BAZRKAN ABDUL RAHMAN, unul dintre liderii neoficiali ai comunității arabe din Cluj – cunoscut mai curând după numele de ”Saker”, denumirea caselor de schimb valutar din oraș, a scăpat ca prin urechile acului de o condamnare la pușcărie cu executare. A fost unul dintre proprietarii lanțului de shaormerii Mama Manu din Cluj Napoca. El a fost trimis în judecată într-un dosar de luare de mită alături de unul dintre liderii galeriei U Cluj, Verdeș Attila, cunoscut în oraș după porecla ”Hiena”. Acesta din urmă, care face parte din cercul de amici de-ai primarului Emil Boc, lucra la Sala Sporturilor. 

În 2017, BAZRKAN ABDUL RAHMAN a fost condamnat cu suspendare pentru uciderea unui motociclist și pus să facă muncă în folosul comunității în cadrul administrației locale, adică la Sala Sporturilor. Însă, arabul nu a făcut munca în folosul comunității la care fusese condamnat și a ales să dea o mică atenție pentru a fi pontat fictiv. Saker l-a șpăguit pe ”Hiena” cu 150 de lei!

Hiena

Potrivit procurorilor, ”inculpatul BAZRKAN ABDUL RAHMAN, la diferite intervale de timp în perioada  05-14.03.2018, i-a dat în mod direct inculpatului VERDEŞ ATTILA – funcționar public angajat al SC Sala Sporturilor S.A. care avea ca atribuţie în fişa postului supravegherea persoanelor obligate la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, de trei ori câte 50 lei, bani care nu i se cuveneau, în legătură cu neîndeplinirea de către funcţionarul public a îndatoririlor de serviciu constând în permiterea primului să plece de la locul de muncă şi să se ponteze ca prezent în fişa de prezenţă, şi subsecvent nesesizarea organelor de control. Inculpatul  VERDEŞ ATTILA – funcționar public angajat al S.C. Sala Polivalentă S.A. care avea ca atribuţie în fişa postului supravegherea persoanelor obligate la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, care în baza unei rezoluţii infracţionale unice, la diferite intervale de timp în perioada 05-14.03.2018, a primit, în mod direct pentru sine, de la inculpatul  BAZRKAN ABDUL RAHMAN – persoană obligată la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, de trei ori câte 50 lei, bani care nu i se cuveneau, în legătură cu neîndeplinirea de către funcţionarul public a îndatoririlor de serviciu constând în permiterea secundului să plece de la locul de muncă şi să se ponteze ca prezent în fişa de prezenţă, şi subsecvent nesesizarea organelor de control”, arată procurorii.

Saker și Hiena au fost trimiși în judecată în mai 2020. Inițial, în iulie 2022 Tribunalul Cluj l-a condamnat pe Bazrkan la 2 ani şi 10 luni închisoare cu executare în regim de detenţie, pentru că în dosarul precedent primise deja o pedeapsă cu suspendare. 

Verdeș a primit o pedeapsă de 2 ani, 2 luni şi 20 zile închisoare cu suspendarea pedepsei și 60 de zile de muncă în folosul comunității la cantina primăriei clujene.

Cei doi au contestat soluția tribunalului și dosarul a ajuns să fie judecat de completul Curții de Apel Cluj format din judecătorii PURA Ancuţa și TRESTIAN Simona. 

Aici, surpriză! Hiena este achitat de acuzațiile de luare de mită și fals intelectual, iar Saker… este și el achitat de acuzațiile de dare de mită și instigare la fals intelectual. Suplimentar, cele două judecătoare înlătură dispoziția de confiscare a sumei de 150 lei emisă pe numele Verdeș! Dacă nu vă vine să credeți, citiți AICI dispoziția instanței.

În cazul în care Curtea de Apel Cluj nu ar fi fost sensibilă la situația în care se afla BAZRKAN ABDUL RAHMAN și menținea dispoziția tribunalului, el mergea direct la pușcărie și comunitarea arabă din oraș rămânea fără lider.

Pedeapsă cu suspendare pentru că omorât un om

În 2015, BAZRKAN ABDUL RAHMAN a omorât un motociclist pe strada București. A întors mașina peste linia continuă, fără ca nici măcar să se asigure, în condițiile în care din spate venea un motoclist care nu a mai avut timp să evite impactul. Motociclistul a fost proiectat în aer și s-a izbit de asflat la aproximativ 6-7 metri de locul impactului. Ulterior a murit la spital.

”Acum aproximativ o oră a avut loc un grav accident pe strada București, chiar lângă adresa mea. Un Audi A4 taie calea motociclistului pe linie dublă continuă, pt. a ajunge la sediul firmei la care este patron soferul, aka la Mama Manu, asta chiar inainte cu 20 de metri de linia dublă întreruptă, de la adresa mea. Ca urmare, motociclistul lovește violent portiera șoferului, zburând prin aer circa 6-7 metri…, impactul cu solul fiind violent. Eu am auzit impactul din casă, la circa 60 de metri de accident, fugind afară să văd ce este. Alt motociclist cu o Yamaha, model clasic a văzut pe viu totul, dar nu a mai putut rămâne, deoarece se grăbea la lucru, așa că am rămas eu. Motociclistul era conștient, dar nu putea comunica. Nu i-am lăsat pe cei ce erau la fața locului, să-i extragă casca. La prima vedere se putea stabili o ruptură la picior și julituri la mâini”, scria un martor al accidentului pe site-ul motociclism.ro.

După ce a fost trimis în judecată, patronul afacerii Saker a semnat acordul de recunoaștere a vinovăției care l-a făcut să beneficieze de clemență din partea judecătorilor. În urma procesului, BAZRKAN nu a fost condamnat să plătească nici un fel de daune familiei victimei și nici vreo amendă penală. Chiar dacă membrii familiei au formulat o acțiune civilă, judecătorul a lăsat-o nesoluționată și l-a condamnat ”la pedeapsa de 2 ani şi 2 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. În temeiul articolului 91 şi articolului 92 din Codul penal suspendă sub supraveghere executarea pedepsei pe durata termenului de supraveghere de 3 ani şi atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor articolelor 94, 95 şi 96 din Codul penal privind modificarea obligaţiilor impuse de instanţă şi revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei. (…) pe parcursul termenului de supraveghere, condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă. Munca va fi prestată la Primăria municipiului Cluj-Napoca sau la Asociaţiei Creştină CHRISTIANA Cluj.”, arată o parte din soluția de condamnare.

Doi ani cu suspendare pentru o viață

Potrivit Codului Penal, accidentul produs de Saker a fost încadrat de judecătorii clujeni la ”Infracţiuni contra vieţii”. El a fost condamnat în baza următoarelor baze legale.

Art. 192

Uciderea din culpă

(1) Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

2 COMENTARII

    • un angajat al administratiei a pontat fals in schimbul a 50x… Deci in forma continuata. Amploaiatul era remunerat de catre administratie sa-si faca treaba, nu sa ia spaga/mita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.