Persoanele care au urmat cursurile de zi ale învățământului superior, ar putea fi dezavantajate de noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare din 1 septembrie.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, la femei și la bărbați, în timp ce stagiul complet este de 32 de ani, la femei, urmând ca acesta să crească treptat până la 35 de ani până în ianuarie 2030, respectiv de 35 de ani la bărbați.

Dacă o persoană a avut 5 ani de facultate, iar celălalt nu, după recalculare, cel de-al doilea va primi 5 puncte în plus față de cel care a urmat o facultate. Cel care nu a urmat o facultate și a lucrat în acea perioadă, va primi cu 400-500 de lei mai mult la pensie după recalculare, deși cei doi au avut aceeași contribuție totală la fondul de pensii.

Potrivit art. 86 din Legea 360/2023, în cazul celor care au urmat studii superioare, punctajul lunar este de 0,25 puncte, dar numai în situația în care această perioadă nu se suprapune cu stagii de cotizare realizate în condițiile legii.

Dumitru Costin, Liderul Blocului Național Sindical (BNS) spune că legea nu ar afecta persoanele care au studii superioare, metoda de calcul este doar diferită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.