Arbitrul român Sebastian Colțescu a ajuns în centrul unui scandal internațional. El este acuzat că ar fi folosit un cuvânt nepotrivit la adresa unui antrenor de culoare. Au urmat unele reacții deplorabile, inclusiv a unor jurnaliști și a unor oficiali așa-ziși români. 

Ce s-a întâmplat

În timpul unui meci din Champions League, desfășurat în Franța între PSG și Istanbul Bașakșehir, arbitrul Sebastian Colțescu a folosit cuvântul ”negru” la adresa unei persoane din staff-ul echipei din Istanbul. Concret, ca să îi spună lui Ovidiu Hațegan pe cine anume să sancționeze de pe bancă, Colțescu a spus ”ăla negru de acolo”, referindu-se la antrenorul secund al turcilor, Pierre Webo. Acesta a fost comentariul în urma căruia arbitrul român a fost acuzat de rasism.

A o urmat o revoltă pe stadion, spiritele s-au încins și meciul a fost suspendat pentru că jucătorii ambelor echipe au refuzat să mai joace.

Situația e simplă: Să identifici un om după culoarea pielii, nu e rasism. Poate fi cel mult lipsă de politețe, dar tot nu e rasism. Cuvântul ”negru” nu are nimic ofensator. De asemenea, Organizația Mondială ”Black Lives Matter” folosește cuvântul „Black” (n.r. negru) și nu ”Afro-americans lives matter”, tocmai pentru că, cuvântul ”negru” nu e insultător

Să observi un adevăr factual și obiectiv, spre exemplu ”ești blond”, ”ești alb”, ”ești negru”, e doar adevăr, nu e discriminare. Adevărul rămâne adevăr, negrul rămâne negru.  

Poate unii consideră că Colțescu a greșit, însă nu a fost rasism, iar pentru asta e pus la zid de aproape o lume întreagă.

De altfel, unele reacții deplorabile a presei românești și a oficialilor români care sunt indignați că Colțescu și-a permis să-l facă negru pe un negru.

Demența face ravagii

Cazul Colțescu a făcut imediat înconjurul planetei, iar reacțiile au fost vehemente. În timp ce în România Ministrul Sportului, Ionuț Stroe, și-a cerut scuze în numele sportului românesc, Ministerul Afacerilor Externe al României publică o imagine pe Facebook în care este prezentat sloganul ”No to racism. Respect” sau președintele CNCD cataloghează întâmplarea ca un ”incident foarte grav”, ”apelativul este fără dubiu unul rasist”, o legendă a fotbalului englezesc, cu origini jamaicane, i-a luat apărarea lui Sebastian Colțescu. John Barnes a spus că “negru” nu e un cuvânt ofensator: “Ba spune că dacă era alb nu ar fi spus tipul ăla alb. Dar dacă erau 5 antrenori negri și unul alb, ar fi spus ”ăla alb”. Cum sau ce altceva ar fi putut să spună?”.
De altfel, despre cazul Colțescu și-a dat cu părerea și ”atotștiutorul” Cristian Tudor Popescu. Dar nu e prima dată când CTP împroșcă cu noroi în români și nici nu e vreo surpriză comentariul inept pe care l-a făcut la adresa lui Sebastian Colțescu. Dacă CTP și-a permis în trecut să dezonoreze Anul Centenar al Marii Uniri și să arunce cu noroi în mințile cele mai strălucite din istoria neamului românesc, așa cum afirmă profesorul Costel Neacșu, ce aștepăti să mai avem de la ”liderul” de opinie CTP care și-a permis să-i numească pe strămoșii noștri ”analfabeți” și ”inferiori”, potrivit sursei citate mai sus.
Revenind la cazul Colțescu, CTP spune că ”A-l acuza de rasism pe acest domn Colțescu e prea mult și prea nobil pentru persoana lui. E vorba de meltenism, de ghiolbănie! El este un cetățean al Românichii, nu al României. Ceea ce numesc oficialii occidentali sau politicienii rasism este pură ghiolbănie a acestui personaj (…). Este inacceptabil să nu ai cultură, indiferent de convingerile tale și indiferent dacă ești un ghiolban în Românica, nu în România, de adresare și de identificare! Vorbim totuși despre un arbitru de Champions League! Ești obligat să ai această minimă cultură”, este o parte a declarației făcută de Cristian Tudor Popescu pentru ProSport.

