Membrii și simpatizanții Platformei Civice “Acțiunea 2012” au ieșit la monumentul lui Ștefan cel Mare în semn de doliu pentru miile de victime ale regimului sovietic în Basarabia. Aceștia au protestat față de organizarea concertului organizat cu ocazia zilei de 9 mai scrie jurnal.md, preluat de Romanian Global News. Participanții la protest au scandat lozinci anti-Rogozin „Rogozin – Călău de Război – Nistru ’92”, au cerut evacuarea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și au cerut ca 9 mai să fie instituită zi de doliu.

Prin intermediul acestui protest, zeci de cetățeni, printre care și un tânăr care a întruchipat „moartea” cu panglica sovietică, care simbolizează așa zisul efect al victoriei asupra locuitorilor Republicii Moldova, și-au exprimat indignarea față de concertul organizat, de către Ambasada Rusiei, cu ocazia zilei de 9 mai, în Piața Marii Adunări Naționale.

De asemenea, participanții la protest au scandat lozinci anti-Rogozin: „Rogozin – Călău de Război – Nistru ’92”. Aceştia au cerut evacuarea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova – „Armata rusă afară” – și au cerut ca 9 mai să fie instituită zi de doliu, în vederea comemorării tuturor victimelor celui de-Al doilea Război Mondial dar și a victimelor ocupației sovietice din Basarabia.

„Considerăm că ziua de 9 mai ar trebui să fie zi de doliu, în care să comemorăm strămoșii noștri care au căzut pe fronturi străine, fiind implicați împotriva propriei voințe într-un război străin. Dacă astăzi este zi de sărbătoare, atunci nu pentru noi, nu pentru Republica Moldova, care a avut doar de suferit în urma celui de-Al Doilea Război Mondial și în urma ocupației sovietice din Basarabia, care a adus foamete, deportări și oroare”, a declarat Nicu Gusan, membrul Platformei Civice „Acțiunea 2012”.

Clica multinațională care a organizat dezmățul rusesc de la Chişinău

Deşi a venit într-o vizită privată şi a declarat că nu va avea întâlniri cu oficialii de la Chişinău, extremistul rus, Dumitri Rogozin, a purtat discuţii cu mai mulţi agenţi ai Moscovei de la Chişinău, deghizați în oameni politici sau în afaceriști, transmite Romanian Global News citând informații transmise de publika.md.

Acesta a fost surprins în timpul dezmățului rusesc organizat de Ambasada Rusiei în Republica Moldova, cum discută cu preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin. Aceştia au stat la aceeaşi masă cu cel care a finanțat parțial dezmățul rusesc din Chişinău, businessmanul evreu Ilan Shor.

Rogozin a rostit şi un mesaj de felicitare în cadrul circului roșu organizat de Ambasada Rusiei. Acesta a menţionat că va fi foarte fericit dacă Moldova va sărbători, aşa ca astăzi, în fiecare an ziua de 9 mai. Ce sa-i faci, măgarul porumb visează!

Scopul principal al concertului organizat de Ambasada Federaţiei Ruse în Piaţa Marii Adunări Naţionale, a fost promovarea ideologiei ruse şi antagonizarea societăţii. De această părere au fost invitaţii emisiunii Fabrika, realizată de www.publika.md.

Mai mult, unii experţi spun că urmările acestui eveniment vor fi resimţite pe termen lung.

„Consider că noi foarte greu ne vom reveni după această pălmuială propagandistă a ruşilor. Aţi văzut cu câtă înverşunare, şi cu câtă încredere au mers”, a menţionat jurnalistul Sergiu Afanasiu.

„Nu ştiu dacă cineva va avea de câştigat sau de pierdut de pe urma acestui eveniment, pentru că pe termen lung nu se va face decât să se antagonizeze extremele şi la lucrul acesta se va ajunge”, a declarat ziaristul Ion Terguţă.

Unii invitaţi spun că responsabilă de situaţia creată se face Guvernarea, care nu a luat nicio măsură în acest sens. „Cred că era timpul Executivului să înainteze în cadrul Consiliului Municipal un Regulament cu privire la evenimentele care pot fi organizate în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Acest lucru l-a ratat primarul general”, a precizat avocatul Teodor Cârnaţ.

Romanian Global News

 

Bătaie lângă Ştefan cel Mare

Unioniştii s-au luat la bătaie cu manifestanţii ruşi chiar în faţa monumentului Ştefan cel Mare. S-au huiduit şi s-au îmbrâncit, până când au intervenit forţele de ordine şi au calmat spiritele. Membrii Platformei “Acţiunea 2012” au protestat două zile în faţa Primăriei din Chişinău. Participanţii la protest l-au numit pe primarul Capitalei Dorin Chirtoacă trădător şi l-au acuzat că ar fi luat mită, pentru că a permis desfăşurarea concertului de 9 mai în Piaţa Marii Adunări Naţionale, scrie publika.md.

La rândul său, Dorin Chirtoacă se justifică şi declară că nu are dreptul să interzică desfăşurarea concertului din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Această competenţă o are doar instanţa de judecată. Totuşi, edilul a lăsat să se înţeleagă faptul că, din anul viitor, în Piaţa Marii Adunări Naţionale vor avea loc doar activităţi prilejuite de Ziua Europei. Iar toate manifestaţiile cu ocazia Zilei Victoriei asupra fascismului vor avea loc la memorialul Eternitate.

„Zi neagră în calendar”

„Spațiu cheie în anii 89-90 ai luptei pentru limbă și independență față de URSS, Piața Marii Adunări Naționale a devenit în timp un simbol al celui de-al doilea stat românesc, simbol care este subminat şi sfidat odată cu aceste acţiuni de elogiere a unui stat ce a provocat milioane de morţi în timpul existenţei lui.

În momentul în care criza politică din Republica Moldova s-a acutizat, iar instituțiile statului nu-i pot asigura integritatea teritorială, facem apel către societatea civilă spre a lua atitudine în faţa unor astfel de acţiuni umilitoare. Ziua de 9 mai în Republica Moldova are drept să existe doar ca şi zi neagră în calendar, spre memoria celor care au căzut pradă războiului. De aceea cerem insistent: 9 mai – zi de doliu naţional”, arată Platforma Civică „Acţiunea 2012”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.