Potrivit unui raport intocmit de o organizatie pentru drepturile omului, Romania a fost una din cele sase tari care au adapostit inchisori ale Agentiei Centrale de Inteligenta (Central Intelligence Agency – CIA) a Statelor Unite ale Americii, unde suspectii de terorism au fost inchisi si interogati. Raportul Open Society Justice Initiative identifica 54 de tari care au participat la programul secret de detentie al SUA, iar un alt document aprobat de Senatul SUA in decembrie arata ca practicile agentiei au fost cel putin neortodoxe.

Raportul realizat Open Society Justice Initiative identifica 136 de persoane care au fost detinute sau transferate de catre CIA, cea mai ampla lista intocmita pana acum, si prezinta ce se cunoaste despre cand si unde au fost detinute aceste persoane. Totodata, adauga noi detalii cu privire la ceea ce este cunoscut despre manipularea atat a unor militanti dedicati Al Qaida cat si a unor persoane nevinovate implicate accidental in masinaria globala a combaterii terorismului, arata The New York Times, publicatia care a facut public raportul.
Ziarul american arata ca, atunci cand a preluat mandatul, in 2009, Obama a respins apelurile de infiintare a unei comisii nationale pentru a investiga astfel de practici, declarand ca vrea sa priveasca inainte, nu inapoi. Comisia pentru servicii de informatii din Senatul SUA a finalizat recent un studiu de 6.000 de pagini privind programul CIA de detentie si interogare, dar el ramane secret si nu este sigur daca si cand va putea fi dat publicitatii, chiar si partial.

Democratiile si serviciile secrete

54 de tari au ajutat la implementarea programului secret de detentie al CIA, demarat dupa evenimentele de la 11 Septembrie 2001, pentru a contracara terorismul. Amrit Singh, autoarea raportului Open Society, intitulat “Globalizarea torturii”, a declarat ca a gasit dovezi potrivit carora 25 de tari din Europa, 14 din Asia si 13 din Africa au acordat diferite forme de asistenta CIA, in plus fata de Canada si Australia. Printre acestea se numara Thailanda, Romania, Polonia si Lituania, unde au fost tinuti prizonieri, dar si Danemarca, care a facilitat CIA operatiuni aeriene, si Gambia, care a arestat si predat un detinut agentiei, potrivit raportului.
“Costul moral al acestor programe a fost suportat nu doar de SUA, ci si de celelalte 54 de tari recrutate pentru a ajuta”, a declarat Singh. Singh a declarat ca SUA au incalcat flagrant legislatia interna si internationala si ca eforturile Washingtonului de a evita responsabilitatea in acest dosar “sunt pe cale sa esueze”“.

Nu mai e un lucru secret

In decembrie, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat ca CIA se face vinovata pentru torturarea lui Khalied el-Masri, un cetatean german rapit de agentie si dus in Afganistan intr-un caz de identificare gresita. Ulterior, o curte de apel italiana l-a condamnat pe seful celulei CIA din Italia si alti doi americani de rapirea unui cleric radical luat de pe strada la Milano, in 2003, si trimis in Egipt. Douazeci si trei de americani au fost anterior condamnati in acest caz, arata Agerpres.
La sfarsitul anului 2012, Comitetul de Inteligenta al Senatului american a aprobat un raport secret despre CIA, privind programul de detentie si interogare al agentiei, cel mai extins asemenea document despre tratamentul brutal suferit de prizonierii al-Qaeda in anii de dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.
Presedintele comitetului, senatorul democrat Dianne Feinstein, a declarat ca raportul de peste 6000 de pagini ”dezvaluie detalii surprinzatoare despre programul de detentie si interogare al CIA si ridica intrebari critice despre operatiunile de inteligenta si supraveghere”. Aceasta a declarat, citata de New York Times, ca raportul ”include detalii legate de fiecare detinut aflat in custodia CIA, conditiile in care a fost inchis, cum a fost interogat, informatiile pe care le-au furnizat pana la urma si corectitudinea descrierii facute de CIA acestui program catre Casa Alba, Departamentul de Justitie, Congres si altii”.

