Administrația locală clujeană va organiza din 16 martie mai multe dezbateri pentru cartierul Sopor.

”In perioada 16 martie 2021 – 7 aprilie 2021, Primaria municipiului Cluj-Napoca organizează întâlniri cu proprietarii terenurilor incluși în PUZ Sopor, în vederea informarii și consultarii cu privire la propunerea PUZ. Datorita contextului actual, intalnirile vor avea loc in format de videoconferinta pe platforma ZOOM, de la ora 15.00.

Calendarul intalnirilor: 16 martie – zona UV6, 17 martie – zona E, 18 martie – zona A,B,C,D, 23 martie – zona UV1a si UV1b, 24 martie – zona UV2a si UV2b, 30 martie – zona UV3, 31 martie – zona UV4, 1 aprilie – zona UV5a si UV5b, 7 aprilie – zona UV7”, anunță administrația locală.

Pe de altă parte proprietarii din zonă acuză primăria de rea credință și spun că îșli vor face o asociație de proprietari.

”Acuzăm primăria de rea credință pentru că de la serviciul urbanism au început să sune proprietarii în mod preferențial. Încearcă să ne dezbine ca să nu ne mai dea voie să construim case acolo pentru că Boc și ai lui urmăresc să dea terenurile dezvoltatorilor imobiliari. Dar nu ne lăsăm și vom face o asociație de proprietari ca să fim uniți! Am văzut că deja au reîmpărțit parcelele de teren în mai multe UV-uri! Cum au făcut această împărțire fără să ne consulte?!”, a declarat Răzvan Ursuțiu, unul dintre proprietarii din Sopor nemulțumiți de modul în care Primăria Cluj Napoca se ocupă de această problemă.

La discuțiile organizate în toamna anului 2019, dezvoltarea cartierului trebuia realizata pe o cotă comună cedată de asociațiile formate din proprietarii terenurilor. Aceste asociații ar fi primit toate autorizațiile în comun cedând spațiile necesare pentru utilitățile publice. Apoi, era posibilă contractarea unui dezvoltator sau construirea în regie proprie locuințele, în conformitate cu PUZ. La final, profitul este împărțit proporțional de membrii asociației. 

Un alt proprietar de teren din Sopor susține că în momentul elaborării primului plan pentru Sopor, proprietarii ar fi trebuit sa cedeze individual, în funcție de poziția geografică, până la 25% pentru trame stradale sau instituții și 10% cotă fixă pentru spatii verzi. 

De la „cedat amiabil” la expropriat fără vreo explicație

„Nu se punea problema exproprierilor, ci al procentului dat de fiecare proprietar. Acum mi se spune că voi fi expropriat. Astfel, eu voi primi peste ani și ani câțiva euro și vecinii vând acum cu sume imense. Era vorba că cedam toți un procent de pana la 20 % pentru drum și 10 % cotă fixă pentru spațiu verde, cu care sunt absolut de acord, dar nu să fiu expropriata în tot pentru parc, patinoar, drumuri. Înțeleg dreptul comunitar, dar nu în detr imentul total al dreptului individual. Eu nu accept să fiu despagubit și să creez plus valoare terenului altuia. Pe deasupra, lipsește baza de date a proprietarilor, pentru a ne putea organiza, pentru a ne putea asocia, pentru a putea comunica. Am trimis primăriei date personale pe o aplicație în acest sens și nu ni se pune la dispoziție”, a declarat un proprietar de teren din Sopor

„Am luat legatura cu greu, cu proiectantul, dar m-a trimis la dezbaterea din septembrie. Nu mi se pare corect și legal sa fiu trimis într-o unde nu mă pot face înțeles când, prin lege, autoritățile, respectiv proiectanții trebuie să răspundă în acest demers al consultării publice. Chiar era absolut necesar să aibă program cu publicul în primărie sau, chiar mai bine, măcar un reprezentant doar pe acest aspect care sa ne asculte. Dezbaterea este doar o formalitate bifată. Cu greu mă adresez chiar și primăriei. Nu știu cu cine trebuie să iau contact”, a precizat acesta

“Doresc o justificare a nerespectării PUG și a Master Planului câstigator . Aș dori să mi se aducă la cunoștință un studiu de fundamentare sau o motivare a dispariției blocurilor de pe terenul meu și motivul acelei străzi nou trasate, atât timp cât există două drumuri mari pe lângă Becaș și paralel cu Becaș. Deci am drum la cele două capete ale terenului. Nu se justifică acel drum care pur și simplu îmi taie proprietatea.Doresc o explicație a existenței spațiului verde de asemenea dimensiuni uriașe lângă Parcul Est. Peste tot sunt scuaruri, doar la noi apare încă un parc. Lângă parcul mare est. Este ,dacă nu inexplicabil, cel puțin dubios. Dispar blocuri și apar parcuri imense de 6 ha. Plus patinoar. Așadar, nu este drept și nici corect ca proprietatea să îmi fie în întregime schimbată”, arată alt proprietar.

3 COMENTARII

  1. in Sopor exista parcele agricole. Prin PUZ in mod obligatoriu trebuie facute comasari si reparcelari astfel incat sa rezulte parcele urbane. E benefic ca primaria organizeaza discutii pe grupuri mai restranse, pentru ca o intalnire cu sute de proprietari nu ar fi eficienta.

    • Chiar esti orb nu vezi modul in care trateaza primaria prin functionarii acesteia proprietarii chiar nu-ti dai seama ca se doreste dezbinarea…

  2. Onorata primarie trebuie sa construiasca ce doreste pe terenul lor! Paradoxul este ca in timpul unui anume primar era cunoscut ca directorul tehnic lua 15%,apoi in alta conducere direct primarul lasat la conducere lua 50%.Acum am ajuns in situatia ciudata cind cineva cu putere ITI IA TOT GRATIS in numele binelui colectiv!!!HA,HA,HA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.