SURSA FOTO: SEPTIMIU BIZO


Clujenii sunt îndemnați să se alăture manifestărilor dedicate comemorării eroilor Revoluției din 1989, care vor avea loc joi, 21 decembrie. Începând cu ora 10:00, evenimentele vor demara pe podul peste Someș, în apropierea Hotelului Astoria, locul unde, în data de 21 decembrie 1989, au fost uciși primii trei manifestanți.

Ceremonia va include depunerea de coroane de flori, iar de la ora 11:00, la Monumentul „Stâlpi Împușcați” din Piața Unirii, se va desfășura o slujbă religioasă, însoțită de depuneri de jerbe de flori și intonarea Imnului Național al României, „Deșteaptă-te, române”, precum și colinde.

Participanții vor parcurge apoi traseul pe Bulevardul Eroilor și prin Piața Ștefan cel Mare până la Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii. Aici, începând cu ora 12:00, va avea loc o slujbă religioasă, urmată de depuneri de coroane și onor militar. În aceeași perioadă, se vor depune jerbe de flori în locurile unde au fost împușcați manifestanții din Piața Mărăști și de pe strada Moților. În cimitirul din Mănăștur, se va desfășura un parastas în memoria clujenilor căzuți pentru libertate.

La Cluj au murit 29 de oameni, iar alţi 52 au fost răniţi în timpul confruntărilor din decembrie 1989. Acest lucru a făcut obiectul a două dosare penale. Una din cauze i-a avut în atenţie pe mr(r) Ilie Dicu, pe fostul prim-secretar al judeţului Cluj, Ioachim Moga, fostul şef al Armatei a IV-a Transilvania, generalul-colonel Iulian Topliceanu, colonelul Valeriu Burtea si locotenent-colonelul Laurenţiu Cocan.

Într-un alt dosar au fost cercetaţi generalul (r) Florian Caba, care era la momentul revoluţiei şeful de stat major al garnizoanei Someşeni, cpt(r) Carp Dando şi cpt (r) Iacob Gheorghe. În martie 2006, instanţa Curţii de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în dosarul privindu-i pe Dicu, Topliceanu, Moga, Burtea şi Cocan. Astfel, prin sentinţa instanţei supreme, Ilie Dicu a fost condamnat la 15 ani de închisoare, fostul prim-secretar al judeţului Cluj, Ioachim Moga la opt ani de închisoare, fostul şef al Armatei a IV-a Transilvania, generalul-colonel Iulian Topliceanu la zece ani închisoare, colonelul Valeriu Burtea a primit nouă ani de închisoare şi locotenent-colonelul Laurenţiu Cocan nouă ani de închisoare.

În dosarul în care au fost cercetaţi Caba, Carp şi Iacob, lucrurile au evoluat cu totul diferit, În urma evaluării tuturor probelor, procurorii militari au dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Florian Caba şi a lui Carp Dando. Acest lucru i-a nemulţumit pe reprezentanţii Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei Cluj, aceştia atacând soluţia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa supremă, după ce a analizat cauza, a dispus respingerea definitivă şi irevocabilă a cererii Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei din Cluj privind infirmarea rezoluţiei de scoatere de sub urmărire penală a lui Caba şi Carp şi trimiterea celor doi în judecată. În cazul lui Iacob, procurorii au închis cauza ca urmare a decesului fostului militar, scrie ziarulfaclia.ro.

Citește și: Fostul șef al Poliției Economice din Cluj și-a recunoscut vinovăția la DNA, după ce a apărut în dosarul ISCTR

3 COMENTARII

  1. A spus șeful informațiilor din armata ca știa din 1984 (de la omologul jugoslav)ce se va intampla .Un coleg era la fabrica de bere -Cluj.Spunea -ce slabe erau gloanțele ca cei mai provacatori au fost împușcați .La unul i s-a oprit glonțul in burta.Eu cred ca teroristii-lunetisti de cine stie de unde provocau ura prin împușcare liderilor .Nu mai jigniți inteligenta cu revoluție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.