In vazul lumii

Unul dintre cele mai importante secrete ale razboiului impotriva terorismului era ascuns in vazul lumii, pe o strada rezidentiala din capitala Romaniei, povesteste Huffington Post.  Timp de ani buni, cladirea, sub numele de cod ”Lumina puternica”, a gazduit unii dintre cei mai importanti suspecti de terorism ai SUA, printre care Khalid Sheik Mohammad, creierul din spatele evenimentelor de la 11 septembrie. Chiar si dupa tranferul detinutilor la Guantanamo Bay (o inchisoare americana din Cuba, controversata pentru acuzatiile de tortura la adresa oficialilor de acolo), si dupa ce, incepand cu 2006, informatii despre celulele din subsolul ORNISS au devenit cunoscute, autoritatile romane au negat cu inversunare ca ar avea cunostinta de existenta acestei unitati de detentie. Intr-un interviu realizat in noiembrie, directorul adjunct al ORNISS, Adrian Camarasan, a declarat ca subsolul este una dintre cele mai sigure camere din toata Romania, dar a negat ca americanii ar fi avut o inchisoare aici. „Nu, nu. Imposibil, imposibil”, a declarat el intr-un interviu pentru emisiunea Panorama a postului de televiziune ARD, in timp ce un oficial din cadrul serviciilor de informatii a monitorizat interviul.
Associated Press si televiziunea germana ARD sustin ca au localizat fosta inchisoare CIA din Romania si au aflat detalii despre aceasta, o emisiune in acest sens urmand sa fie difuzata de postul ARD. Inchisoarea din Romania face parte din reteaua supranumita „black sites” pe care CIA a infiintat-o si a controlat-o in Thailanda, Lituania si Polonia. Toate inchisorile au fost inchise in mai 2006, iar programul CIA de detentie si interogare s-a incheiat in 2009.

Detentia la Bucuresti

Inchisoarea CIA a fost pusa in functiune in toamna anului 2003, sustin jurnalistii Associated Press, dupa ce agentia a decis sa paraseasca structurile similare din Polonia. La Bucuresti, prizonierii erau adusi in dube la sediul ORNISS, unde, in subsol, existau sase celule prefabricate, fiecare cu un ceas si o sageata care arata spre Mecca. Celulele erau fixate pe arcuri, ceea ce le determina sa fie instabile si sa provoace dezorientare in cazul unor prizonieri.
In timpul primei lor luni de detentie, suspectii erau privati de somn si aruncati in apa, loviti sau fortati sa stea in pozitii ce provoaca dureri, au declarat cativa oficiali americani. Ei sustin insa ca in Romania nu a fost folosita celebra tehnica de simulare a inecului. Dupa interogatoriile initiale, detinutii au primit ingrijiri, au declarat oficialii. CIA a adus mancare Halal (conforma cu traditiile musulmane, n.red.) din Frankfurt, Germania. Fostii oficiali americani sustin ca deoarece era o cladire guvernamentala, aceasta furniza o acoperire excelenta. Inchisoarea nu avea nevoie de securitate sporita deoarece locuitorii din zona stiau ca este o cladire a Guvernului.
Dupa ce informatiile privind inchisorile CIA din Romania, politicienii germani au cerut Guvernului Boc lamuriri in legatura cu acestea. Autoritatile romane „trebuie sa clarifice urgent, temeinic si impartial acuzatiile grave care i se aduc tarii”, a declarat Volker Beck, liderul grupului Verzilor din Bundestag, citat de handelsblatt.com.
In timpul investigatiei realizate de Consiliul Europei, ministerul de Externe al Romaniei a dat asigurari intr-un raport scris ca ”nici un oficial public sau vreo alta persoana activand in calitate oficiala nu a fost implicat in deprivarea vreunui individ de libertate in mod secret, sau a transportat vreun individ care a fost astffel privat de libertate”. Raportul a sustinut ca asemenea activitati nu au avut loc pe teritoriul Romaniei.

