În Baia Mare are loc un scandal interetnic între primarul Cătălin Cherecheș, care a tocit băncile sălilor de judecată din Cluj Napoca în procesul lui corupție, și viceprimarul municipiului, István Zsolt Pap.

În timpul Festivalului Castanelor, primarul Cherecheș a observat că pe gheretele în care se vindea kurtos nu era afișat drapelul românesc și a dispus agățarea tricolorului pe pereții chioșcurilor. Ulterior, viceprimarul municipiului, István Zsolt Pap, a dispus înlăturarea lui. Iar acest lucru a aprins spiritele între românii și maghiarii din zonă. Cel puțin la nivel declarativ.

”Este de neînțeles pentru noi decizia primarului Cătălin Cherecheș, luată cu ocazia actualei ediții a Sărbătorii Castanelor, şi potrivit căreia, la standurile de vânzare a cozonacilor secuiești (cunoscuți drept „kürtőskalács”) inscripția în limba maghiară a produsului trebuie acoperită, și pe standuri trebuie puse steagul României. Steagurile au fost amplasate joi la dispoziția Primarului, însă vineri dimineață viceprimarul UDMR al orașului, István Zsolt Pap, a cerut ca acestea să fie îndepărtate. În Baia Mare nu a mai existat niciodată o astfel de manifestare și regretăm că primarul a recurs acum la asemenea provocări. Considerăm că astfel de gesturi nu sunt în interesul conviețuirii pașnice dintre comunitatea română și cea maghiară din oraș, având ca efect crearea de tensiuni între cele două comunități”, au scris reprezentanții UDMR pe Facebook.

Primarul Cherecheş a postat, duminică, pe pagina sa de Facebook, un mesaj în care subliniază că reprezintă şi susţine toate comunităţile etnice din oraş, dar îşi explică şi solicitarea referitoare la afişarea steagului românesc la standurile respective cu cozonac secuiesc. „Sunt primarul tuturor din acest oraş, români sau maghiari, nemţi sau evrei, romi, catolici, ortodocşi, penticostali, iar înşiruirea ar putea continua. Am demonstrat nu doar verbal, ci şi faptic, în anii de când sunt primar, că susţin fiecare minoritate din oraşul nostru!”, a scris Cherecheş.

El subliniază şi că la Ziua Maghiarilor de Pretutindeni şi-a pus şi cocarda tricolorului maghiar. „Pentru că acest mesaj porneşte de la o zâzanie inflamată de conducătorii unui partid politic maghiar, voi dezvolta şi explica referindu-mă strict la acest subiect. Onorând comunitatea maghiară, pe care o respect, o accept, o susţin, o iubesc, de manifestările ocazionate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, mi-am pus şi cocardă, reprezentând steagul Ungariei, în piept! Nici un român nu s-a simţit lezat! Dimpotrivă, până şi cei mai naţionalişti au înţeles gestul meu, de apreciere şi respect pentru maghiarii din Baia Mare. Şi totuşi, sunt acuzat astăzi că am ceva cu maghiarii… Pornind de la faptul că de Sărbătoarea Castanelor am dispus să fie puse steaguri ale României la standurile unor afaceri care îşi promovează produsele în altă limbă decât cea a ţării în care trăim! Unii văd ceva deosebit de grav în acest detaliu, un detaliu firesc şi de respect pentru majoritatea comunităţii care este formată din români. Mi se bate obrazul că îndrăznesc, în România, să expun tricolorul la o manifestare publică, din dorinţa ca TOŢI cetăţenii, de la maghiari la români, la nemţi, la evrei şi romi, să se simtă bine primiţi, acceptaţi, mândri de simbolul nostru naţional”, a argumentat Cherecheş, potrivit Agerpres.

De asemenea, el le-a mai transmis reprezentanţilor UDMR Baia Mare că tricolorul românesc este şi simbolul lor naţional. „Tricolorul este simbolul naţional al tuturor românilor, indiferent de etnie! Înainte de a fi maghiari sau de altă etnie, sunteţi cu toţii români, trăiţi şi munciţi în România, sub tricolor! În loc să le permitem unor bebeluşi în ale politicii, care creează doar haos şi zâzanie între oameni, fără să vină cu sprijin concret pentru cetăţeni, să ne dezbine, poate ne gândim în amănunt, fără ajutor din partea agitatorilor politici, la toate aceste detalii! Sunt român şi sunt mândru de asta! Iubesc românii şi preţuiesc România! Sunt băimărean şi sunt mândru de asta. Iubesc şi preţuiesc băimărenii şi Baia Mare! Cred cu tărie şi mă manifest în asentimentul inscripţiei de pe sigiliul municipiului Baia Mare: dragostea dintre cetăţeni este suprema tărie a oraşului!”, a mai scris Cătălin Cherecheş, în postarea sa de pe Facebook. Cherecheş se află la al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Baia Mare, fiind ales în 2020 cu susţinerea Coaliţiei pentru Maramureş, formată din PSD, PNŢCD, UDMR şi PPU.

2 COMENTARII

  1. Hai sa fim seriosi: mai cu seama in contextul politic actual, numai capetele limpezi pot intelege ce inseamna cu adevarat europenitatea si principiile secolului XXI. Ca atare, primarul a facut rau ca a dat o asemenea dispozitie, iar vicele a facut rau ca a contracarat-o. Asta se numeste provocare si escalare. Ambii ar fi trebuit sa discute in prealabil si sa nu apara astfel de situatii. Deci asta nu e conflict interetnic, ci interlop, pt ca cei doi au anumite interese de impartit si se comporta precum doi copii gen „da-mi jucaria” si „nu ti-o dau”. Si uita ca ei ar trebui sa dea exemplu exact invers fata de ceea ce au facut. Pe de alta parte, nu ma mira, fiindca de unde nu e nici Dumnezeu nu cere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.