Începând cu luna iulie a anului 2009 toţi românii care deţin o locuinţă vor fi obligaţi să o asigure împotriva dezastrelor naturale. Cei care nu îşi vor asigura locuinţele nu vor beneficia, în cazul producerii unui dezastru natural, de nicio despăgubire de la bugetul de stat sau de la bugetul local. Suma asigurată obligatoriu, care poate fi acordată ca despăgubire în cazul producerii riscurilor asigurate, va fi de 10.000 de euro pentru locuinţele de tip B şi de 20.000 de euro pentru locuinţele de tip A.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat la începutul acestei luni o lege care obligă atât persoanele juridice cât şi cele fizice să îşi asigure locuinţele împotriva dezastrelor naturale. Şeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor iar deputaţii au adoptat, în luna octombrie, proiectul de lege prin care persoanele fizice sau juridice sunt obligate să îşi asigure locuinţele împotriva dezastrelor naturale. Cu doar un vot împotrivă si şase abţineri, Parlamentul a decis ca toţi românii să fie obligaţi, începând cu 1 iulie 2009, să-şi asigure locuinţele împotriva dezastrelor naturale. Suma asigurată obligatoriu, potrivit actului normativ, este de 20.000 de euro pentru fiecare locuinţă construită cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn sau cu pereţi externi din piatră, cărămidă arsă sau din orice alt material rezultat în urma unui tratament termic sau chimic şi de 10.000 de euro pentru orice locuinţă cu pereţi externi din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic. Cei care nu îşi vor asigura locuinţele nu vor beneficia, în cazul producerii unui dezastru natural, de nicio despăgubire de la bugetul de stat sau de la bugetul local, se mai arată în actul normativ. Legea mai prevede înfiinţarea pool-ului de asigurări împotriva dezastrelor naturale, ca societate de asigurare-reasigurare, care va gestiona Fondul de risc, din care se va asigura plata daunelor în cazul producerii riscurilor asigurate obligatoriu.

Amenzi între 100 şi 500 de lei

Deşi, într-o variantă iniţială, proprietarii de locuinţe deţinători de poliţe de asigurare facultativă erau scutiţi de obligativitatea contractării asigurării obligatorii, după 1 iulie 2009, asigurările facultative nu vor putea fi cumpărate decât după încheierea celei obligatorii, şi numai în completarea acesteia. Scopul modificării este acela de a forţa companiile de asigurări să participe la Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, societatea care, potrivit legii, va gestiona programul de asigurare obligatorie. În acest fel, proprietarii de locuinţe solide şi situate în zone cu risc infim de catastrofă naturală îi vor subvenţiona pe cei cu imobile vechi, neconsolidate, prost construite şi vulnerabile la cutremur sau aflate în regiuni expuse inundaţiilor si alunecărilor de teren, imobile pentru care, în condiţii normale, asiguratorii refuză să încheie poliţe. Legea prevede că nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei, iar constatarea contravenţiilor si aplicarea sancţiunilor cad în sarcina primăriilor. În cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social, prima de asigurare obligatorie va fi suportată de la bugetele locale. Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, la sfârşitul anului trecut, din cele circa 8,4 milioane de locuinţe din România, doar 10% erau asigurate facultativ.

Andreea Mitrică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here