Reteaua ruseasca din Romania si fondurile pentru Republica Moldova

Atunci cand s-a vazut cu premierul basarabean Vlad Filat, Preşedintele Traian Băsescu i-a spus că România aşteaptă nişte proiecte concrete în contextul ajutorului nerambursabil oferit. Era vorba de cele 100 de milioane de euro care urmau sa fie alocate de Romania proiectelor celui de-al doilea stat romanesc pe parcursul a patru ani si din care anul acesta, s-au alocat foarte putin.

Presa de la Chisinau instigata de agentii de influenta rusi nu scapa nici-un prilej sa intrebe ce se intampla cu promisiunea facuta de Romania? Deocamdata de la Bucuresti nimeni nu da un raspuns clar.

Experti consultati de Romanian Global News au evidentiat faptul ca blocarea fondurilor si neonorarea promisiunii facute ar avea in spate zone de influenta a agenturii ruse infiltrata in diverse institutii din Romania. Adica rusii cer mingea la Chisinau, dar tot ei tin mingea si nu ii dau drumul de la Bucuresti.

Scopul este acela de a demonstra ca România este neserioasă şi a scădea credibilitatea ei in ochii opiniei publice din Basarabia, dand astfel munitie propagandei antiromanesti si antiunire de dincolo de Prut.

In acest context, preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, i-a solicitat, luni, ministrului de externe Teodor Baconschi, să intervină pe lângă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului  în vederea bugetării proiectelorde dincolo de Prut finanţate prin ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro acordat Chişinăului de Guvernul României.
'Mie mi se pare nu doar regretabil, ci şi neacceptabil faptul că există un tratat bilateral supus ratificării Parlamentului, inclusiv nouă, Senatul, cu protocol adiţional, respectiv acele 100 milioane de euro alocate pentru finanţarea unor proiecte în R.Moldova. Mi se pare inacceptabil faptul că, la atâta vreme, deşi a existat acel episod al inundaţiilor, un anumit ajutor anticipat şi noi am ratificat în Parlament acest lucru, mare parte a acestor bani nu au fost readmişi. Nu sunt regăsiţi în proiecte efective în R.Moldova.

Este o chestiune de onorabilitate, de credibilitate a statului român în R.Moldova într-o relaţie pe care o percepem de ambele părţi ale mesei drept strategică şi profund românească. Deci eu vă semnalez politic acest fapt care ridică mari semne de întrebare şi mai constituie şi posibilităţi de atac politic în plan intern la Chişinău. Deci solicitarea Comisiilor de politică externă, cel puţin cea de la Senat, este să faceţi aceste demersuri pe lângă instituţia competentă, înţeleg că este MDRT, care trebuie să fie extrem de atentă la aceste aspecte”, i-a solicitat Titus Corlăţean ministrului de externe, cu ocazia şedinţei Comisiilor reunite de politică externă ale Parlamentului ocazionată de avizarea bugetului MAE pentru 2012.

Senatorul social-democrat a subliniat că nu intră în atribuţiile ministrului de Externe bugetarea fondurilor pentru R.Moldova, însă a arătat că îi solicită să intervină politic la MDRT în acest sens. 'Am reţinut ce spuneaţi apropo de cele 100 milioane euro fonduri nerambursabile pentru proiecte de dezvoltare în R.Moldova şi credeţi-mă că nu contenesc să cer şi eu bugetarea acestora şi derularea programelor respective', a răspuns ministrul Baconschi.

Premierul Emil Boc a oferit, la începutul anului 2010, disponibilitatea Romaniei de a acorda Chisinaului un grant nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro pentru infrastructură şi şcoli, suma fiind aplicabilă pe o perioada de patru ani, începând cu 2010.
Nimeni nu sustine alocarea acestor fonduri fara a se controla strict destinatia lor si nefolosirea lor de catre o anumita forta politica de la Chisinau pentru a-si face campanie, dar promisiunea facuta trebuie tinuta, iar mijloace de control al utilizarii banilor sunt operabile si la indemana institutiilor de la Bucuresti.

 Sursa: Rgn Press

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.