Romania, vanduta Mamei Rusia
Ţara care ne-a cucerit de 21 de ori in 153 de ani, Mama Rusia, este din nou in relaţii de prietenie cu Romania. Va prezentam in exclusivitate imagini care spun totul despre cine este cel mai bun prieten al noului Ministru de Externe, Andrei Marga, respectiv Vladimir Filippov, cel care a fost gratulat de “magnific” cu titlul de DHC al UBB.
Dmitri Medvedev, fostul preşedinte al Rusiei şi actualul premier, şi Vladimir Putin, fostul premier al Rusiei şi actualul preşedinte sunt prieteni la catarama cu Vladimir Filippov, prietenul Extern al lui Andrei Marga. Relaţia dintre ruşi este atat de stransa, incat cei doi şefi de stat l-au dus in numeroase vizite in strainatate pe Filippov, practica cunoscuta in randul serviciilor secrete ruse. Vizite in Italia, dar şi in restul Europei au fost efectuate de catre liderii Rusiei pentru a obţine informaţii externe. Avand in vedere relaţiile declarate ale lui Marga cu acest spion al Rusiei suntem curioşi daca politica externa a Romaniei se va mai indrepta spre Rusia sau spre eterna „mama Rusia.”
Raportul catre Putin
Relaţiile dintre Filippov şi Putin dainuiesc de ceva timp. Astfel, chiar din 2003 apare o ştire conform caruia fostul ministru de externe ii raporta lui Putin orice acţiune de-a sa. „Seturi de 100 de volume de literatura rusa au fost pregatite pentru livrare in şcoli. Vladimir Filippov, ministrul educaţiei, a raportat aceasta preşedintelui sau, Vladimir Putin”, se arata in ştirea de la acea vreme.
Intalnirea cu Berlusconi
O alta intalnire la nivel inalt care a avut loc intre Putin, Filippov şi alţi lideri ai Europei a avut loc de asemenea in 2003, cand delegaţia rusa s-a intalnit cu premierul italian Silvio Berlusconi.
„Participanţii la discuţiile consulare au vorbit despre diverse aspecte de comerţ, economie, politica şi cooperarea culturala, premizele simplificarii regimului de viza şi contracte mai active dintre societaţile civile din Rusia şi Italia. Un schimb de idei a avut loc şi pe tema politicilor internaţionale, incluzand aici politica din Orientul Mijlociu, Iraq şi Iran, precum şi relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeana”, se arata pe site-ul oficial al Kremlinului legat de aceasta intrevedere.
Tradatorii de patrie de la UBB
Dumitru Matiş, Serban Agachi, Toader Nicoara şi Leon Ţambulea sunt profesorii care au avut onoarea sa fie prin preajma unui colonel al GRU in cadrul ceremoniei de DHC acordata lui Vladimir Filippov. Acoliţii de la acea vreme a lui Marga şi cei care il ridicau in slavi au avut "onoarea" sa ajute serviciile secrete ruse sa se infiltreze in Universitatea Babeş-Bolyai. Cei mai apropiaţi membri ai fostului rector au fost in preajma ceremoniei, insa ce este mai ciudat este ca majoritatea celor legaţi de serviciile secrete "cad mereu in picioare." Acesta a fost şi exemplul unora dintre cei care l-au slujit nemarginit la acea vreme pe Andrei Marga, iar acum sunt in echipa lui Ioan Aurel Pop. Dintre "tradatorii" care au participat la ceremonia de acordare a DHC unui GRU se numara: Radu Catana, Nicolae Paun, Andrei Marcuş, Adrian Olimpiu Petruşel(inlocuitorul lui Ţambule), dar şi Şerban Agachi, la acea vreme preşedinte al Consiliului Academic.
SRI nu neaga contraspionajul
Am solicitat Serviciului Roman de Informaţii(SRI) sa ne furnizeze informaţii legate de posibile activitaţi de contraspionaj legate de prietenia Andrei Marga-Vladimir Filippov şi de profesorii care i-au "servit" masa unui colonel KGB. Raspunsul celor de la SRI este urmatorul:
„Ca urmare a solicitarii dumneavoastra inregistrate sub nr. 45.094 din 22.05.2012, va comunicam faptul ca, in temeiul art. 12 alin. 1 lit. a), categoriile de informaţii solicitate sunt exceptate de la liberul acces al cetaţenilor. In argumentarea incadrarii juridice a normei de excepţie, aratam faptul ca, potrivit art. 1 si 2 din Legea nr. 14/1992, coroborat cu dispoziţiile art. 6 si 8 din Legea nr. 51/1991, Serviciul Roman de Informaţii este serviciul organizat de stat specializat in domeniul informaţiilor privitoare la siguranţa
naţionala a Romaniei, parte componenta a sistemului naţional de aparare.
