Robert Rekkers, omul care conduce una dintre cele mai mari afaceri din Transilvania, Banca Transilvania, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Gazeta de Cluj în care explică evoluţia situaţiei companiei în 2009, anul care ar trebui să fie marcat de criza economică. „Banca noastră este, în continuare, dispusă să crediteze, însă ştim cu toţii că şi cererea este redusă, în această perioadă. În ceea ce priveşte 2009, nu aş dori să mă hazardez în a da pronosticuri, având în vedere că piaţa este incertă, în general”.  „[..] urmăm strategii diferenţiate pentru cele patru linii de afaceri ale băncii. În tot ceea ce facem, avem suportul BERD (Banca Europeană petru Dezvoltare, n.r.), acţionarul nostru semnificativ, care ne susţine inclusiv cu linii de finanţare. E important, mai mult ca oricând, să ai susţinerea unui partener puternic, cu experienţă şi de încredere.”

Reporter: Care va fi numărul de pachete de creditare pe care Banca Transilvania le va dezvolta în acest an? Aveţi în plan să veniţi cu noutăţi? Care este strategia pe care o va adopta BT în situaţia economică actuală şi care sunt măsurile anti-criză pe care le veţi aborda?

Robert Rekkers: Suntem Banca Oamenilor Intreprizători, iar clienţii noştri se uită la noi cu speranţă, în actualul context economic. Prin urmare, era firesc să venim cu o soluţie pentru antreprenori, pentru a-i ajuta ca activitatea lor să continue, fără sincope mari. Deja am ajutat câteva sute de companii să înregistreze o revenire a activităţii, să-şi extindă business-ul sau chiar să-şi reorienteze obiectul de activitate. În câteva zile vom lansa oficial o facilitate de restructurare a creditului pentru companii. Este o soluţie suplimentară, dar absolut necesară pentru companiile care întâmpină greutăţi. La Banca Transilvania am fost proactivi, aşa încât, pentru majoritata creditelor pe care le-am acordat, am luat în considerare, ca variantă pesimistă, scăderea cu până la 20% – 25% a cifrei de afaceri. Deci suntem pregătiţi, din toate punctele de vedere.

Rep.: Care este numărul de clienţi pe care l-a avut banca în 2008 şi cum credeţi că va evolua acesta în 2009?

R.R.: Anul 2008 a fost o perioadă rodnică pentru banca noastră, mai ales pe partea de retail. Conform ultimelor date raportate în ianuarie a.c. avem peste 1.300.000 de clienţi activi. Iar dintre aceştia, 150.000 sunt clienţi IMM şi companii mari. Oricum, focusul nostru, ca bancă, nu va fi în primul rând pe atragerea de noi clienţi. Vremurile s-au schimbat acum şi trebuie să ne adaptăm. Prioritatea noastră este  fidelizarea clienţilor pe care îi avem deja. Venim cu produse noi sau le „ajustăm” pe cele existente, în conformitate cu cerinţele pieţei. În plus, încercăm să avem un client service la standarde cât mai înalte, ceea ce, cu siguranţă, va fi apreciat tot mai mult de cei care au ales să lucreze cu noi.


Rep.:
Care sunt sectoarele pe care doriţi să le dezvoltaţi în cadrul BT, în 2009 şi spre ce vă veţi axa, în viitor?

R.R.: Vom continua acţiunile de dezvoltare a celor patru direcţii de afaceri ale băncii – Corporate, IMM, persoane fizice şi Divizia Pentru Medici. Cuvântul de ordine, pentru anul acesta, este prudenţa în gestionarea situaţiilor generate pe piaţă. În plus, acordăm atenţie deosebită managementului riscului, calităţii portofoliului de credite, politicii riguroase de provizionare şi eficienţei alocării resurselor. Pentru perioada următoare, nu vedem schimbări de direcţie. Luăm în considerare o potenţială ameliorare a climatului economic şi a sentimentului investitorilor, începând cu sfârşitul verii, în acest an.


