Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj a organizat marți 15 decembrie 2015, festivitatea de premiere a celor mai bune publicaţii tipărite în judeţul Cluj în anul 2014, în cadrul Anului Editorial Clujean, ediţia a IX-a.

 

 

După cum menţionau organizatorii, această manifestare tradițională a Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj, oferă an de an şansa editurilor clujene de a-şi promova producţia editorială în rândul profesioniştilor din biblioteci, dar şi al publicului larg. Juriul Anul Editorial Clujean, ediţia a IX-a, a fost format din personalităţi ale vieţii culturale clujene: Constantin Cubleşan, Ovidiu Pecican, Ilie Rad, Lukács Józséf şi Adrian Grănescu,  fiind jurizate 1630 de documente trimise de către 59 de edituri clujene.

Cuvântul de deschidere al festivităţii de premiere l-a avut managerul instituţiei, d-na Sorina Stanca care a elogiat rolul tuturor celor implicaţi în circuitul cărţii scrise, prezentând şi proiectele Bibliotecii, printre care acordarea unor premii de sprijin a culturii clujene, prin publicarea cărţii autorului care a obţinut premiul pentru cartea de debut sau publicarea unor volume antologice ale unor autori cunoscuţi, care au ajuns la o vârstă importantă, pe cheltuiala Bibliotecii,  fapt materializat chiar de la această ediţie, prin publicarea a trei volume din creaţia poetului Aurel Rău.

La rândul său, scriitorul Ilie Rad, membru al juriului i-a felicitat pe organizatori pentru consecvenţa cu care organizează , de câţiva ani,  această premiere a editurilor şi autorilor, în condiţiile atât de vitrege ale economiei de astăzi. Apoi a prezentat şi câteva aspecte din culisele jurizării acestui concurs, arătând că juriul a avut de ales cărţile cele mai valoroase,  dintr-un număr impresionant de volume, aşezate pe 3-4 mese. ”Eu îi felicit pe cei ce au obţinut această diplomă. Este un semn de recunoştere pentru dumneavoastră, pentru cuvântul scris şi vreau să îndemn şi conducerea Bibliotecii să nu renunţe la acest proiect şi să-l continue ani de zile  acum încolo”, a încheiat domnia sa.

În continuare, preşedintele juriului, scritorul Constantin Cubleşan a dat citire scriitorilor, editurilor şi cărţilor premiate la această ediţie a Anului Editorial Clujean 2014. Printre premianţi, la secţiunea BELETRISTICĂ – POEZIE, premiul a fost câştigat de reporterul GAZETA DE CLUJ, Sorin Grecu.

 

Despre cartea reporterului GAZETA DE CLUJ, Sorin Grecu ”Viaţa Amânată: o plimbare prin infern”, apărută în anul 2014, la Editura GRINTA (director Gabriel Cojocaru)  au scris următorii scriitori şi critici literari: Michaela Bocu, Voichiţa Pălăcean Vereş, Adrian Ţion, Ioan Negru, Daniel Corbu, etc. Iată ce scria poetul şi criticul literar ieşean Daniel Corbu despre volumul premiat : “Sorin Grecu este un nonconformist structural,  un rebel la nivel ideal şi lingvistic, urmărind în permanenţă impunerea unui anormal propriu, provenit din mitologizări, transfigurări ale realului şi răzvrătiri împotriva limbajului leneş, vetust. Organizându-şi poemul după legile unei sensibilităţi bazate pe realităţi marginale, de rang secund, poetul obţine atât naturalul poeziei concrete, cât şi atmosfera unei lumi aflate în degringoladă. Pentru Sorin Grecu ”gloria” este  “un fir de păr căzut într-o carte de bibliotecă / cine va întoarce pagina?” , “fiecare ego pâlpâie la unison / ca noaptea prinsă-n pioneze / de ţârâitul greierilor” iar poetul caută secretul care i-a marcat copilăria. Deseori poemele sale au înfăţişarea unor  reportaje  de  război sau a unor texte scrise cu ştreangul la gât.”  Sorin Grecu este autorul a patru cărţi de poezie şi patru de reportaje, cel mai important premiu obţinut de acesta  în domeniul literar fiind Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Sighetu-Marmaţiei din 2012, pentru volumul “Mizerias”.   

