Vizita lui Victor Ponta in Serbia, care a avut loc in urma cu doua saptamani, a fost intampinata de populatia romaneasca din Valea Timocului cu multa speranta, insa aceasta nu a avut viata lunga. La intalnirea cu premierul au participat si membrii organizatiilor „romanesti” deservite intereselor sarbe, iar promisiunile prim-ministrului fata de omologul sau au fost contrare angajamentului luat de a-i sprijini pe minoritarii romani in obtinerea drepturilor care li se cuvin.
 
In scurta sa vizita la Belgrad, Victor Ponta a avut si o intalnire cu reprezentantii asociatiilor romanesti din Serbia. La aceasta au luat parte lideri marcanti ai comunitatilor romanesti din Voivodina si Timoc dar si conducerea organizatiilor care deservesc mai degraba interesele sarbe, arata Romanian Global News din Serbia. Potrivit corespondentului RGN, primul-ministru a parut bine informat asupra situatiei comunitatilor romanesti, in cadrul discutiilor dand importanta numeroasei comunitati de romani/vlahi din Timoc.

Despre batjocura si presiuni

Liderii din Timoc i-au prezentat lui Ponta situatiile in care este pusa comunitatea, inclusiv ultimele evolutii legate de modul in care autoritatile inteleg sa introduca limba romana in scoli. Unul din liderii spirituali ai romanilor de peste granita, parintele Boian a expus situatia dificila a Bisericii Ortodoxe Romane si problemele grave provocate de autoritatile sarbe, iar Pedrag Balasevic, Presedintele Partidei Democrate a Rumanilor din Serbia, a completat cu prezentarea generala a starii si problemelor romanilor/vlahilor din Timoc, arata Romanian Global News. La randul sau Presedintele Comunitatii Romanilor din Serbia Stevan Mihailov a explicat situatia romanilor din Voivodina subliniind solidaritatea CRS cu fratii din Timoc.
Victor Ponta a notat si a promis ca la cina care urma sa o ia cu primul-ministru Dacic va ridica toate aceste probleme. De asemenea, acesta a promis ca in Timoc va fi deschisa o filiala a Institutului Cultural Roman, promisiune primita cu mult entuziasm de catre cei prezenti. Impresia lasata de Primul Ministru Victor Ponta liderilor romani din Timoc si Voivodina contactati de Romanian Global News a fost una buna si urmare a faptului ca acesta a parut corect informat asupra situatiei din Serbia. Ajuns la intalnirea cu premierul sarb, acesta a intors timona cu 180 de grade.
Prezenta in delegatie a Ministrului de Interne Mircea Dusa, care cunostea in mare parte problematica romanilor din Serbia de la dezbaterile organizate in cadrul Universitatii de vara de la „Izvorul Muresului”, a prilejuit si discutii legate de acordarea cetateniei romane pentru romanii din Serbia, cerere considerata legitima de acestia, dat fiind ca in care alte state ale UE se procedeaza la fel.

Ponta lasa problema pe mana vecinilor

Ambasadorul Daniel Banu, a invitat la intalnirea premierului cu romanii din Serbia pe Ion Cismas, unul din membrii organizatiilor „romanesti” conduse de fapt de autoritatile sarbe. Potrivit RGN, acesta a  inceput sa atace pe liderii din Timoc, fiind insa ignorat de Victor Ponta.
Dincolo de indignarea provocata de participarea „agitatorilor sarbi” la intalnirea romanilor cu premierul, declaratiile acestuia din urma au dezamagit profund pe cai care sperau ca mai au un as in maneca pentru a asigura respectarea drepturilor minoritatilor: avizul pozitiv al Romaniei pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeana. Amintim ca Victor Ponta l-a asigurat pe omologul sau de la sud-est ca Romania va sprijini candidatura vecinilor la UE. In plus, acesta a lasat problema romanilor pe mana sarbilor, fara a cere in mod categoric sa le fie asigurate si acestora drepturile de care minoritatile nationale se bucura in tara noastra.
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Belgrad, ca nu doreste sa existe o legatura intre problema minoritatii vlahe si continuarea procesului de integrare europeana a Serbiei, potrivit realitatea.net. „Anul trecut, in calitate de lider al opozitiei, am criticat legatura facuta intre problema vlahilor si candidatura Serbiei la UE. Nici acum, cand sunt premier, nu mi-am schimbat parerea, deoarece si noi am suferit presiuni inainte de aderarea la UE si nu dorim sa facem altora acelasi lucru”, a declarat Ponta.