Detinutii CIA din Romania

Unul dintre suspectii detinuti in Romania este yemenitul Waleed Mohammed bin Attash, capturat in 2003, in Pakistan, sub suspiciunea de implicare in organizarea atentatelor de la 11 septembrie. Attash, descris de CIA drept unul din detinutii de valoare, se afla acum la Guantanamo.
Iduan Isamuddin, un indonezian suspectat ca este membru al-Qaida, a fost, de asemenea, incarcerat in Romania, aminteste raportul citat. Creierul atentatelor de la 11 septembrie, pakistanezul Khalid Sheick Mohammed, a fost detinut in Romania in cursul anului 2004, informatie care a mai fost pana acum vehiculata.
In centrul secret de detentie din Bucuresti a fost tinut si sauditul Abd al Rahim al Nashiri, membru al-Qaida acuzat de implicare in atacul asupra distrugatorului american USS Cole in 2000.
In raport este citata relatarea unui ziarist german caruia un tanar afgan i-a dezvaluit ca fusese arestat de agentii CIA si transferat la un centru de detentie din Romania. Plangandu-se gardianului de conditiile in care era incarcerat, afganului i s-a raspuns ca ar trebui sa se considere norocos ca a fost inchis in Romania si nu in alta parte.
O parte din masurile dure de interogare a prizonierilor folosite de CIA in timpul administratiei presedintelui George W. Bush au fost denuntate ca acte de tortura, inclusiv de catre presedintele Barack Obama, care a interzis asemenea tactici. In plus, o parte din prizonieri au fost transferati dintr-o tara in alta fara a fi respectate procedurile legale, ajungand uneori in tari in care tehnicile de tortura sunt legale.

ORNISS nu recunoaste

La solicitarea MEDIAFAX, reprezentantii ORNISS au formulat un punct de vedere in care au respins aceste informatii, in urma cu un an. „Incepand cu ultima parte a anului 2002, cladirea din strada Mures, nr. 4, a servit in exclusivitate ca sediu al Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat. In acest sens, infirmam categoric speculatiile din presa conform carora in acest sediu ar fi functionat o inchisoare CIA”, a declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al institutiei, Simona Cap-Alb. Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat a fost infiintat de Guvern printr-o ordonanta de urgenta din noiembrie 2002.
Boeing-ul incriminator

Jurnalistii si organizatiile pentru drepturile omului au legat Romania de programul secret de detentie si prin alte documente. In 2005, Human Rights Watch (HRW) a ajuns la concluzia ca in Romania exista inchisori secrete folosite de CIA dupa studierea documentelor de zbor ale unui avion Boeing 737, cu seria N313P, care, in 2003, ar fi aterizat la Constanta venind direct de la Kabul, sustine The Independent. Ancheta organizatiei pentru drepturile omului s-a concentrat asupra documentelor de zbor ale aparatului Boeing 737, identificat ca fiind folosit de CIA pentru transportarea suspectilor de terorism in afara granitelor Statelor Unite. De asemenea, pe 28 februarie 2005, revista americana Newsweek a publicat traseul de zbor al aceluiasi avion, printre escalele facute de aparat in ianuarie 2004 figurand si cele de pe aeroporturile din Timisoara si Bucuresti.
Folosindu-se de aceste informatii, HRW preciza in 2005 ca, in septembrie 2003, avionul N313P a efectuat o cursa directa de la Kabul la Szymany, aeroport situat in apropierea orasului polonez Szczytno, la nord de Varsovia, unde se afla si o baza de antrenament a serviciilor de informatii poloneze. De aici, avionul ar fi decolat direct spre baza aeriana Mihail Kogalniceanu, de langa Constanta, sau Bucuresti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.