tânăr
tânăr

Sarbatorile de iarna nu vin doar cu magie, colinde si cadouri, ci si cu… musafiri nepoftiti, care v-ar putea lasa fara bunuri de valoare in case. Statisticile Politiei arata ca in perioada sarbatorilor de iarna creste incidenta furturilor din locuinte, iar hotii isi planuiesc strategiile chiar si cu saptamani bune inainte de momentul spargerii. De cele mai multe ori, proprietarii devin victime sigure din cauza propriei neglijente, mai arata datele, asa ca oamenii legii ii indeamna pe oameni sa isi ia cateva masuri de siguranta.

Iata cum va puteti asigura locuintele pentru perioada aglomerata a sarbatorilor de iarna:

Un sistem de supraveghere eficient al locuintei

Indiferent ca locuiti la casa sau la bloc, un sistem de supraveghere este o metoda sigura pentru a tine hotii la distanta. Sau, daca nu ii tineti la distanta, macar aveti la indemana probe, astfel incat politistii sa ii identifice mai usor. 

  • Daca locuiti la casa, cea mai buna varianta ar fi sa optati pentru camere de supraveghere de exterior. Pe piata exista acum o multime de oferte, de la sisteme complexe si scumpe, pana la sisteme mai simple si mai accesibile ca pret, totul depinde de ce va doriti si ce buget aveti la dispozitie. Specialistii spun ca simpla prezenta a unui bec rosu, care semnaleaza existenta unei camere video, este un motiv suficient sa puna pe fuga un posibil spargator de locuinte.

In situatia in care nu vreti sa va montati singuri sistemul de supraveghere, puteti opta pentru un abonament incheiat la o societate de protectie si paza. Daca alegeti aceasta varianta, firma respectiva se va ocupa atat de montarea sistemului de supraveghere, cat si de monitorizarea acestuia. In plus, tot reprezentantii firmei sunt cei care intervin atunci cand intrarea prin efractie a unei persoane in casa declanseaza alarma de urgenta. 

  • Daca locuiti la bloc, probabil ca imobilul detine deja un sistem de supraveghere video, cumparat si intretinut de asociatia de locatari. Insa, nu de putine ori, hotii au reusit sa sparga apartamente intrand pe balcoane.

Oamenii legii spun ca prima masura de siguranta pe care o puteti lua este sa inchideti bine geamurile si usile atunci cand plecati de acasa. Apoi, o alta masura de siguranta suplimentara ar fi instalarea unor camere de supraveghere de interior, pe care le puteti controla si monitoriza prin intermediul telefonului mobil. 

Tot la capitolul recomandari, politistii atrag atentia proprietarilor de locuinte ca e bine sa nu anunte pe retelele de socializare, atunci cand sunt plecati de acasa si chiar din localitate, deoarece acesta este un prilej bun pentru hoti de a afla ca pot actiona nestingheriti.

Ce arata statisticile Politiei Romane in materie de furturi din locuinte

Datele Inspectoratului General al Politiei Romane arata ca in anul 2018, la nivel national, au avut loc 23.025 de infractiuni de furt din locuinte. Cu circa 3 procente mai putine decat in 2017, insa cele mai multe spargeri au avut loc in perioada concediilor si in preajma sarbatorilor de iarna.

Asadar, asigura-te inca de acum ca locuinta ta este protejata de hoti si aplica sfaturile de mai sus pentru a nu avea parte de surprize neplacute.

Sursa foto: shutterstock.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.