Festivalul Internaţional de Film de Comedie “Comedy Cluj” a ridicat cortina la cea de-a doua ediţie. Anul acesta organizatorii promit 100 de filme care îi vor amuza pe spectatori, în cel puţin cinci locaţii din oraş. În competiţia de anul acesta sunt înscrise nouă filme, dintre care juriul de cineaşti va alege cea mai bună comedie. Gazeta de Cluj a aruncat o privire peste programul festivalului şi a ales câteva pelicule pe care le recomandăm amatorilor de film de comedie.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Comedie „Comedy Cluj” a început săptămâna trecută. Comedy Cluj 2010 va avea loc între 8 şi 17 octombrie 2010. Echipa festivalului a selectat anul acesta aproximativ 100 de filme, din ţară şi din Germania, Turcia, Olanda, Marea Britanie, Franţa, SUA, Ungaria, Spania, Australia, Slovacia, Bulgaria, Cehia, Portugalia, Italia sau Japonia.
“Cineaştii noştri au ales special pentru publicul Comedy cele mai bune producţii de gen, lansate în 2010, cele mai explozive comedii din palmaresul unor ţări de referinţă în domeniu, dar şi capodopere cinematografice fără de care lumea magică a filmului ar fi mult mai săracă. Toate condimentate cu producţii exotice, spicey-comedii din ţări care dau o cu totul altă definiţie umorului. Dintre acestea, cele mai bune se vor întrece în Competiţia Comedy pentru Trofeul Festivalului”, anunţă organizatorii pe site-ul festivalului.
În cadrul festivalului vor rula şi filme ale unor regizori români consacraţi, cum este Geo Saizescu, care are 4 filme în program. Geo Saizescu este un prolific regizor român de comedie, cu o activitate de peste 30 de ani. Dintre operele acestuia, clujenii vor putea viziona anul acesta  “Doi vecini” (1958), filmul său de debut, cu Grigore Vasiliu BirlicBirlic, “Balul de sîmbătă seara” (1968), cu Anna Szeles, Octavian Cotescu, Mihai Fotino, Sebastian Papaiani şi Puiu Călinescu, “Secretul lui Nemesis” (1985), cu Gheorghe Dinică, Ileana Stana Ionescu, Rodica Popescu Bitănescu, Stela Popescu şi Sebastian Papaiani, şi “Păcală” (1974).

Recomandările noastre

Gazeta de Cluj a ales câteva dintre filmele festivalului pentru a fi incluse pe lista noastră de recomandări.
“Nuntă în Basarabia” este o comedie apărută recent pe marile ecrane din România, în care un tânăr dirijor şi o pianistă care s-au căsătorit recent în România sunt nevoiţi să se căsătorească din nou în oraşul natal al miresei – Chişinău. Unchiul lui Vlad, un român naţionalist şi naşul Vicăi sunt pe cale să distrugă ceea ce ar trebui să fie cea mai fericită zi din viaţa mirilor. Situaţia se tensionează din cauza diferenţelor de obiceiuri şi a unor animozităţi de ordin istoric şi politic, iar mirele şi mireasa se trezesc prinşi în mijlocul unei lupte de orgolii dintre români şi moldoveni.
 “I Love You Phillip Morris” este povestea adevarată care prezintă viaţa hoţului şi impostorului Steven Jay Russell. El era un familist convins, numai că mâncarea pusă pe masă provenea din fraudele care în cele din urmă l-au aruncat în închisoare. Aici el s-a îndrăgostit de colegul de celulă, Phillip Morris. Motivat de dragostea sa pentru Morris, Russell evadează din inchisoare de patru ori, o dată folosind un pix verde şi o galeată de apă pentru a da hainelor de deţinut aspectul unei salopete de medic, altădată prefacându-se că a murit de SIDA şi semnându-şi propriul certificat de deces. Toate aceste tentative pentru a fi aproape de dragostea vieţii lui.
“The Boat That Rocked”, cu premiatul Oscar Philip Seymour Hoffman, spune povestea de dragoste dintre tinerii anilor '60 şi muzica pop. Este vorba despre un grup de DJ piraţi care au captivat Marea Britanie, oferind publicului muzica care a conturat o intreaga generatie care se opunea unui guvern care prefera jazz-ul. The Count, un zeu american al undelor radio, Quentin, seful rockului la radioul care se afla in mijlocul Marii Nordice, pe o navă populată de un echipaj electrizant de DJ; Gavin cel mai faimos DJ din Marea Britanie, proaspat întors dintr-un turneu în America si Dave, cel mai ironic şi amuzant membru al acestui echipaj. Toţi aceştia se vor duela cu un oficial al guvernului care caută să îi interzică pe cei care încurajează muzica pop a unei naţiuni pe care o iubeste exagerat de mult.
Comedia din 2007, “Kabluey”, scrisă şi regizată de Scott Prendergast (care joacă într-unul din rolurile principale), o are în centrul acţiunii pe Leslie (Lisa Kudrow, cel mai bine cunoscută pentru rolul său din “Friends”), rămasă lefteră după ce soţul său este trimis în Irak. Aceasta apelează la cumnatul său Salman pentru a avea grijă de cei doi copii, dar aceştia încearcă în fel şi chip să scape de el. Până la urma Salman se angajează ca mascotă a unei firme de internet şi de aici începe distracţia…

