În urmă cu aproximativ o lună de zile, Gazeta de Cluj dezvăluia modul în care Andrei Boldijar, samsar de mașini de lux cunoscut și după porecla ”Spike Boldy”, scăpa de un dosar de evaziune în care prejudiciul era estimat la aproape un milion de euro. Luna aceasta, Boldijar a scăpat și de cel de-al doilea dosar penal în care a fost judecat tot pentru evaziune. În acest dosar, prejudiciul a fost evaluat la aproximativ 700.000 lei.

În data de 11 mai, judecătoarele MOLDOVAN Iuliana și MARCU Stanca-Ioana de la Curtea de Apel Cluj au decis, cu titlu definitiv, că Daniel Bodea, Raul Muntean și Andrei Boldijar beneficiază de prescripția faptelor în dosarul de evaziune fiscală în care prejudiciul estimat era de aproximativ 700.000 lei. Cei trei fuseseră puși să plătească banii câștigați ilegal de pe urma evaziunii fiscale realizate prin intermediul firmei SC AUTO DANI & DAN SRL. Firma îi aparținea lui Daniel Bodea.

În prima sentință, cei trei au fost condamnați la pedepse cu închisoarea, două dintre condamnări fiind cu executare. Cea de-a treia pedeapsă, primită de Boldijar, era cu suspendarea executării pe o durată de 5 ani.

Dosarul a fost înregistrat în instanță în martie 2020, prima sentință a fost dată în aprilie 2022, iar în urmă cu câteva zile Curtea de Apel Cluj a decis că în dosar a intervenit prescripția faptelor.

”Admite apelul declarat de inculpatul B A împotriva Sentinţei penale nr. 102/28.04.2022 a Tribunalului Cluj, pe care desfiinţează în ceea ce priveşte latura penală a cauzei cu privire la acest inculpat. Pronunţând o nouă hotărâre, în temeiul art. 396 alin. 6 rap. la art. 16 alin. 1 lit. f C.proc.pen., art. 154 alin. 1 lit. c) rap. la art. 153 alin. 1 Cod Penal, dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului B A pentru săvârşirea infracțiunii de evaziune fiscală reținută în sarcina acestuia, prev. de art. 9 al.1 lit.b din L.241/2005 cu art.41 al.2 C.pen.din 1968, ca efect al intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Respinge ca nefondat apelul inculpatului M R D . Menţine restul dispoziţiilor sentinţei atacate. Stabileşte în favoarea Baroului Cluj onorariile avocaţiale parţiale din oficiu pentru inculpaţii apelanţi, în sumă de câte 434 lei, ce se avansează din FMJ. În temeiul dispoziţiilor art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală, cheltuielile ocazionate de soluţionarea apelului inculpatului Boldijar vor rămâne în sarcina statului. Obligă inculpatul M R D la 200 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului. Definitivă”, arată soluția pe scurt a instanței.

În primul dosar, tot prescripția faptelor l-a scăpat pe Spike de pușcărie

Andrei Boldijar a mai fost implicat într-un dosar evaziune de pe urma afacerilor cu mașini second, însă a scăpat tot datorită prescripției.

Alături de Levente Kovacs, Alin Vele și Adrian Butnar, Boldijar fusese trimis în judecată pentru că împreună nu plătiseră nicio taxă în cadrul tranzacționării, pe o perioadă de mai mulți ani, a câtorva sute de mașini aduse în România. Cei patru vindeau mașini pe care le cosmetizau într-un garaj în care puteau intra 10-15 mașini care așteptau să fie ”rujate”.

Clujenii au fost acuzați că au vândut 404 autoturisme uzate ”în valoare totală de 20.912.270,87 lei, cumpărate din ţările Uniunii Europene în condiţii de taxare inversă, fără a evidenţia în contabilitatea firmei şi fără a declara la organele fiscale aceste operaţiuni, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către stat, cu consecinţa neînregistrării, necolectării şi neplăţii TVA aferentă operaţiunilor de livrare, cauzând un prejudiciu în cuantum total de 4.047.536,30 lei”, arată procurorii.

Inițial, judecătorul Simona Trestian de la Tribunalul Cluj a decis în august 2022 că, pe latură penală, procesul trebuie să înceteze pe motiv că a intervenit prescripția. Însă, sentința judecătorilor dispunea că toți patru trebuie să plătească prejudiciul de 4 milioane lei. Inculpații și procurorii au contestat decizia, astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj. Această instanță a schimbat sentința în sensul că a înlăturat dispoziția de plată a prejudiciul privitor la trei dintre inculpați, lăsând plata sumei de bani în seama unuia singur: Levente Kovacs, adică exact a persoanei care nu ar putea să se achite de această obligație. Ancheta arată că KOVACS Ş. ISTVAN-LEVENTE, adică cel care este pus de judecători să plătească, de unul singur, tot prejudiciul, era doar ”omul de paie” din această afacere.

