Spitalul Regional de Urgenţă este cartoful fierbinte al proiectelor clujene : toţi sunt de acord cu necesitatea construirii acestuia, dar nimeni nu reuşeşte, deocamdată, să găsească pârghiile care să mişte lucrurile. Ideea, pornită încă din anii ‘90, a înghiţit o grămadă de bani, dar proiectul a rămas în aer. Mihai Seplecan, în noua sa calitatea de vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, anunță că problema arzătoarea proprietății asupra terenului a fost rezolvată, ceea ce înseamnă că următoarea mișcare – finanțarea –  trebuie făcută de către Ministerul Sănătății.

Pentru a veni în sprijinul efortului de edificare a Spitalului Regional de Urgenţă, Consiliul Judeţean Cluj a aprobat, în cadrul şedinţei ordinare din data de 31 iulie 2014, hotărârea nr. 210 prin care s-au aprobat demersurile în vederea comasării terenurilor destinate construirii spitalului, respectiv a celor trei parcele de 60.000 mp, 4763 mp şi 79237 mp. Terenul respectiv a aparţinut Ministerului Apărării, care l-a donat administraţiei locale, însă până acum politicienii abia au mişcat într-o direcţie concretă.

„Prin acest demers, de unire a celor trei CF-uri într-unul singur, pot afirma cu încredere că forul administrativ judeţean şi-a realizat, până în acest moment, activităţile prevăzute şi care au ţinut de competenţa acestei instituţii. În final, a rezultat o parcelă compactă de 14,4 ha care a fost transmisă în domeniul public al judeţului, fapt care va determina un curs de acţiune mult mai favorabil pentru implementarea acestei investiţii, atât din punct de vedere al exploatării unitare, cât şi a asigurării finanţării de la bugetul central sau din surse europene nerambursabile”, a declarat Mihai Seplecan.

Mihai Seplecan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii delegate de preşedinte, domnul Mihai Seplecan a transmis săptămâna trecută o adresă către Ministerul Sănătăţii prin care solicită, pentru a treia oară în interval de aproximativ doi ani de zile, clarificări în ceea ce priveşte situaţia construirii Spitalului Regional de Urgenţă Cluj, respectiv posibilităţile de finanţare a acestui obiectiv investiţional de interes naţional.

 

Ministerul Sănătății arată spre fondurile europene

Ministerul Sănătăţii,sugerează însă orientarea spre fondurile europene sau un parteneriat public-privat, pentru că în condiţiile actuale sunt slabe speranţe pentru o finanţare de la bugetul de stat. În 2013, când senatorul PDL Alin Tișe lansase petiția on-line de strângere a semnăturilor pentru sprijinirea proiectului  ce privea Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj, Ministerul Sănătății răspundea că  proiectul nu poate fi finanțat (şi deci nu se pot iniţia proceduri de achiziţie pentru încheierea unui contract de lucrări, proiectare şi dotare la cheie) de către  Ministerul Sănătății, deoarece este vorba despre un teren aflat în administrarea Consiliului Judeţean, iar indicatorii tehnico-economici ai spitalului regional de urgenţă situat la acea locaţie (Floreşti) trebuie  aprobaţi prin emiterea unei hotărâri a Guvernului.

 

Până acum s-a plătit pentru ruine

La sfârşitul anilor 90, Ministerul Sănătăţii a aprobat circa 150 de milioane de euro pentru construcţia unui spital de urgenţă la Cluj. În acea perioadă, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, care era condus de Victor Romulus Constantinescu, a plătit peste 10 miliarde de lei vechi (un milion de lei noi) pentru construirea unei clădiri lăsate în paragină. Spitalul de atunci fusese proiectat la marginea cartierului Mănăștur, în zona dealurilor Colina. Între timp, proprietarii de drept ai terenului pe care s-a ridicat clădirea au cerut pământul înapoi, iar proiectul a fost oprit și construcția a intrat în paragină. După câţiva ani, în care clădirea a fost scoasă la licitaţie, dar nimeni nu a vrut s-o cumpere, a venit Mihail Hârdău, fost ministru al Educaţiei, care s-a gândit că ruina ar mai putea înghiţi nişte bani pentru a găzdui liceul şi academia de muzică din Cluj Napoca. În acest moment nimeni nu își mai asumă paternitatea ruinei şi, implicit, a miliardelor plătite către firma SC TCI Contractor General.

 

Muzicieni pe ruine

Noua conducere a Consiliului Județean Cluj ar dori și rezolvarea acestei probleme, având în vedere că Liceul de Muzică ”Sigismund Toduță” a rămas fără clădire în urma retrocedării acesteia către Biserica franciscană și a fost mutat provizoriu într-un spațiu impropriu pentru muzică. Ca urmare, Mihai Seplecan a transmis o adresă către Instituţia Prefectului Judeţul Cluj şi către Ministerul Educaţiei Naţionale, prin care solicită sprijinul în vederea edificării noilor  sedii ale Liceului de Muzica “Sigismund Toduţă” şi a Academiei de Muzica “Gheorghe Dima” din municipiul Cluj-Napoca, pe amplasamentul fostului Spitalul Clinic de Urgenţă şi Centrul de Investigaţie, Diagnostic şi Tratament – Cluj-Napoca, situat pe str. Bucium, f.n, adică pe ruinele din zona Colina.

“Astăzi am transmis o solicitare domnului prefect şi domnului ministru prin care i-am invitat să se alăture demersurilor Consiliului Judeţean Cluj de a oferi cetăţenilor judeţului Cluj un sediu nou pentru Liceul şi Academia de Muzică. Ne dorim să colaborăm şi tocmai de aceea le adresez rugămintea de a interveni, pentru deblocarea după mai bine de 8 ani, a unui proiect al judeţului. Consider că e de datoria noastră, în calităţile pe care le deţinem de lideri ai judeţului, să acţionăm ca o echipă unită în interesul exclusiv al cetăţenilor” a declarat domnul Mihai Seplecan.

Reamintim faptul că în baza Hotărârii Consiliului Judeţean Cluj nr. 133/2006 s-a aprobat transmiterea cu titlu gratuit, din proprietatea privată a judeţului Cluj şi din administrarea regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Cluj, a obiectivului de investiţii “Spitalul Clinic de Urgenţă şi Centrul de Investigaţie, Diagnostic şi Tratament – Cluj-Napoca”, în proprietatea privată a Statului Român, respectiv a terenului aferent obiectivului de investiţii în proprietatea publică a Statului Român şi în administrarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării în vederea realizării sediilor Liceului de Muzică “Sigismund Toduţă” şi Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din municipiul Cluj-Napoca. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.