Membru CNCD: ”În limba română negru înseamnă chiar negru, nu om de culoare”

Maria Moța, membru în Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) explică pe înțelesul tuturor, probabil și pe al lui CTP, că ”în limba română negru înseamnă chiar negru, nu om de culoare”. Maria Moța a susțiut că nu este vorba despre nicio discriminare, dat fiind că arbitrul Colțescu a folosit cuvântul negru ca și formulă de identificare.

„Pentru că sunt membru în Colegiul CNCD-Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, autoritatea de stat în domeniul discriminării, aș vrea să îmi expun opinia mea cu privire la cazul arbitrului român Sebastian Colțescu din meciul de Champions League, PSG – Istambul Bașakșehir, întrerupt, opinie discutată și în ședința Colegiului:

Apreciez că a fost o exprimare de identificare, nu de rasism, a arbitrului de rezervă Sebastian Colțescu. Inclusiv tonul vocii a fost cel corect, spre deosebire de cel care urma să primească cartonașul roșu în urma unui comportament inadecvat și neregulamentar, respectiv antrenorul secund Pierre Webo, fost internațional camerunez. Cuvântul ,,negru,, înseamnă în limba română chiar negru, nu ,,om de culoare”.

Inducerea în opinia publică internațională a unei presupuse fapte de discriminare fără a ține cont de contextul real, adevărat, conduce la crearea unei situații absurde, care ulterior vor duce în derizoriu faptele cu adevărat de discriminare.

Sunt foarte atentă la tot ceea ce înseamnă discriminare și sancționarea acestor fapte, dar în acest caz nu se susține”, a scris Maria Moța pe pagina sa de Facebook.

AUR: ”Datoria instituțiilor statului român este să îi apere pe cetățenii români, nu să îi supună unor atacuri

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) acuză Ministerul de externe și Ministerul Tineretului și Sportului că s-ar fi ”raliat la linșajul public îndreptat asupra arbitrului” Sebastian Colțescu.

”AUR a luat act cu indignare de poziția autorităților române în cazul arbitrului Sebastian Colțescu. Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Tineretului și Sportului s-au raliat la linșajul public îndreptat asupra arbitrului, cetățean român acuzat de rasism pentru că a folosit în timpul meciului PSG – Istanbul Başakşehir o expresie descriptivă obiectivă, fără conotație peiorativă. Poziția celor două instituții este cu atât mai revoltătoare cu cât Colțescu nu a fost condamnat de nicio instanță sau instituție internațională, ancheta în acest caz fiind în desfășurare.
AUR consideră că datoria instituțiilor statului român este să îi apere pe cetățenii români, nu să îi supună unor atacuri și unor presiuni dictate de corectitudinea politică a unor grupuri de interese. De asemenea, observăm încă o dată că mass-media a preluat rapid direcția unică de reflectare a cazului și a ignorat explicația arbitrului, care a subliniat că intenția lui nu a fost niciodată rasismul și că în mediul lor de activitate, uneori oamenii nu își pot exprima trăirile corect și pot fi înțeleși greșit.
„Susținem corectitudinea pe terenul de sport, nu intoleranța generată de corectitudinea politică. Azi e Colțescu, mâine poate fi oricare dintre noi. Da, rasismul este inacceptabil, dar situația care a generat un val de ură fără precedent la adresa unui arbitru român nu se încadrează în acest tip de comportament. Suntem solidari cu Sebastian Colțescu, victimă a unei campanii agresive de denigrare la nivel national și internațional”, a declarat copreședintele AUR George Simion.