”Inculpatul Levente Kovacs a fost „omul de paie”, paravanul, după care s-au ascuns  ceilalţi inculpaţi, cu adevărat implicaţi în comerţul cu maşini. Nivelul de educaţie al inculpatului este precar, având în vedere memoriile pe care le-a depus la dosar, ce denotă o cunoaştere insuficientă a limbii române pentru a fi personajul principal în evaziunea fiscală derulată; acesta nu avea locuinţă, nu era angajat în muncă, nu avea venituri pentru a-şi asigura subzistenţa, el profitând de ocazia oferită în special de inculpatul Boldijar pentru a obţine constant sume de bani. Ceea ce el trebuia să facă era să preia firma SC Picu Prod SRL, cu ajutorul celorlalţi să o declare plătitoare de TVA, să figureze în acte ca administrator al acesteia şi unica persoană cu acces la conturile societăţii, să dea celorlalţi trei inculpaţi procuri de administrare a firmei pentru a permite acestora să comercializeze maşini în numele societăţii şi să semneze în alb facturierul şi chitanţierul.

Acest lucru era extrem de convenabil pentru ceilalţi trei inculpaţi, care au putut declara, senini, că nu au avut acces la banii societăţii, că nu au văzut niciodată procurile şi că nu au intrat în posesia lor”, se arată în referatul procurorilor.

Spike Boldy a scăpat de atac cu un pistol cu bile de cauciuc

În urmă cu câțiva ani, numele lui Andrei Boldijar a fost titrat pe prima pagină a ziarelor din România. Când avea 24 de ani și locuia împreună cu familia într-un apartament din Cluj Napoca, el a fost ținta unui atac în stil mafiot. În timpul nopții, el și părinții lui au fost atacați de trei bărbați mascați care i-au bătut pe membrii familiei Boldijar. Andrei a tras în atacatori cu un pistol cu bile de cauciuc. Cei trei membri ai familei atacate au fost găsiți de medicii de pe ambulanta în stare de șoc, plini de răni și vânătăi. Familia atacată de cei trei a fost transportată de urgență la spital, dar Andrei a refuzat să fie internat. La data respectivă, potrivit surselor judiciare, Andrei Boldijar i-ar fi vândut unui interlop din București o mașină Mercedes de lux cu 25.000 de euro, însă la o inspecție s-a dovedit că mașina respectivă valora aproximativ 10.000 de euro. Cunoscut în Cluj Napoca sub numele de Spike Boldy, pe lângă traficul cu mașini de lux, acesta se ocupă și de comercializarea de produse de firmă Armani, Prada sau Dolce & Gabana.

Andrei Boldijar își vinde mașinile prin intermediul firmei Golden Auto Impex, care își are sediul în apartamentul familiei din cartierul Mărăști. În acte, acționarul și administratorul societății este mama lui, Maria. Activitatea firmei ar trebui să dea de gândit celor de la Finanțe. Are un singur angajat, o cifră de afaceri de peste 3,5 milioane de lei și un profit de… 4.434 de lei.

Cea mai mare evaziune cu mașini din Cluj: 15 milioane euro

Până acum, cea mai mare evaziune cu mașini din Cluj se ridică la aproximativ 15 milioane de euro. În 2020, Tribunalul Cluj a condamnat două persoane implicate în rețeaua evazionistă care își avea fieful în Oserul de mașini din Cluj Napoca. Ploscar Dumitru și Bădescu Radu au primit câte 9 ani de închisoare cu executare și au fost puși să plătească un  prejudiciu de peste 1,3 milioane de euro. Ceilalți membri ai rețelei sunt judecați, în continuare, într-un dosar separat.

Ei conduceau societatea JOLKA IMPEX SRL care în acte, îi aparținea lui Radu Pop. Acesta din urmă, însă, nu avea nicio legătură cu afacerile firmei.

Procurorii clujeni au stabilit că prejudiciul se ridică la aproximativ 15 milioane de euro.

În perioada 2012-2014, inculpaţii, fie în calitate de administratori de facto, fie în calitate de administratori de drept, s-au folosit de 10 societăţi de tip „fantomă-bidon” (dintre care nouă cu sediul în Cluj şi una cu sediul la Bucureşti) ca instrumente în comiterea unor fraude fiscale în vederea achiziţionării a circa 6.000 de autoturisme second-hand din spaţiul intracomunitar, fără TVA (pe principiul taxării în ţara de destinaţie). Ulterior, inculpaţii le-au comercializat pe teritoriul naţional, cu eludarea dispoziţiilor referitoare la colectarea, înregistrarea, declararea şi plata TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.