Angela Merkel ne da o veste foarte proasta

Pentru a face fata crizei, cancelarul Germaniei propune ca UE sa ridice dreptul de a emite moneda europeana tarilor care incalca regulile fiscale * Ceea ce echivaleaza cu falimentul statului respectiv * In criteriile aplicabile si tarilor care incearca sa adere la euro, nu sunt uitate coruptia si afacerile cu statul

Dupa prabusirea economiei Greciei, care a periclitat – si inca mai pune in primejdie – stabilitatea euro, cele mai puternice tari care folosesc moneda unica europeana si-au exprimat doua intentii clare. Formarea unui Fond Monetar European, oarecum similar cu FMI, care sa preia imediat "toxicitatile" din comunitate, iar a doua, posibilitatea excluderii din zona euro comunitara a unei tari care foloseste moneda, dar care prin mijloace fiscale (evaziune, speculatii, coruptie, afaceri cu statul etc.), contribuie la scaderea puterii monedei europene pe piata.

euroScopul: restabilizarea euro

Daca in ceea ce priveste prima masura, tarile puternice din UE se pronunta pentru – mai ales ca fondul comunitar se poate realiza destul de simplu – in privinta celei de a doua propuneri partile nu se exprimasera pana acum oficial, mai ales ca procedura excluderii de la masa euro ar presupune revenirea tarii respective la o alta moneda, una nationala, care ar ramane "agatata" de fondul european. Procedura ar fi practic similara cu falimentul tarii respective, iar pasul urmator ar putea fi excluderea din UE. Tara respectiva nu va mai avea dreptul sa emita moneda europeana, chiar daca o va folosi in continuare, diminuandu-se astfel masa monetara in euro, ceea ce va duce la restabilizarea euro. Daca pana acum nimeni n-o spusese oficial, miercuri a propus-o Angela Merkel, din partea puternicei Germanii.

Actualele reguli nu sunt suficient de dure

Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat că ţările din zona euro ar trebui să aibă posibilitatea de excludere a unui stat din grupul ţărilor cu monedă unică, dacă persistă în abaterea de la regulile fiscale ale celor 16 state cu monedă euro. Într-un discurs în faţa Parlamentului, Merkel a explicat că excluderea ar urma să fie folosită ca ultima opţiune. Totodată, cancelarul a mai afirmat că actualele reguli nu sunt suficient de dure pentru a face faţă actualei crize, pe care a descris-o ca pe cea mai mare provocare cu care s-a confruntat vreodată euro. De asemenea, a clarificat că va fi nevoie de schimbarea regulilor, astfel încât să existe posibilitatea excluderii unui stat din zona euro, dacă "iar şi iar va eşua în îndeplinirea condiţiilor necesare", relatează BBC. Este însă cert că Germania, motorul economic al zonei euro, în acelaşi timp şi pe locul doi, imediat după China, în materie de exporturi pe plan mondial, este gata să facă orice pentru salvgardarea stabilităţii monedei euro. Merkel a mai spus ca si in privinta statelor care urmeaza sa adere la euro – cum ar fi si Romania – sa se ia in considerare aceleasi criterii de fiscalitate si coruptie si de afaceri cu statul. Ceea ce inseamna ca, o lunga perioada de timp, Romania e exclusa de la euro inainte de a adera.

Bulgarii s-au speriat deja

Ca o prima reactie dupa declaratia lui Merkel, guvernul bulgar a anunţat, tot miercuri, măsuri drastice pentru a menţine stabilitatea financiară a ţării. Este vorba între altele, de introducerea unei taxe de 10% pentru pensiile care depăşesc echivalentul a 50 sau 70 de euro, reducerea cu 12% a salariilor din sectorul public, şi concediu obligatoriu fără plată pentru două săptămâni. Nemulţumiţi de măsurile anunţate, sindicaliştii ameninţă cu proteste. Potrivit RRA, de la începutul anului au scăzut investiţiile în economia bulgară şi au apărut primele semne ale unui deficit bugetar.

Guvernul Boc in fata inevitabilului

Si in Romania, Guvernul Boc a anuntat masuri executorii pentru diminuarea fiscalitatii, conform noilor cerinte ale UE. Chestiunea e daca acelasi guvern va cauta sa opreasca afacerile cu statul pe care le prefera clientela politica de la noi, indiferent de regim. Reamintim ca initial, inaintea crizei financiare, Romania ar fi urmat sa adere la moneda euro in 2012, iar la zona Schengen in 2011. Dupa declansarea crizei, cele doua termene au fost "impinse" pe un termen determinat. In chestiunea Schengen, mai ales, din cauza coruptiei si a incurajarii contrabandei pe la frontierele tarii noastre, Romania fiind pe primul loc din Europa in privinta traficului ilicit de la frontiere. In ceea ce priveste euro, Guvernul Boc spera ca Romania sa adere in 2014.

Agentia de Investigaţii Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.