Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că o evaluare pozitivă pentru România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare nu înseamnă că este ”un blat” între Guvernul Ponta şi Comisia Europeană.

Precizarea lui Cazanciuc a venit în urma unei întrebări referitoare la postarea fostului ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu, pe un site de socializare, care spunea că se teme de ”un blat” pe MCV între Guvernul Ponta şi Comisia Europeană.

„Eu l-am invitat pe domnul Predoiu la MJ. (…) Voi invita toţi foştii miniştri de Justiţie pentru a avea dialog pe ce înseamnă justiţie. Nu avem absolut nimic de ascuns şi orice voce, cu atât mai mult a unui ministru, trebuie ascultată. Dar aş fi atent la termenii folosiţi atunci când un fost ministru al Justiţiei se exprimă în mod public. Aş prefera ca, înainte să iasă public cu un anumit punct de vedere, să avem un dialog. (…) Faptul că avem o evaluare pozitivă nu înseamnă că este un blat. Putem să spunem că avem progrese marcate ca atare de experţii Comisiei. Nu trebuie să ne fie teamă de progrese, nu cred că domnului Predoiu îi este teamă de progrese întâmplate în momentul de faţă şi marcate ca atare de experţii Comisiei”, a afirmat Cazanciuc, miercuri seară, la Digi 24.

El a precizat că, în momentul de faţă, nu e vorba de un raport, ca să poată spune dacă este sau nu „soft”, ci discuţii pozitive în jurul unei vizite recente la Bucureşti a experţilor CE.

„Nu putem decât să fim bucuroşi că sunt pozitive şi să aşteptăm o evaluare, printr-un raport, pozitivă, la sfârşitul anului. Discutăm de un pas care a fost marcat pozitiv, din punctul nostru de vedere, şi domnul Predoiu poate să contribuie, prin dialogul cu ministerul, şi la alţi paşi pozitivi de aici încolo”, a spus ministrul.

Despre discuţiile cu delegaţia CE de la sfâşitul lunii mai, el a precizat că a avut un dialog destul de deschis şi onest.

„Eu cred că dacă avem permanent un dialog onest cu partenerii noştri europeni putem să stăm în jurul unei mese fără să ne fie teamă. Şi dincolo de angajamentele concrete pe care noi ni le-am asumat prin acest mecanism, cred că ceea ce avem de făcut este să construim un mecanism de încredere reciprocă, să punem accent pe aspectul de cooperare al MCV. Noi putem să punctăm, putem să bifăm, putem să raportăm lucruri ca fiind îndeplinite, dar dacă nu reuşim să şi convingem partenerii că ceea ce am pus pe masă se întâmplă cu adevărat, întotdeauna o să avem o problemă”, a arătat Cazanciuc.

Pe de altă parte, ministrul a spus că dacă partenerul extern are o percepţie că există o problemă, România trebuie se preocupe cum o rezolvă şi ce poate face pentru a arăta este, la frontiera răsăriteană a Europei, un partener de încredere şi nu un loc în care sunt „tot felul de suspiciuni, inclusiv de corupţie, nu mai mult decât în alte părţi”.

Referitor la legătura între MCV şi aderarea la Spaţiul Schengen, Cazanciuc a subliniat că această intrare în zona liberă este o decizie politică şi orice raport bun poate să contribuie la o decizie corectă pentru România.

„Noi spunem că suntem pregătiţi tehnic pentru aderarea la Spaţiul Schengen.(…) Nu trebuie să pornim de la premisa că are cineva ceva împotriva noastră, că cineva vrea să ne blocheze cu orice preţ. Cred că acest lucru nu se mai pune în cadrul Uniunii, ci pur şi simplu, fiind în acest proces, trebuie să convingem că (…) este în beneficiul tuturor să intre România în Spaţiul Schengen”, a susţinut Cazanciuc.

Totodată, el a spus că este important să fie transmite mesaje unitare atâta timp cât la nivelul instituţiilor nu există divergenţe majore şi să fie folosit un singur canal de comunicare în aşa fel încât partenerii europeni să aibă o sursă clară de informaţii.

Referitor la faptul că sunt persoane precum Monica Macovei care ar transmite un alt mesaj, Cazanciuc a menţionat că orice voce critică nu poate face decât bine şi ajută România să construiască un mecanism mai eficient.

„Faptul că sunt voci din România credibile nu poate decât să ne bucure acest lucru. Dacă sunt lucruri care trebuie explicate altfel partenerilor europeni în mod oficial suntem gata să o facem. (…) Eu laud orice demers critic făcut cu bună credinţă. (…) Având în vedere că a fost un ministru responsabil la Justiţie, cred că nu are decât o dorinţă sinceră de a contribui, aşa cum înţelege domnia sa, la bunul mers al lucrurilor”, a arătat el. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.