În noul său raport privind România, Comisia împotriva rasismului și intoleranței (ECRI) a wcenca constată unele progrese în ultimii cinci ani. Raportul exprimă și îngrijorarea cu privire la o serie de probleme, în special problema răspândită a rasismului și discursului de intoleranță și de ură, răspunsul inadecvat al sistemului de justiție penală la faptele de ură și discriminare împotriva romilor și a persoanelor LGBT.

ECRI salută o serie de măsuri pozitive, cum ar fi adoptarea unei legislații penale specifice pentru prevenirea și combaterea antisemitismului și adoptarea de către Procuratura Generală a unei strategii de sporire a eficacității investigațiilor penale privind acuzațiile de rele tratamente din partea organelor de drept. O altă evoluție pozitivă este punerea în aplicare a măsurilor de abordare a nevoilor educaționale ale elevilor romi, inclusiv a bursei în școlile secundare și profesionale.

Ură rasistă

Au fost înregistrate progrese în lupta împotriva abandonului școlar în rândul romilor, iar segregarea școlară în învățământul preuniversitar a fost interzisă în mod oficial. Persoanele cu statut de refugiat și de protecție subsidiară au dreptul la muncă, precum și acces la asistență medicală, educație și locuințe sociale, pe picior de egalitate cu cetățenii români. Pe de altă parte, ECRI regretă că discursul de ură rasistă și de intoleranță în discursul public și pe internet a devenit o problemă larg răspândită, în special la adresa romilor, a minorității maghiare, a persoanelor LGBT și a comunității evreiești. Atacuri violente împotriva acestor grupuri apar în mod sporadic.

Discursuri homofobe

Raportul evidențiază climatul crescând, homofob și transfobic, din societatea românească. ECRI este, de asemenea, îngrijorată de presupusele cazuri de discriminare rasială și profilarea rasială de către poliție, în special împotriva romilor, și că niciun organism independent nu a fost însărcinat cu investigarea acestor cazuri. Alte deficiențe constau în faptul că nu există o colectare coerentă și sistematică a datelor privind discursurile de ură și violența motivată de ură, acțiuni de drept penal nu sunt aproape niciodată luate împotriva acestor infracțiuni, iar dispozițiile privind motivația rasistă ca și circumstanță agravantă sunt rareori aplicate. Mai mult, raportul subliniază că există o problemă serioasă prin neraportarea unor astfel de infracțiuni.

Discriminarea romilor

În ceea ce privește romii, ECRI notează că persoanele din această minoritate continuă să sufere în mod persistent de lipsa de acces la locurile de muncă și de dificultățile legate de locuință. Raportul concluzionează că Strategia națională a României pentru includerea cetățenilor români aparținând minorității romilor a avut un impact redus până în prezent, în parte datorită constrângerilor financiare.

Citeste si Emil Boc a fost amendat pentru discriminarea persoanelor cu handicap. Înalta Curte a dat verdictul final

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.