Românii sunt prea mici ca să fie discriminați rasial

Pe Facebook circulă un text – al cărui autor nu am reușit să-l identificăm – în care sunt prezentate câteva exemple în care la adresa românilor s-au făcut remarci ce pot fi considerate rasiste, însă nimeni nu a luat atitudine. 

„România – Franța, 13.02.2002. Francezii ne-au făcut „țigani” – nu a fost considerat rasism.

Irina Begu – Caroline Garcia, primul tur al turneului de la Charleston, 2016. „Nu pot să cred că mă bate o țigancă”, declară Caroline Garcia la finalul partidei – nu a fost considerat rasism.

CFR Cluj – Slavia Praga, 20.08.2019. Suporterii echipei adverse scandează „țiganii, țiganii” – meciul continuă, nu e considerat rasism.

Napoli – Steaua București, 2010. Italienii ne spun că suntem „o rasă de rahat, neam de țigani de rahat” – partida se joacă, nu este considerat rasism.

Simona Halep – Sloane Stephens, 10.06.2018. Halep câștigă Roland Garros. „O româncă a câştigat la Roland Garros”, este mesajul care însoţeşte fotografia, iar personajul care apare în caricatură strigă pe străzi: „Fiare vechi, fiare vechi” – „doar o caricatură”, nu e considerat rasism.

Sebastian Colțescu spune „dă-i cartonaș lu ăla negru”, fără conotație denotativă. Partida PSG – Bașakșehir se oprește, jucătorii ies de pe teren, toată lumea îl molestează și este acuzat de rasism.

Românii sunt prea mici ca să fie discriminați rasial”.

4 COMENTARII

  1. ABSOLUT DE ACORD. DE MENTIONAT CA INCIDENTUL FACE PARTE DINTR-UN FENOMEN MULT MAI GRAV, CONSTANT AMPLIFICAT DE-A LUNGUL ULTIMILOR 40-50 DE AIN : RASISMUL INVERSAT. COMUNITATEA NEAGRA, RESPONSABILA DE EX IN SUA PT 70 % DIN FARADELEGI, DESI NUMARA MAI PUTIN DE 15 % DIN POPULATIE, FOLOSESTE CU NERUSINAT SUCCES METODA „CEA MAI BUNA APARARE ESTE ATACUL”, JUCIND CARTEA RASIALA DE FIECARE DATA CIND TREUIESC MASCATE SAU UITATE FAPTE MAI GRAVE. PERSONAL MI-AM FRECAT COATELE CU EI 5 ANI, AM AVUT PRILEJUL SA-I STUDIEZ DE-APROAPE. INSOLENTA, VIOLENTA, IGNORANTA II CARACTERIZEAZA, INDIVIDUAL SI COLECTIV. SI DAT FIIND C-AU DEVENIT SI SCANDALAGII PROFESIONISTI, TOT RESTUL LUMII LE DA IPOCRIT DREPTATE PE FATA SI-I OCOLESTE CIT POATE. SI APARENT NIMENI NU PROTESTEAZA IN FATA ACESTUI NEO-RASISM

  2. Daca arbitrul ar fi fost rasist ar fi folosit unul din cuvintele consacrate(cioroi, negrotei). Partea hilara este ca in cazul in care ar fi fost rasist si ar fi folosit unul din aceste cuvinte nimeni din jur nu ar fi inteles sensul rasist al acestora!

  3. Daca ziceti Marea NEAGRA sunteti rasisti anti-semiti hitleristi extremisti !!! Clar ???

    Trebuie sa ziceti Marea de Culoare… dar niciodata Marea NEAGRA !!!

  4. Comunismul-global anti-european (globalism anti-european) e promovat de catre EVREII ANTI-EUROPENI care vor sa EXTERMINE europenii peste tot in lume prin colonizare masiva cu migranti din lumea a-3-a arabi africani indieni etc pana cand europenii vor disparea din Europa.

    Acesti EVREI ANTI-EUROPENI promoveaza si DICTATURA si CENZURA ANTI-EUROPEANA politically-correct.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.