Amânări și incertitudini, așa poate fi caracterizat șantierul prelungit de pe străzile Universității-Kogălniceanu. Proprietarii din zonă se confruntă cu o situație economică extrem de dificilă, în condițiile în care lucrările par să nu aibă un sfârșit. 

Text: Șantierul a devenit o adevărată povară pentru întreprinzătorii locali, care se confruntă nu doar cu probleme financiare, dar și cu incertitudinea continuă a viitorului. Întârzierile repetate la șantierul de pe străzile Universității-Kogălniceanu pun o presiune suplimentară asupra afacerilor care încearcă, de la o zi la alta, să supraviețuiască în această zonă aglomerată. 

De curând a apărut și o petiție online creată de un întreprinzător ce are o afacere localizată în centrul Clujului, care cere sprijin. Acesta susține că după doi ani de pandemie, lupta cu inflația și creșterea costurilor de întreținere, iar acum reparațiile pe străzile mai sus menționate, afacerile nu pot înflori, iar existența acestora este amenințată. 

Sper că veți lua în serios această problemă urgentă și veți identifica soluții legale și realizabile pentru a ajuta micile afaceri în aceste momente dificile. Vă rog să acționați rapid în această situație și să luați în considerare opțiuni care pot include asistență financiară, beneficii fiscale sau alte măsuri care pot ajuta micile afaceri să supraviețuiască în această perioadă complexă”, se arată în textul petiției. 

Nu există niciun sprijin concret până acum din partea autorităților 

Unul dintre cei care au o mică afacere pe Universității a precizat pentru ziarul nostru că situația financiară devine tot mai precară, în condițiile în care oamenii încearcă să evite această zonă. 

„Ne descurcăm greu, dar ce să facem. Sperăm că lucrările se vor încheia până la sfârșitul anului că altfel nu știu ce-o să fac. Și nu doar eu mă aflu în această situație. Majoritatea se plâng că se confruntă cu probleme serioase. În cel mai rău scenariu va trebui să-mi pun lacăt pe afacere și vorba românului: aia e. Tot ce putem face este să sperăm că totul se va termina cu bine, pentru toată lumea”, a precizat clujeanul. 

Totodată, clujeanul a mai menționat faptul că din cauza șantierului prelungit, multe întreprinderi și-au pierdut clientela, iar acum există riscul să-și închidă porțile definitiv. Cu toate acestea, cei care au afaceri locale în zona „crepusculară” a Clujului încă mai au o speranță și fac apel la autoritățile locale pentru a găsi soluții, chiar și pe termen scurt, în această perioadă dificilă. 

Să nu uităm că la mijlocul lunii octombrie, Consiliul Local din Cluj-Napoca a aprobat majorarea costurilor lucrărilor de modernizare a străzilor Universității și Kogălniceanu cu suma de 14,1 milioane de lei, adică aproape 3 milioane de euro. 

Modernizarea străzilor pare să fie călcâiul lui Ahile al administrației lui Boc, în condițiile în care a creat numeroase probleme în societatea clujeană. Acest proiect a început în 2022 și include și modernizarea străzilor adiacente Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac.

În septembrie 2023, Primăria a decis să rupă contractul cu proiectantul Mossfern, care era responsabil pentru amenajarea urbană a străzii Kogălniceanu, în condițiile în care nu s-a reușit încă, după luni și luni de discuții și avize, instalarea pe soclu a grupului statuar „Școala Ardeleană.” De curând, potrivit noilor modificări, proiectul de modernizare a străzilor Kogălniceanu-Universității și a străzilor adiacente trebuie finalizat până în ultima zi din acest an, lucru care, evident, pare o utopie. 

Până în acest moment, petiția intitulată „Semnați această petiție doar dacă considerați cu sinceritate că merităm sprijinul dumneavoastră!” nu a strâns mai mult de 190 de semnături. 

„Vă solicit să acordați acestei cereri atenția pe care o merită și să acționați decisiv pentru a permite micilor afaceri să reziste și să continue să contribuie la creșterea și prosperitatea comunității noastre”, se arată în mesajul de încheiere al petiției, autorul acesteia fiind Márkos Tünde. 

Un clujean care deține o afacere chiar în buricul târgului a precizat pentru Gazeta de Cluj că zgomotul de mașini și utilaje a devenit „noul hit” din centrul Clujului. 

Renovarea urbană în acest oraș reprezintă o problemă serioasă, iar pentru noi, care încercăm să menținem afacerile pe linia de plutire, fiecare zi reprezintă o nouă luptă grea. Clienții au început să se retragă treptat, preferând să evite zona din cauza drumurilor blocate și a dificultăților de parcare. Aproape că mi-e dor de vremurile în care strada noastră era un loc plin de viață, cu trotuare curate. Acum, în loc să ne concentram pe dezvoltare, ne chinuim să supraviețuim”, a precizat clujeanul. 

Totodată, micul întreprinzător a precizat că are speranța că până la finalul anului lucrurile vor reveni la normal, iar noul an le va aduce o bucurie tuturor. 

„Sper din tot sufletul că lucrările se vor încheia într-o zi, și că strada noastră va reveni la normalitate. Până atunci, încercăm să ne adaptăm la această realitate dificilă, în ciuda provocărilor care ne ies în cale. Oricum, nu putem renunța așa ușor. A fost pandemia și tot am reușit să o ducem la capăt”, a conchis clujeanul. 

Chiar dacă lucrările de modernizare au avut termen limită luna iunie 2023, termenul inițial a fost prelungit până la finalul anului. Valoarea proiectului finanțat prin fonduri europene „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universităţii şi străzile adiacente” este de 48.721.315,94 lei.

Pietonalizarea străzii Mihail Kogălniceanu și modernizarea străzilor adiacente se lovește constant de critici, în condițiile în care administrația a reușit să distrugă, prin ceea ce consideră ei modernizare, una dintre cele mai frumoase străzi din Cluj-Napoca, transformând-o astfel într-un „peron de gară.” 

Mai mulți activiști civici au precizat că pietrele instalate s-au dovedit a fi prea late, ori prea înguste. „Realitatea te zgârie pe ochi!”, a spus un utilizator al grupului Clujul Civic.

1 COMENTARIU

  1. Dragi comercianți, vedeți? Dacă nu faceți parte din fagmilia #emilboc#traianbasescu#elenaudrea#dorincocos#adrieanvideanu# nu vă dă nimeni atenție. Că să nu mai pun la socoteală că centrul devine un adevărat chitch, după mintea și asemănarea limbricului de Răchițele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.