Rep.:
Cum vedeţi starea băncii pe Bursa de Valori Bucureşti şi cum credeţo că veţi evolua pe această piaţă în acest an?

Robert Rekkers nu a dorit să răspundă.

Rep.: Care credeţi că sunt principalele atuuri care vor ajuta la dezvoltarea Băncii Transilvania, în acest an?

R.R.: Ne vom putea atinge obiectivele propuse mizând pe flexibilitatea care ne caracterizează. In plus, avem o reţea extinsă de unităţi, pentru distribuirea produselor noastre. De asemenea, urmăm strategii diferenţiate pentru cele patru linii de afaceri ale băncii. În tot ceea ce facem, avem suportul BERD (Banca Europeană petru Dezvoltare, n.r.), acţionarul nostru semnificativ, care ne susţine inclusiv cu linii de finanţare. E important, mai mult ca oricând, să ai susţinerea unui partener puternic, cu experienţă şi de încredere.

 
 
Rep.: Cum vedeţi colaborarea cu Banca Naţională a României? Cum colaboraţi cu sucursala regională a Băncii Naţionale a României din Cluj şi credeţi că este important să aveţi o astfel de sucursală puternică a BNR este în oraşul în care aveţi sediul?

R.R.:
Avem o colaborare bună cu BNR, inclusiv cu reprezentanţii sucursalei din Cluj, aşa cum trebuie să fie relaţia unei bănci comerciale cu Banca Centrală. Ştim că, împreună, putem lua decizii coroborate şi sănătoase.

Rep.: În ce măsură este afectată Banca Transilvania de criza de lichidităţi şi credeţi că acest lucru va afecta numărul de credite pe care îl oferiţi?

R.R.: Banca Transilvania are o lichiditate bună. În anul 2008, aceasta s-a menţinut la un nivel ridicat, banca deţinând ca active cu lichiditate imediată 3,42 miliarde lei în rezerva minimă la BNR şi aproximativ 800 milioane lei plasate în titluri de stat, datele fiind la 31 decembrie 2008.

Rep.: După un profit de 100 de milioane de euro în 2008, cum vedeţi profitul băncii în 2009?

Robert Rekkers nu a dorit să răspundă.

Rep.: Cum credeţi că va evolua numărul de credite acordate populaţiei în acest an de băncile din Cluj?

R.R.: Banca noastră este, în continuare, dispusă să crediteze, însă ştim cu toţii că şi cererea este redusă, în această perioadă. In ceea ce priveşte 2009, nu aş dori să mă hazardez în a da pronosticuri, având în vedere că piaţa este incertă, în general. Suntem cu ochii pe tot ce se întâmplă, analizăm, cântărim bine fiecare decizie şi suntem foarte atenţi la semnalele de pe plan local şi internaţional.

 
Rep.: Cum puteţi explica unui simplu cetăţean ce înseamnă de fapt criza economică şi care sunt efectele pe care le are asupra omului de rând?
Robert Rekkers nu a dorit să răspundă.

Rep.: Unde au dispărut banii despre care se vorbeşte tot timpul când bancherii vorbesc de criza de lichidităţi de pe piaţă?

Robert Rekkers nu a dorit să răspundă.
 

Rep.:
Cum vedeţi evoluţia cursului bancar leu – euro în acest an, care sunt factorii care vor modifica acest curs şi cum explicaţi publicului această evoluţie faţă de anii precedenţi?

R.R.: Avem încredere că BNR va gestiona corect şi echilibrat acest aspect.

Rep.: Care credeţi că suns şansele ca după ce a trecut o lună de la atentantul la sediul BT din Mănăştur ca hoţii să mai fie prinşi? Cine este responsabilul întregii securităţi ai Băncii Transilvania? Are vreo legătură cu acest domeniu fostul comisar al poliţiei Wilhelm Şaşalovici? Cum comentaţi că Şaşalovici a for urmărit penal?

Robert Rekkers nu a dorit să răspundă.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.