Ruperea USL, care era demult prezisă, în fine, s-a produs. Deşi va micşora numărul votanţilor PSD şi PNL, nu-i va aduce câştiguri majore opoziţiei PDL şi PMP, şi, desigur, nici PNL-ului.

Într-un recent sondaj de opinie, am văzut că singurul element constant în viaţa politică este opoziţia anti-Băsescu, care reprezintă aproximativ 70% din persoanele chestionate. Este de multă vreme aceeaşi, deci de la referendum preşedintele nu şi-a îmbunătăţit scorul. Aceasta în pofida faptului că, în speţă, coaliţia USL nu a performat, în perioada cât a funcţionat. În Parlament, coaliţia USL a avut, de asemenea, aproximativ 70% din numărul aleşilor noştri. În altă ordine de idei, trebuie evidenţiat că în 2013 ţara noastră a avut o creştere economică de 3,5%, deci una majoră, dar aceasta nu s-a repercutat în buzunarele noastre. Pentru 2014, prognoza dezvoltării economice este mai mică, iar creşterea accizei la carburanţi va aduce noi scumpiri de preţuri. Apropo de inflaţie, facturile la gaz şi electricitate, în ultimul timp, au fost uriaşe, deşi iarna 2013-2014 a fost cea mai blândă din ultima sută de ani. Pe de altă parte, nu trebuie omis faptul că un guvern responsabil, chiar şi într-un an electoral, nu îşi poate permite măsuri populiste exagerate. Abstrăgând de situaţiile evidenţiate mai înainte, opoziţia faţă de Băsescu este copleşitoare, ceea ce demonstrează neechivoc că nu numai măsurile de austeritate promovate de preşedinte i-au afectat credibilitatea, ci aceasta este consecinţa indiscutabilelor greşeli personale, care au fost şi-i sunt, în continuare, o grea povară. Andrei Pleşu spunea: „…totuşi, Traian Băsescu are… un adversar pe măsură. El însuşi”. Şi filosoful are dreptate.

Nu ştiu cine va fi preşedintele României la sfârşitul anului, dar consider că ruperea USL îi dă cele mai multe şanse candidatului Uniunii Social-Democrate. Cred că orgoliul lui Crin Antonescu, precum şi cel al neamţului de la Sibiu sunt cauzele principale ale destrămării alianţei, care la alegerile parlamentare a avut o majoritate copleşitoare. Se spune, în Cartea Cărţilor, că Dumnezeu când vrea să pedepsească pe păcătos, în primul rând, îi ia minţile. Această boală i-a bântuit pe liderii USL şi, din acest motiv, la sfârşitul anului 2014, Crin Antonescu îşi va pierde postul de preşedinte al partidului, care se mai consideră urmaşul Brătienilor. Afirmaţiile lui Antonescu că la viitoarele alegeri parlamentare anticipate, PNL va fi principalul partid al ţării şi el va deţine postul de preşedinte al României şi de prim-ministru, ţin de literatura fantastico-ştiinţifică.

Nici cu USD (Uniunea Social Democrată) la conducerea ţării nu se va produce sfârşitul lumii. L-am avut pe Iliescu şi am intrat în NATO, iar Năstase a pregătit perseverent intrarea noastră în Uniunea Europeană. Pe de altă parte, este posibil ca UDMR să intre la guvernare, ceea ce va reprezenta un factor de echilibru politic. Partidul maghiarilor face parte din grupul Popularilor Europeni, şi poate că apartenenţa lui ideologică va permite să se evite tendinţele stângiste al PSD şi UNPR, aşa că nu trebuie să intrăm în panică pentru că PNL a ieşit de la guvernare. Divorţul din cadrul USL cu siguranţă se putea evita, dar dacă orgoliile te copleşesc, trebuie să suporţi consecinţele. Riscată mi se pare şi poziţia lui Călin Tăriceanu, care doreşte să înfiinţeze un nou partid liberal şi care, la prezidenţiale, doreşte să câştige nu numai voturile dreptei, cât şi ale PSD. Este o ipoteză neverosimilă.

Situaţia internă este fluidă, aşa că principalul test de credibilitate al partidelor sunt alegerile europarlamentare. În acest timp, situaţia politică şi economică din Ucraina este deosebit de periculoasă şi de acolo ne pot aştepta surprize mari, inclusiv un război civil între est şi vestul vecinei noastre, aşa că nu am fi avut nevoie deloc ca în România să fie atâtea valuri.

 

Adrian Man, 28.02.2014

P.S.: A plecat dintre noi eminentul dirijor Emil Simon, o personalitate de marcă a culturii muzicale româneşti. Descendent de-al marelui Antonin Ciolan, ne simţim mai singuratici şi străini în lipsa eminentului dirijor.

Iubitorii de cultură cu siguranţă îl vor păstra în memoria lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.