astfel de comune, în general cele dezvoltate în zonele metropolitane.
- Orașe care n-ar deveni nici măcar comune
În acest moment, în România sunt 38 de orașe care nu mai au nici măcar 5.000 de locuitori, un prag propus de mediul de afaceri pentru a putea avea statutul de comună. Cel mai mic, cu doar 1372 de locuitori, este Băile Tușnad, în Harghita, iar cele mai multe astfel de orașe se află în Vâlcea, nu mai puțin de cinci. Câte trei orașe sub 5.000 de locuitori se află și în Sibiu și Maramureș.
- În Alba orașele care ar deveni direct comune sunt: Abrud, Baia de Arieș;
- În Bacău: Slănic Moldova;
- În Bihor: Nucet, Vașcău;
- În Botoșani: Bucecea;
- În Brașov: Predeal, Rupea;
- În Brăila: Făurei, Caraș-Severin, Băile Herculane;
- În Constanța: Negru Vodă;
- În Dolj: Bechet;
- În Galați: Berești;
- În Gorj: Țicleni;
- În Harghita: Băile Tușnad, Borsec;
- În Hunedoara: Aninoasa;
- În Ialomița: Căzăneși, Fierbinți Târg;
- În Maramureș: Cavnic, Dragomirești, Săliștea de Sus;
- În Mehedinți: Baia de Aramă;
- În Mureș: Sângiorgiu de Pădure;
- În Prahova: Azuga, Slănic;
- În Sibiu: Copșa Mică, Miercurea Sibiului, Ocna Sibiului;
- În Suceava: Milișăuți, Solca;
- În Tulcea: Isaccea, Sulina;
- În Vâlcea: Băile Govora, Băile Olănești, Bălcești, Berbești, Ocnele Mari;
CCIR să își vadă de treburile ei.
Administrația trebuie adusă cât mai aproape de cetățean, nu dusă cât mai departe.
Județe și comune, în mod samavolnic, au mai desființat comuniștii în 1950. Vreți să reînființați regiunile după modelul lui Stalin ?
Desființați cât mai multe orașe, astfel încât bolnavii să trebuiască să parcurgă sute de kilometri până la o unitate spitalicească, la fel și elevii de liceu (ideal ar fi să nu mai frecventeze cursurile liceale).