Emil Boc a convocat o şedinţă imediată a Consiliului Local Cluj-Napoca pentru a „rezolva” 50 de puncte de pe ordinea de zi.  Dintre proiectele prezentate  consilerilor 38 erau plângeri prealabile pentru noul Plan urbanistic General al oraşului.

 

Acatistul de „facă-se voia Ta” al primarului Emil Boc

Spre deosebire de o şedinţă ordinară unde perioada de consultare a materialelor este de 5 zile, sau de una extraordinară unde perioada de consultare este de 3 zile, o şedinţă de îndată  convocată de regulă de primar are timp de consultare  a materialelor 24 de ore.

Astfel, primarul Emil Boc a sunat liderii de grupări politice din Consiliul Local pentru a-i intreba dacă pot să-şi adune oameni în următoarea zi la o şedinţă de indata. Conform surselor, Emil Boc le-ar fi spus acestora că este vorba de o şedinţă cu privire la Noul Pug şi că ar avea undeva la 30 de puncte pe ordinea de zi, in realitate s-au emis invitaţii la şedinţă consilerilor locali cu o ordine de zi ce cuprindea 50 de puncte de catre  Partidul Naţional Liberal, formaţiune politică din care şi Emil Boc face parte şi care deţine majoritate în Consiliul Local. Documentele cu privire la proiectele şi informările de pe ordinea de zi pentru această şedinţă au fost făcute în grabă şi nu au fost postate pe site-ul primăriei.

Oricine a dorit să se documenteze cu privire la ce ar trebui să voteze în şedinţa imediată a putut-o face seara la 8 sau în ziua  următoare până la ora 14, oră la care trebuia să înceapă şedinţa. Astfel, temernul de 24 de ore pentru ca aleşii locali să studieze proiectele s-a redus subit la 18 ore luând în considerare şi orele de somn.

„Nimeni nu a avut timp de aseară de la ora opt, de când ni s-a spus că putem consulta documentaţia dacă mergem să o ridicăm de la primărie, să parcurgă toate cele 50 de puncte. Eu personal am recunoscut aceasta în şedinţă. Nu se poate admite să votezi cu privire la ceva ce nu ai citit. Primarul a făcut o şedinţă imediată pentru ce? Pentru a rezolva rapid 50 de probleme? Nu le-am citit pe toate dar am demonstrat că în mare am ştiut despre ce e vorba, spre deosebire de alţi colegi de-ai mei din Consiliul Local” a declarat consilierul Claudia Anastase.

 

Mezina Consiliului Local, colega de partid a lui Boc, a citit, nu a aprofundat dar a votat

Loredana Pop a devenit consilier local împreună cu Marcu Valtar în ianuarie 2015, la o lună după ce s-a Noul PuG a intrat în vigoare. Cu toate acestea, Loredana Pop  a fost prezentă la şedinţa de indata convocată de primarul Emil Boc şi a votat proiectele propuse de acesta pe ordinea de zi. Conform declaraţiei acesteia această şedinţă a fost binevenită şi chiar dacă nu a aprofundat proiectele le-a citit şi le-a votat.

„Undeva după ora 16,cred că s-a putut ridica documentaţia de la primărie cu privire la cele 50 de proiecte de pe ordinea de zi a şedinţei. Deşi am fost la muncă toată ziua, nu am avut de ales decât să le citesc în acea noapte. Astfel, toate materialele de pe ordinea de zi le-am citit dar nu am mai avut timp să le aprofundez. Oricum am votat şi acele proiecte au  trecut prin comisiile de specialitate deci sigur au fost bune. ” a declarat consilerul local Loredana Pop.

Întrebată despre ce părere are cu privire la şedinţa imediată şi ce importanţă avea, Loredana Pop a dorit să puncteze că în opinia ei ar fi fost foarte necesară. De asemenea consilierul local PNL Loredana a fost întrebată şi dacă, după lecturarea materialelor pentru şedinţă a identificat ceva neobisnuit sau care ar fi meritat mai multă aprofundare decât o noapte de citit.

„A fost necesar să fie organizată acum această şedinţă. Din câte am auzit şi înteles eu, daca nu avea loc şedinta extraordinară, pardon imediată, ieseam din termenul de 30 de zile pentru a răspunde pângerillor prealabile ale cetâţenilor. Am votat în cunoştiinţă de cauză. Oricum la şedinţă s-au discutat chestii din Noul Pug iar eu nu eram consilier local când acesta a intrat în vigoare, în decembrie 2014. Şi în orice caz au fost subiecte de discuţie ce s-au mai putrat în CL în ultimele luni.Nu mi s-a părut nimic ieşit din comun sau nelalocul lui din materialele prezentate CL-ului” a mai adăugat Loredan Pop.

 

Cine recunoaşte că a votat făra şă ştie, mâna sus

Grupul de consilieri locali PSD a declarat neparticipare la vot la toate proiectele de pe ordinea de zi de la număriul 20 până la sfârşit, exceptând pe cele la care se discuta o amânare a aprobării. Consilerii locali din opoziţie(PSD-PC) i-au cerut lui Emi Boc la începutul şediţei, să scoată de pe ordinea de zi din proiecte, doarece sunt prea multe şi a fost imposibil aprofundarea acestora într-un timpă atât de scurt.

La această ipoteză, primarul Emil Boc a motivat că această şedinţă a fost amânată de prea multe ori şi că este nevoie de soluţionarea tuturor punctelor prezentate.

„Eu am afirmat la începutul şedinţei că mi s-a părut prea scurt timpul de studiu al materialelor pe care Emil Boc ni l-a oferit. De asemenea ca lider de grup am luat decizia, după ce m-am consultat cu colegii de partid să nu participăm la vot de la punctul 20 pâna la punctul 50. Excepţie de la această cerere am facut-o acolo unde s-a discutat amânarea proiectelor pentru o altă şedinţă pentru că asta doream şi noi.  Sa nu ne fie bagate pe gât proiecte şi plângeri prealabile pe care să nu le putem cunoaşte în totalitate. Au fost cazuri în care cetăţenii au avut dreptate şi CL-ul a greşit. Am fost dezamăgită să observ că doar eu văd aşa lucrurile. Eu nu cred că cineva a aprofundat subiectele toate, deşii a votat” a afirmat Claudia Anastase.

 

De la erori de redactare la copy-paste dintr-un proiect într-altul

Consilierilor Locali li s-au expediat materiale cu greşeli grave, precum lipsă de semnături, paragrafe repetitive sau confuzii la cifre şi denumiri de străzi. Spre exemplu la punctul 10 de pe ordinea de zi era vorba de un proiect iar la punctul 11, într un alt proiect se regăseşte aceeaşi concluzie din referatul de informare preluată copy-paste de la punctul anterior. O altă greseala a fost faptul că Arhitectul Şef, Ligia Subţirică a „uitat” să semneze un proiect de hotărâre pentru care trebuiau să îşi dea votul consiilerii locali, ce în mod normal s-ar baza pe experienţa de evaluare a acesteia,  fiind specialistă în domeniu.

Punctele de pe ordinea de zi au fost făcute publice ulterior pe site-ul primăriei Cluj Napoca.

Claudia_Anastase.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.