Serviciul organizeaza şi executa activitaţi pentru culegerea, verificarea şi valorificarea informaţiilor necesare cunoaşterii, prevenirii şi contracararii oricaror acţiuni care, potrivit art. 3 din Legea nr. 51/1991, constituie ameninţari la adresa siguranţei naţionale a Romaniei. Intrucat, potrivit art. 10 din Legea 51/1991 si art. 17 lit. f) si g) din Legea nr. 182/2002, activitatea de informaţii pentru realizarea siguranţei naţionale are caracter secret de stat, datele şi informaţiile subsumate acesteia nu pot fi comunicate decat
beneficiarilor legali, prevazuţi de art. 11 din Legea nr. 51/1991, cu respectarea regimului informaţiilor clasificate şi cu respectarea art. 33 din H.G. nr. 585/2002 "accesul la informaţii clasificate este permis cu respectarea principiului necesitaţii de a cunoaşte numai persoanelor care deţin certificat de securitate sau autorizaţie de acces, valabile pentru nivelul de secretizare al informaţiilor necesare indeplinirii atribuţiilor de serviciu", arata oficialii SRI.
Ce este contraspionajul?
"Arealul de responsabilitate implica cvasitotalitatea demersurilor serviciilor de informaţii straine şi a structurilor informative constituite de acestea pe teritoriul naţional şi preponderent “spionajul, transmiterea secretelor de stat unei puteri sau organizaţii straine ori agenţilor acestora, procurarea ori deţinerea ilegala de documente sau date secrete de stat, in vederea transmiterii lor unei puteri sau organizaţii straine ori agenţilor acestora sau in orice alt scop neautorizat de lege…” (art.3, lit.(e) din Legea nr.51/1991 privind siguranţa naţionala a Romaniei)", se arata pe site-ul SRI in ceea ce priveşte contraspionajul.
Toţi tradatorii ţarii
Dumitru Matiş este printre acei "curajoşi" care s-a retras din cursa pentru şefia UBB datorita "unor motive personale" se pare ca Marga il are la mana cu mai multe decat credeam mai ales ca a avut incredere maxima in el la un moment dat. Matiş a fost ales decan şi de catre noul rector, Ioan Aurel Pop.
Paul Şerban Agachi este o alta persoana "convertita" in ultima perioada in apropierea lui Pop, deşi el se afla printre oamenii care au luat masa cu un colonel GRU la Piramida alaturi de Marga şi compania.` Un alt "acolit" care a participat doar la cina de la Restaurantul Juventus a fost Andrei Marcuş, la acea vreme vice-rector. Printre oamenii de incredere s-a numarat şi decanul de la acea vreme de la facultatea inventata de Marga, Facultatea de Studii Europene, Ladislau Gyemant. Nici vice-decanul de la Studii Europene Nicolae Paun nu a ratat intalnirea cu colonelul GRU. Paun este actualul decan ales de Pop pentru Studii Europene, urmaşul lui Ladislau Gyemant. O alta "cioara vopsita" peste noapte şi care s-a alaturat noii echipe de conducere a universitaţii a fost Radu Catana. El a facut parte la acea intalnire cu Vladimir Filippov. Coktailul de la Restaurantul Piramida a fost sponsorizat de cel care a facut laudatio colonelului GRU, profesorul Ladislau Gyemant.
Alţi oameni care au participat la intalnirile cu colonelul GRU sunt: Adrian-Olimpiu Petruşel şi Soos Ana, vice-decani la Facultatea de Matematica, cancelarul Horia Pop, unul dintre "supuşii" lui Marga in Comisia de Alegeri care au incercat sa o faca pe urmaşa magnificului Cristina Ciumaş rector, profesorul Marius Jucan, profesorul Titus Beu, Szász Réka.
Pana la o noua cucerire a Rusiei putem sa speram ca politica externa a Romaniei nu este deţinuta in totalitate de ministrul de Externe, Andrei Marga.
Tiberiu Hrihorciuc