 

Vitrina cu cărţi de beletristică. Printre ele volumul  de poezie al lui Sorin Grecu

Premiile Anului Editorial Clujean 2014:

Premiul pentru  valorificarea patrimoniului cultural literar

  • Petraș Irina (alcătuitor) – Scriitori ai Transilvaniei : dicționar critic ilustrat (Editura Eikon)

 

Premiul pentru cercetarea folclorului

Editura Tradiții Clujene  –  Folclor muzical din Bihor, autor Traian Mîrza

Premiul „Conexiuni dintre culturi şi civilizaţii”

Kazan, Nicholas – Under the Juggernaut of History amd Religion  (Editura Limes)

Moraru, Valeriu-Alexandru – Istoria comunităților sefarde din România de la începuturi și până azi (Editura Presa Universitară Clujeană)

 

Premiul pentru beletristică

  • poezie:

Grecu, Sorin – Viața amânată : o plimbare prin infern (Editura Grinta)

  • proză:

Kántor Lajos – Domokos Géza kockázatai (Editura Polis)

Editura Polis – Káosz : novellák, autor Sigmond István

Editura Eikon – Un greier pentru clasa muncitoare, autor Lucian Pop

  • critică & istorie literară

Demeter Zsuzsa – Költői tradíció és könyvkiadás (Editura Societatea Muzeului Ardelean)

Ion Cristofor – Însemnări de pe pluta Meduzei (Editura Napoca Star)

memorialistică și publicistică

Editura Eikon – În lumea latină, autor Marin Sorescu

Maghear Victor – Drumul robilor (Casa de Editură Dokia)

  • eseu

Martin Angela – Între cuvânt și tăcere ( Editura Eikon)

 

Premiul pentru debut

Vesa Ileana – Neomedievismul postmodern (Editura Școala Ardeleană și Editura Eikon)

 

Premiul „Restituiri”

Vincze Zoltán – A kolozsvári régészeti iskola a Pósta Béla-korszakban (1899-1919) (Editura Societatea Muzeului Ardelean)

Moașa Nazare Ruxandra și Gheorghe Iancu (editori) – Diariul meu de septiman, autor Valeriu Braniște (Editura Argonaut)

 

Premiul pentru valorificarea moştenirii culturale

Pop Ioan Aurel și Socaciu Ștefan – Transilvania : album (Editura Academia Română. Centrul de Studii Transilvane și Editura Eikon)

Gulyás László Szabolcs – Városfejlődés a középkori Máramarosban (Editura Societatea Muzeului Ardelean)

 

Premiul pentru incursiuni în istoria universală

Pál Judit – A Habsburg Monarchia története : 1526-1848 (Editura Mega)

 

Premiul pentru prezentarea și promovarea Clujului și Transilvaniei

Asztalos Lajos și Papp Annamária – 1944. Június 2. – Kolozsvár Bombázása (Editura Exit)

Bogosavlievici Vladimir-Alexandru și Zmicală Laura – Clujul văzut și nevăzut : ghid istorico-turistic (Editura Mega)

Muthu Mircea – Repere culturale transilvane, vol. 1 (Editura Eikon și Editura Scriptor)

Magina Livia – Instituția judelui sătesc în Principatul Transilvaniei (Editura Mega)

 

Premiul pentru contribuții la cunoașterea patrimoniului muzical

Timaru Valentin – Stilistică muzicală (Editura MediaMusica)

Garaz Oleg – Exerciții de muzicologie (Editura MediaMusica)

 

Premiul pentru excelență grafică

Editura Stúdium – A lámpagyújtogató, alcătuitor Hantz Lám Irén

 

Premiul pentru literatura română în circuitul universal

Jurcan Alexandru – Echange d’os (Editura Casa Cărții de Știință)

 

Premiul “Monumenta”

Editura Societatea Muzeului Ardelean pentru finalizarea proiectului:

Dicționarul istoric al lexicului maghiar din Transilvania, vol. XIV

 

Premiul pentru carte de copii, educație și învățământ

Editura Ecou Transilvan

 

Premiul “Opera Omnia”

Ion Brad

4 COMENTARII

  1. Interesant!
    in zilele trecute, am avut vizita bunului meu prieten Gicu Musat care mi-a adus in extenso „memento”ul exceptional prezentat despre el, Ciolan, Filarmonica,in Gazeta de Cluj .Surpriza a fost numele autorului.Azi scotocind pe I-net am reusit sa dau de adresa telefonica a celui al carui nume imi produsese surpriza .
    In primul rand felicitari pentru ultima”productie” mentionata si premiata mai sus iar in al doilea, o intrebare: ai ramas cu aceeasi curiozitate legata de medicina legala si oarecum de mine?
    Te-am cautat la telefon dar se pare ca nu am porivit ora.In orice caz,adresa mea de e-mail este: petrumochou@yahoo fr. Itzi doresc numai bine in general si in cadrul traditzionalelor Sarbatori de Craciun., dr.Mosoigo

  2. Constat disparitzia corespondentzei.In orice caz ,felicitari si sa ne auzim pe internet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.