Consilierii locali au pe masă la şedinţa ordinară a forului din luna aprilie un proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 3,5 milioane de lei de la bugetul local pe anul 2014 pentru asigurarea asistenţei de sănătate publică. Mai concret, este vorba de fonduri alocate către spitalele care nu sunt în subordinea Primăriei Cluj-Napoca şi pentru alte proiecte cu caracter medical.

Edilul  Emil Boc a precizat că banii au fost împărţiţi în funcție de nevoile fiecăreia dintre instituţii. ”Susținem spitalele clujene datorită performanțelor medicale din Cluj și Transilvania, recunoscute la nivel internațional, și din respect pentru școala medicală clujeană”, a declarat primarul. Susținerea financiară din partea Primăriei vine ca o completare a fondurilor insuficiente acordate de la nivel județean și național.

„Am dispus alocarea sumei de 4 milioane de lei pentru Sănătate, pentru spitale, altele decât Clujana, deci pentru spitalele clujene care nu sunt în subordinea Primăriei. În perioada imediat următoare vom aloca 3,5 milioane de lei, iar restul de 500.000 se vor aloca pe parcursul anului”, a declarat Emil Boc.

Spitalele vor folosi fondurile pentru a-și rezolva problemele pe care le au, de la reparații, refațadizări, și de achiziție de aparatură medicală. „Nu putem finanţa salariile medicilor, doar lucrările de infrastructură sau aparatură”, a explicat acesta.

 

Primul regulament pentru finanţarea sănătăţii

„Începând cu anul 2014, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca va contribui la asigurarea asistenţei de sănătate publică, alături de celelalte instituţii publice responsabile – Ministerul Sănătăţii Publice, autorităţi de sănătate publică teritoriale, autorităţi de sănătate publică din cadrul ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, autorităţi judeţene – pe baza primului Regulament local ce vizează acest domeniu, adoptat prin HCL, nr. 604 din 30 decembrie 2013”, arată referatul înaintat consilierilor.

Acest regulament, elaborat conform Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, permite alocarea de sprijin financiar pentru trei domenii de finanţare. Primul este referitor la cheltuielile de administrare şi funcţionare, în mare parte investiţii sau lucrări de reparaţii capitale sau consolidare, modernizare, dotare cu echipamente medicale.

Al doilea domeniu de finanţare cuprinde cheltuielile de funcţionare şi întreţinere a mijloacelor de intervenţie a echipajelor de prim ajutor calificat care funcţionează în sistemul SMURD, cu excepţia cheltuielilor de personal paramedical, cheltuieli care pot fi şi ele acoperite, însă în baza unui protocol de colaborare între ISU, Primărie şi spitalul unde funcţionează unitatea de primire urgenţe. Nu în ultimul rând, regulamentul elaborat de Primărie permite finanţarea pentru desfăşurarea unor proiecte locale de sănătate publică pentru activităţi nonprofit de interes general.

 

13 proiecte înscrise

Referatul mai precizează că în perioada 15 ianuarie – 28 februarie 2014 au fost depuse 13 solicitări de sprijin financiar, care au fost analizate de Comisia pentru sănătate, muncă, protecţie socială, tineret şi sport. Din aceasta fac parte consilierii Ovidiu Turdean, preşedintele comisiei, Ioan Pop, Gered Imre şi Ovidiu Chifor, iar din partea executivului Primăriei directorul general Şefania Ferencz si directorul Direcţiei Generale Comunicare, dezvoltare locală şi management proiecte Ovidiu Cîmpean.

Din cele 13 proiecte înscrise, 10 au fost solicitări ale unor unităţi medicale din Cluj-Napoca pentru lucrări de reparaţii, achiziţii de aparatură medicală şi cheltuieli de funcţionare, două au fost proiecte de sănătate publică, alături de un proiect al Asociaţiei voluntarilor antrenaţi în tehnici de ajutor şi resuscitare.

 

Ce spitale au primit fonduri

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca primeşte 150.000 de lei pentru „asigurarea unei structuri funcţionale”, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca 325.000 lei pentru reparaţii curente la secţia Pediatrie III şi pentru achiziţia de aparatură medicală, în speţă un procesor ţesuturi pentru Laboratorul de anatomie patologică, un skin graft mesher pentru Compartimentul de chirurgie plastică şi reparatorie, un aparat de încălzit sânge pentru terapie transfuzinală şi două telescoape optice pentru ORL.

Spitalul Clinic de Recuperare primeşte 150.000 de lei pentru reabilitarea sistemului de comandă de la ascensorul de transport persoane şi pentru reparaţii capitale şi construcţia unei centrale termice, iar Institutul Oncologic „Prof. dr. I Chiricuţă” 500.000 de lei pentru un sistem de arhivare şi vizualizare imagistică medicală şi un ecograf multidisciplinar cu accesorii.

Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” are alocaţi 100.000 de lei pentru reparaţii capitale la faţada clinicii Chirurgie III, Institutul Inimii achiziţionează aparatură medicală de 200.000 de lei, iar SMURD 170.000 de lei pentru asigurarea necesarului de combustibil, piese auto, reparaţii şi întreţinere pentru autospeciale. Spitalul CFR a primit, de asemenea, bani, pentru achiziţia unui ecograf, în valoare de 100.000 de lei.

 

Bani pentru reparaţii şi achiziţii

Clinica de obstetrică-ginecologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă primeşte 200.000 de lei pentru repararea, igienizarea şi reabilitarea etajului II al clinicii. Clinica de Psihiatrie are alocaţi 100.000 de lei pentru lucrări de reparaţii curente, reabilitare şi mansardare, clinica „Dominic Stanca” 25.000 de lei pentru o staţie compresoare pentru aer medical, iar clinica Maxilo-Facială 500.000 pentru lucrări de reparaţii, montaj lift şi refaţadizare. La Dermatologie se repară ambulatoriul cu 75.000 de lei, la Ortopedie se repară saloanele cu blocul operator cu 50.000 de lei, la Gastroenterologie aceeaşi sumă pentru reparaţii, la Endoscopie 100.000 cu aceeaşi destinaţie, la Chirurgie II tot atâta pentru reabilitare bloc operator şi terapie intensivă, la Neurologie şi Maxilo-Facială II câte 50.000 de lei pentru achiziţia unui generator de curent, UPU 55.000 de lei pentru lucrări de reparaţii, ORL şi Neurochirurgie câte 50.000 de lei pentru un aparat de anestezie, iar Ortopedia 100.000 de lei pentru modernizarea mobilierului şi materialelor din secţie.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” continuă proiectul de „Promovare a sănătăţii orale prin creşterea accesibilităţii populaţiei defavorizate la servicii de stomatologie”, proiect pentru care primeşte 200.000 de lei. În fiecare an, zeci de copii şi persoane defavorizate se bucură de servicii stomatologice gratuite în cadrul acestui proiect, servicii pe care nu şi le pot permite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.