Prezidiul Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT) a emis sâmbătă o luare de poziţie, potrivit căreia România trebuie să decidă dacă vrea să avanseze spre Schengen sau spre Chişinău.

Partidul format la începutul lunii noiembrie prin fuziunea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi a Partidului Civic Maghiar (PCM) a considerat justificată indignarea opiniei publice româneşti faţă de veto-ul exprimat de Austria şi de Olanda joi, în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Cu toate acestea, partidul a opinat că elita politică de la Bucureşti are şi ea o mare responsabilitate în acest caz. 

“Dacă România ar fi investit doar jumătate din energia cu care activează pentru unirea Moldovei cu România – acţiune izvorâtă din eforturile secolului al XIX-lea de a construi un imperiu – în implementarea efectivă a integrării occidentale atât de mult dorite şi proclamate la nivelul sloganurilor politice, azi am fi avut mai multe şanse să devenim membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen” – a constatat AMT. În opinia partidului, respingerea aderării la Schengen poate fi determinat în bună parte de faptul că România nu este dispusă să renunţe la politica vizând câştigarea de noi teritorii, numărul partizanilor unirii poate că nu a fost niciodată atât de mare în ţară ca în prezent, în timp ce Bucureştiul strânge tot mai mult legăturile cu Chişinăul, folosind miliarde de lei din impozitele pe care le reţine din regiunile locuite şi de maghiari.

“Antimaghiarismul ridicat la nivel de politică de stat, atitudinea instigatoare a preşedintelui României împotriva comunităţii noastre, precum şi atacurile continue şi metodice împotriva maghiarilor din Transilvania indică de asemenea faptul că România nu este pregătită să adere la spaţiul Schengen” – se arată în document. 

În opinia AMT, eşecul aderării la spaţiul Schengen este o lecţie care se plăteşte scump şi un fiasco deplorabil al afacerilor externe româneşti, deoarece a intervenit în ciuda eforturilor României de a se prezenta ca o ţară model şi ca aliatul cel mai de încredere. Potrivit AMT, ar fi de aşteptat ca ministrul de externe Bogdan Aurescu să îşi asume responsabilitatea pentru acest eşec. 

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a reamintit din nou, într-un comunicat dat publicităţii vineri, că autorităţile române nu au reuşit să îndeplinească o parte considerabilă din promisiunile făcute înainte de aderarea la Consiliul Europei, la NATO şi la Uniunea Europeană, invocând scuze inacceptabile. 

“Subliniem din nou: suntem interesaţi în aderarea României la spaţiul Schengen, dar acest lucru se poate întâmpla doar dacă autorităţile acordă o atenţie deosebită angajamentelor internaţionale pe care ţara încă nu le-a îndeplinit” – a scris CNS.

Potrivit comunicatului, ar trebui elaborat un plan de acţiune privind restituirea bunurilor bisericilor istorice maghiare şi reconstituirea învăţământului bisericesc maghiar, aşa cum se prevede în angajamentul luat de România în momentul aderării la Consiliul Europei. 

Potrivit CNS, ar putea fi de asemenea apreciat ca un gest de bunăvoinţă deschiderea unui dialog cu administraţiile locale din Ţinutul Secuiesc despre articolul 11 din Recomandarea 1201/1993 a Consiliului Europei, care stipulează: “În zonele, unde persoanele aparţinând de o minoritate naţională formează o majoritate, aceste persoane au dreptul să dispună de o administraţie locală sau autonomă, sau, respectiv, de o situaţie de drept deosebită, corespunzătoare cu situaţia lor istorică şi teritorială, în acord cu legile interne ale statului”. 

CNS consideră că aceşti paşi ar trebui făcuţi chiar dacă nu sunt incluşi în mod explicit în condiţiile de aderare la Schengen, deoarece ei ţin de îndeplinirea cu bună credinţă a tratatelor semnate de România.

Citește și: Prețul sediului nou al Academiei de Muzică din Cluj Napoca a crescut cu 3,5 milioane euro, iar termenul de predare a fost prelungit cu 3 luni – Ziar Gazeta de Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.