Revoluţia bunului simţ. O sintagmă care i s-ar potrivi ca o mănuşă academicianului Ioan Aurel Pop. Iar revoluţia care ar putea-o stârni este cea de care are nevoie mediul academic, schimbarea rectorului celei mai prestigioase universităţi din ţară. Ioan Aurel Pop este cel mai tânăr membru plin al Academiei Române şi ar vrea ca în Universitatea Babeş-Bolyai(UBB) să se pună un accent pe cercetare. Încă nu s-a hotărât dacă va candida sau nu la funcţia de rector, însă până la o definitivare vă prezentăm părerea lui despre UBB.

""Problema conducerii Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) se pune stringent în aceste zile, când au demarat alegerile la diferite niveluri, în vederea stabilirii unei noi echipe manageriale. Acestea vin după mulţi ani de conducere "sui generis", în care puterea a fost deţinută, într-un fel sau altul, de echipe conduse de către prof. Andrei Marga. Din acest motiv, miza este extrem de importantă şi dorinţa de schimbare legitimă. Am fost solicitat şi eu să mă gândesc la depunerea candidaturii. Încă meditez la acest subiect, pe fondul marii responsabilităţi a funcţiei, pornind de la experienţa pe care o am în domeniul învăţământului superior şi cercetării. Sunt membru titular al Academiei Române, cel mai înalt for de afirmare şi consacrare culturală şi ştiinţifică din România. Mai sunt, de peste 25 de ani, dascăl al acestei universităţi, iar aceasta mi-a dat posibilitatea cunoaşterii, din interior, a mecanismului de funcţionare a prestigioasei instituţii. În plus, am fost, timp de câţiva ani, visiting professor a două universităţi, una din Europa şi alta din SUA, precum şi director a două centre culturale din străinătate, ceea ce m-a ajutat să cunosc şi alte experienţe în domenul învăţământului superior, al schimburilor culturale. Experienţa academică şi de cercetare îmi creează, prin urmare, anumite premise favorabile pentru a accede la o astfel de candidatură.

Recent universitatea noastră – cea mai mare şi mai importantă din ţară şi una dintre cele mai valoroase din această paret a Europei –, datorită excelentei munci a corpului academic şi a studenţilor, a fost plasată (la finele anului 2011), de către clasificarea Ministerului Educaţiei, între cele 12 universităţi de elită. Aceste universităţi sunt declarate instituţii „de dercetare avansată şi de educaţie”. După cum se vede, cercetarea este pusă pe prim plan, ceea ce onorează, dar şi obligă foarte mult. Este firesc ca membrii corpului academic cu experienţă de predare şi cercetare şi cu rezultate notabile, recunoscute, în aceste domenii, să se gândească serios la acest pas. Funcţia de rector presupune şi o răspundere foarte mare faţă de colegi, faţă de corpul academic, faţă de întreg personalul didactic şi, mai ales, faţă de zecile de mii de studenţi. Studenţii noştri au venit la o instituţie prestigioasă şi au nevoie de garanţia excelenţei, a unei pregătiri deosebite. La nivel naţional, Universitatea „Babeş-Bolyai” s-a plasat, în foarte multe domnii, pe primul loc, confirmându-şi prestigiul special şi atracţia pe care o exercită faţă de tinerii dornici de studiu. La nivel internaţional, aşa cum se ştie, în topurile consacrate sau în marile clasificări, România nu are nicio universitate între primele 500 (Şi aici însă, UBB este plasată cel mai bine!). Ceea ce poate să fie aleatoriu, să exprime şi relativismul unor criterii nu întotdeauna bine selectate, dar şi un anumit nivel al nostru, încă insuficient competitiv. Din acest punct de vedere, viitoarea conducere are un rol extrem de important în gestionarea cercetării şi a afirmării valorii. Fireşte, în asigurarea prestigiului, un rol important îl au ştiinţele exacte şi ştiinţele naturii (matematica,
informatica, fizica, chimia, biologia), care trebuie susţinute şi întărite în continuare. De acolo vine marea substanţă a publicaţiilor în revistele cunoscute şi recunoscute (în bazele de date internaţionale), în edituri recunoscute internaţional. Nu trebuie neglijate nici ştiinţele sociale şi disciplinele umaniste, pentru că o universitate clasică nu poate exista fără ele. De asemenea, dacă ne uităm atent la această clasificare recentă, menţionată deja, plasarea excelentă UBB s-a datorat şi faptului că multe discipline umaniste şi sociale (filosofia, istoria, ştiinţele politice, administrative etc.) s-au clasat pe primul loc în ţară în
competiţia cu marile universităţi. Lucrurile trebuie cântărite bine şi încurajată cercetarea şi valorificarea optimă a rezultatelor cercetării, la nivel internaţional. Pe de altă parte, un specialist în limba şi literatura română sau ale minorităţilor naţionale, în istoria românilor, în geografia României, în drept românesc, în teologie românească nu se poate afirma bine, de regulă, nici la Londra, nici la Washington. Expertiza lui se realizează cel mai bine în România, deoarece specialiştii avizaţi, care să-l poată aprecia la reala valoare şi critica la modul obiectiv, se află în România. De aceea, trebuie să existe o dreaptă cumpănire între ştiinţele exacte şi disciplinele umaniste, între valorificarea cercetării pe plan naţional şi internaţional. UBB dispune astăzi de peste 100 de specializări, are trei linii de studiu (română, maghiară şi germană), desfăşurând cursuri şi seminarii în cinci limbi principale. Toate la un loc formează această universitate extraordinară, fără egal, inclusiv prin zestrea sa multiculturală. Universitatea, aşezată pe o solidă tradiţie multiseculară, trăieşte în prezent, însă are privirea aţintită spre viitor. Ideea sa de bază este „comunitatea magiştrilor şi studenţilor”. Fără ideea de comunitate şi de colegialitate în predare, în cercetare, dar şi în conducere, universitatea îşi pierde menirea. Ea s-a născut şi s-a afirmat ca o corporaţie şi trebuie să cultive neîncetat democraţia spiritului liber, neîngrădit. Rectorul nu poate să fie decât primul dintre egali, pentru o perioadă scurtă de timp şi cu o putere bine delimitată, delegată de către colegi numai cu scopul asigurării binelui comunităţii", a declarat în exclusivitate pentru Gazeta de Cluj Ioan Aurel Pop.

 

Ioan Aurel Pop a primit în 2011 premiul de Excelenţă din partea Gazetei de Cluj.

Citeşte un interviu cu Ioan Aurel Pop în numărul viitor al Gazetei de Cluj.

VEZI AICI CV-ul lui Ioan Aurel Pop.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.