„Romanii din Timoc sunt mai mult sarbi”

De asemenea, premierul Ivita Dacic a reiterat ca Serbia si Romania au bune relatii traditionale, ca trebuie cautate interesele comune si eliminate problemele care pot deranja bunele relatii. Referindu-se la „problema vlahilor” si problema minoritatii romane din Serbia, Dacic a spus ca nu doreste ca la aceste teme sa lucreze sub presiune, ci trebuie sa fie parte a politicii duse de Serbia – politica egalitatii in drepturi a minoritatilor nationale.
Incantat de aceasta victorie diplomatica, Dacic si-a slobozit cainii pe comunitatea romaneasca. Miletić Tića Mihajlović – deputat in parlamentul Serbiei, vicepresedintele Consiliului Vlah si om al primului-ministru Ivita Dacic in Timoc – a declarat sambata 20 octombrie in Bor, la o intrunire a partidului socialist, ca rumanii din Timoc sunt mai mult sarbi, asa ca nu-l mira de ce la recensamant acestia se declara mai mult sarbi, potrivit Romanian Global News.
Subalternul lui Dacic a facut aceste declaratii pentru a pregati opinia publica fata de falsificarea masiva a rezultatelor recensamantului din Serbia, recensamant care s-a desfasurat cu numeroase neregularitati, in foarte multe din localitatile romanilor/vlahilor din Timoc, recenzorii utilizand creionul sau incercand sa influenteze pe cei recenzati pentru a se declara sarbi. Si pentru a arunca in derizoriu intalnirea Ponta-Dacic si angajamentele luate acolo, Miletić Tića Mihajlović s-a luat evident si de eforturile Romaniei de a apara identitatea romanilor/vlahilor din Timoc, acesta declarand la aceeasi adunare ca “ei (partidul socialist) nu au nimic impotriva ca fiecare cetatean sa se declare liber ceea ce este si ce simte, dar nu este bine sa se amestece Romania in treburile interne ale Serbiei si sa ceara ca vlahii trebuie sa se declare romani, pentru ca vlahii nu doresc acest lucru.”

Diana Gabor

Asociatii fantoma ale romanilor

“Pe data de 18 octombrie a.c., la intalnirea Primului Ministru al Romaniei Victor Ponta cu reprezentantii asociatiilor din Serbia organizata la Ambasada Romaniei la Belgrad, Ambasada nu a invitat la eveniment reprezentantul Asociatiei Romanilor Independenti din Serbia.
Insa, printre liderii „marcanti” ai minoritatii romanesti a fost prezent secretarul tehnic al Consiliului National Roman (evident si presedintele CNR), institutie creata de stat si nerecunoscuta de Patria Mama – Romania, precum si fostul presedinte al Comunitatii Romanilor din Serbia, personaj controversat si contestat aici si in Romania, care a participat in numele organizatiei fantoma si care nu figureaza in registrul asociatiilor din Serbia”, se arata intr-o scrisoare deschisa a RIS, preluata de corespondentul Romanian Global News din Voivodina.
“O asemenea abordare a Excelentei Sale, Daniel Banu, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar nu corespunde situatiei. Se pun intrebari si se cauta explicatii. Poate termenul de “Mediul asociativ romanesc” este ambiguu, dar cu siguranta societatea civica este autocuprinzatoare si explicita in contextul vastitatii nationale. Institutiile institutionale romanesti sunt create, mentinute si controlate de autoritati, cu fonduri substantiale, care iata, intra pe usa triumfatoare a Ambasadei, iar Romanii Independenti din Serbia sunt tratati cu indiferenta si “echidistanta” de Ambasada Romaniei la Belgrad.
Ne intrebam atat noi cat si opinia publica – de ce?
Asociatia Civica Romanii Independenti din Serbia (RIS), denumire contestata, dar sugestiva are drept obiectiv infaptuirea unitatii romanesti, pastrarea si dezvoltarea identitatii nationale a romanilor din Serbia, respectiv motto-ul Prin cultura la identitate si spiritualitate. (…) Cea mai mare infaptuire este in continuare cunoasterea realitatilor la nord si sud de Dunare, perceperea si prezentarea necenzurata a tot ceea ce tine de romanii din Serbia, cand este vorba de identitate si spiritualitate”, se arata in scrisoarea semnata de presedintele RIS, dr. Dorinel Stan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.