Sursa: Agrointeligenta

România a făcut o cerere oficială către Comisia Europeană prin care a solicitat prelungirea interdicției importurilor de cereale din Ucraina până la sfârșitul anului 2023, susțin ministrul Agriculturii, Petre Daea, și secretarul de stat Sorin Moise, potrivit G4media. Solicitarea a fost înaintată de către Sorin Moise în cadrul Consiliului UE pentru Agricultură, care a avut loc la Bruxelles pe data de 30 mai.

Reamintim că un regulament votat la începutul anului permite celor cinci state UE din proximitatea Ucrainei – România, Polonia, Slovacia, Bulgaria și Ungaria – să interzică importul de cereale până la 5 iunie, permițând în schimb tranzitul cerealelor ucrainene.

”Categoric, am cerut prelungirea regulamentului care expiră pe 5 iunie. Avem nevoie să dăm posibilitatea fermierilor să își scoată recoltele la vânzare. I-am comunicat și ministrului ucrainean al Agriculturii cererea noastră către UE”, a declarat Petre Daea pentru G4Media.

”Am depus această cerere împreună cu reprezentanții celorlalte patru state membre. Acum, e rândul Comisiei Europene să ia această decizie”, a declarat și secretarul de stat Sorin Moise pentru G4Media. Oficialul român a mai spus că a cerut Comisiei Europene să deblocheze fondurile din al doilea pachet de sprijin pentru fermieri, plăți blocate acum de Ungaria, ai cărei fermieri nu primesc fonduri pentru că nu au putut demonstra că au rămas cu cereale pe stoc din cauza cerealelor ucrainene.

Context. Comisia Europeană a adoptat la începutul lunii mai măsuri temporare privind importul unui număr limitat de produse din Ucraina. Aceste măsuri sunt necesare având în vedere circumstanțele excepționale cu care se confruntă cinci state membre din cauza unor blocaje logistice grave, transmite Comisia Europeană.

https://b714d22dab2156c6bfa3d4ccd74440d6.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Măsurile vizează doar patru produse agricole originare din Ucraina, și anume: grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui, și urmăresc reducerea blocajelor logistice legate de aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

În această perioadă, grâul, porumbul, rapița și semințele floarea-soarelui originare din Ucraina pot fi puse în continuare în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre aflate în prima linie, și anume Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Produsele respective pot continua să circule în aceste cinci state membre ori să le tranziteze în cadrul unui regim de tranzit vamal comun sau pot fi expediate în continuare către o țară sau un teritoriu din afara UE.

ADVERTISING

Mai mulți fermieri din România s-au plâns că importurile ieftine de cereale din Ucraina le-ar fi afectat afacerile. O analiză Economedia arată că fermierul Dimitrie Muscă din Arad, unul dintre cei mai mari opozanți ai tranzitului de cereale din Ucraina prin România, a făcut însă afaceri prospere în 2022, deși a afirmat de nenumărate ori că cerealele ucrainene vor afecta fermierii români.

Combinatul Agroindustrial Olari, companie care are ca activitate cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase, a raportat în 2022 afaceri de 34 milioane de lei, în creștere cu 23% față de anul precedent, și un profit net de 5,9 milioane lei, în creștere cu 188% față de 2021. Citește aici mai multe detalii

Citește și: Două minore din Cluj au fost bătute, violate și șantajate de un bărbat de 45 de ani – Ziar Gazeta de Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.