Nouă filme în competiţie

Juriul Comedy Cluj este format din cinci personalităţi de excepţie, însărcinate să desemneze cel mai bun film din competiţie. Unul dintre aceştia este regizorul şi scenaristul Andreas Strohl, directorul Festivalului de Film de la Munchen, Germania, din 2003. Alături de acesta, din juriul festivalului vor face parte criticul de film Andre Ceuterick, directorul Festivalului filmului de dragoste de la Mons, Belgia, şi jurnalistul Augusto Orsi, unul dintre organizatorii festivalului de film de la Locarno. Juriul este completat de un manager de festivaluri din Slovacia, Silvia Pinterova şi de criticul român de film Alin Ludu Dumbravă, care colaborează la publicţiile Şapte Seri, Agenda Liternet, 24 Fun, Observatorul cultural şi ArtAct Magazine.
În competiţia festivalului se vor întrece anul acesta 9 filme din ţări precum Ungaria, Polonia, Australia, Chile, Olanda, Germania, Rusia, Turcia şi Belgia. Juriul va decide, la finalul evenimentului, care sunt titlurile câştigătoare.La rândul lor, spectatorii vor vota pentru Premiul publicului. Dintre filmele aflate în competiţie, ne-au atras atenţia producţia vecinilor noştri din Ungaria, comediile din Belgia şi Germania, dar şi cele venite de la Răsărit, din Rusia şi Turcia. Vă prezentăm mai jos descrierea acestora, aşa cum a fost făcută de organizatori.
Filmul maghiar “Panică” (2008), surprinde povestea unei tinere care are tot ceea ce şi-ar putea dori: la 30 de ani are două specializări, un serviciu bine plătit, o maşină frumoasă şi propriul ei apartament. Într-o zi însă ceva nu mai este în ordine…nu poate să respire, iar inima ei aleargă. Când şi prietenul ei o părăseşte, Zsuzsi, personajul principal, decide să se interneze pentru a-şi trata atacurile de panică. Aici este îngrijită de un terapeut foarte ambiţios care foloseşte metode ciudate pentru a-şi trata pacienţii. Foarte curând, un scop mic devine o sarcină imensă pentru Zsuzsi: trebuie să reuşească să părăsească clinica, să treacă de poartă şi să încerce să se readapteze.

De toate pentru toţi

Undeva în Bruxelles de azi, Hassan, Aziz şi Mounir sunt trei prieteni care îşi spun „Baronii” (2009) şi împart o teorie ciudată despre cum ar trebui să îţi trăieşti viaţa. Când însă, viaţa adevărată se revarsă asupra perspectivei lor ideale, nicio regulă nu mai are valoare.
În “Iubitul Zid al Berlinului” (2009), un gardian din partea de est al Zidului Berlinului, şi Franzi, o tânără din partea vestică a oraşului, se îndrăgostesc, dar la foarte puţin timp, încep revoltele. Este momentul în care Sascha şi Franzi trebuie să lupte pentru dragostea lor şi să dărâme Zidul.
Hipsters (2008) este povestea unui grup de tineri din anii ’50 care trebuie să lupte pentru dreptul de a fi diferiţi de ceilalţi, dreptul de a asculta alt fel de muzică, de a se îmbrăca diferit şi, în mod sigur, pentru dreptul de a iubi. Acorduri cunoscute, cele mai dificile elemente coregrafice, o poveste fermecătoare cu multe schimbări de situaţie, o poveste de dragoste fascinantă şi decorul luxos nu vor lăsa niciodată publicul indiferent.
Vavien (2009), este o comedie turcească care urmăreşte viaţa nefericită a lui Celal într-un oraş mic, alături de soţia, Sevilay. Împreună cu fratele lui, Cemal are un magazin de electrice, aproape de faliment. Singura bucurie pentru cei doi e să bată cluburile de noapte, unde lucrează amanta lui Celal. Sevilay păstrează toţi banii trimişi de tatăl ei, care trăieşte în Germania. Ştiind că suma adunată până acum, 75.000 de euro, îl va salva de la faliment, Celal plănuieşte să-şi ucidă soţia, lucru pe care îl duce la bun sfârşit cu succes. Însă, la doar două zile, Sevilay îşi face din nou apariţia în viaţa lui.

Aspecte practice

Filmele din cadrul Festivalului Internaţional al Filmului de Comedie vor rula în centrul municipiului Cluj-Napoca, în cinematografele Republica, Arta şi Victoria, însă organizatorii pregătesc şi alte locaţii surpriză, printre care şi Casa Tranzit. Festivalul va include şi vizionări la drive-in, în parcarea Polus Center. Biletele pentru aceste proiecţii pot fi achiziţionate şi la intrarea în spaţiul rezervat cinefililor.
Biletele pentru proiecţiile din cadrul festivalului au fost puse în vânzare cu anticipaţie începând cu 4 octombrie la infopoint-urile din Librăria Universităţii, Librăria Humanitas, Polus Center şi Cinema Republica. Acestea pot fi cumpărate în ziua proiecţiei filmului din cadrul cinematografului unde are loc vizionarea. Preţul unui bilet este de 10 lei, iar elevii, studenţii şi pensionarii au reducere pe baza carnetului de elev sau student sau a talonului de pensie şi pot merge la film cu 8 lei. Festivalul pune în vânzare şi abonamente, cu 5 sau 10 bilete, la preţul de 40, respectiv 70 de lei.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.