Sursa foto: Hepta

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Scandalul căminelor groazei va reprezenta pentru PSD în anul electoral viitor exact ce a reprezentat mitingul din 10 august din 2018 pentru alegerile din 2019. Adică fundalul pe care să aibă loc prăbușirea marelui partid și înfrîngerile umilitoare la europene și prezidențiale. ”PSD și-a primit plata pentru 10 august. Am pierdut alegerile” decreta, sec, după turul doi al prezidențialelor, Marcel Ciolacu. La cum merg lucrurile, liderul PSD se antrenează să repete fraza și în decembrie anul viitor, cu ”azilele groazei” în loc de ”10 august”.

Problema nu e în acest moment că Gabriela Firea, Marius Budăi ori Florentin Pandele sunt niște cadavre politice. Problema e că PSD în ansamblu miroase tot mai puternic a hoit. Împotriva sa joacă totul: economia, problemele sociale, situația externă, Biserica Ortodoxă, opoziția. Acum, îi mai bubuie în ogradă și mega-scandalul cu puternic impact emoțional ”căminele groazei”, o lucrătură ca la carte pregătită în laboratoare oculte cine știe de cînd.
Noul premier Marcel Ciolacu s-a aruncat în promisiuni guvernamentale ca într-o piscină cu trambulină. Din păcate, nu a verificat că în ea nu prea era apă. Acum zace amețit pe fundul cimentat și încearcă să înțeleagă pe unde se iese.

Scandalul căminelor – cu o detonare extrem de dubioasă, după așa-zise luni de zile de filaj al DIICOT în așezăminte unde avea loc efectiv torturarea unor oameni, de parcă se fila vreo mega-rețea de vînzări de arme la negru – e bomboana pe coliva PSD.

Scenariul nu e nou. E identic celui din 2019, cînd mare temă electorală a PNL, USR/PLUS și a lui Klaus Iohannis a fost mitingul din 10 august 2018.

Practic, pînă și momentul lansării e identic, miezul verii preelectorale.

Să ne amintim doar cîteva elemente care au definit campania electorală anti-PSD, pe parcursul anului electoral 2019, an în care PNL a cîștigat triumfal europarlamentarele și prezidențialele – ultimele, cu un scor zdrobitor – în timp ce la primele PSD s-a clasat umăr la umăr cu USR/PLUS.

Bătălia electorală a debutat imediat după sărbătorile de iarnă, cînd aflam de la comunitatea Declic că ONU a început o anchetă cu privire la violențele Jandarmeriei din 10 august

În paralel, liderul PNL, Ludovic Orban declara că ”PSD are ceva de ascuns. Ce poate să aibă altceva de ascuns decât implicarea în reprimarea brutală a manifestanților pașnici din 10 august? Jandarmeria nu a intervenit de capul ei, Jandarmeria a excecutat un ordin politic, care a fost dat direct de Dragnea”.

În februarie, aflam că peste 1.700 de persoane fuseseră audiate, dintre aproape 1.200 de martori și 560 de persoane vătămate.

În campania electorală pentru europarlamentare aflam că PÎCCJ anunța extinderea faptelor în dosarul 10 august 2018, fiind cercetată acțiunea jandarmilor de a evacua Piața Victoriei, în urma căreia ar fi fost vătămate drepturile protestatarilor. Procurorii spuneau că violența a fost nejustificată.

La primul miting electoral al Alianţei USR-PLUS, derulat în mai la Cluj, Dan Barna și Dacian Cioloș tunau și fulgerau: „Ne-am săturat de hoția din politica românească, de minciună, de incompetență și de promisiuni care nu sunt îndeplinite niciodată. Ni s-au promis la alegeri autostrăzi, nu au făcut nimic, nu avem o autostradă care să lege Clujul de București sau de Iași, care să lege provinciile României. Ni s-au promis școli și vedem că tinerii pleacă din țară. Ce au făcut în schimb? Ne-au gazat pe 10 august”.

La jumătatea campaniei, Iohannis ataca la baionetă:

”O sincopă foarte tristă pe care au avut-o pe 10 august, în 2018, o manifestație pașnică. Au venit oamenii în concediu, în plină vară să arate că nu mai sunt mulțumiți și nu mai tolerează PSD. Reacția autorităților a fost disproporționată. Cei care au instrumentat suprimarea manifestației din 10 august probabil că au crezut că dacă s-a putut la Mineriadă se poate și acum. Și vă spun, dragii mei, nu se mai poate fiindcă românii sunt un popor liber și își exprimă voința prin vot, nu cu bâte”.

Liberalii cereau ca toți cei vizați de dosarul din 10 august să-și prezinte imediat demisia:
”Am avut de-a face cu o intervenție nejustificată și brutală, demnă de un stat totalitar, menită să intimideze societatea civilă pentru a întări poziția politică a unui lider cu grave probleme penale, Liviu Dragnea. Provocări bizare și apărute parcă la comandă au dat ocazia Jandarmeriei să bată fără milă, ilegal, oameni nevinovați, trecători, turiști străini. Conducătorii Jandarmeriei, fidelizați ani de zile prin creșterea atribuțiilor, a bugetelor, a importanței în cadrul sistemului de ordine publică, par a se fi comportat în 10 august că niște simple instrumente politice ale lui Liviu Dragnea și ale camarilei sale”.

Mitingul din 10 august devenea, în iunie, parte a moțiunii de cenzură depuse împotriva guvernului Dăncilă: ”Dumneavoastră trebuie să daţi socoteală pentru fapte premeditate prin care aţi blocat exercitarea unor drepturi fundamentale ale cetăţenilor români. Dacă nu aţi putut să-i gazaţi ca la Bucureşti, în 10 august, pe românii care nu vor o ţară condusă de incompetenţi şi de corupţi, atunci v-aţi gândit să-i umiliţi şi să-i batjocoriţi, ţinându-i la cozi interminabile, pentru ca într-un final să nu mai poată vota”se arăta în text.

În iulie, Ludovic Orban declara că dosarul 10 august trebuie finalizat și trimis în judecată:

„La aproape 1 an de la mitingul Diasporei din 10 august, românii nu au aflat cine sunt cei responsabili pentru reprimarea protestului pașnic și gazarea unor cetățeni nevinovați. Declinarea dosarului 10 august de către Parchetul General și transmiterea sa către DIICOT riscă să ne aducă în situația în care acest dosar va avea soarta dosarului Mineriadei și al Revoluției”.

Pînă și celebra declarație a lui Dan Barna despre Matrix, pastila roșie și cea albastră tot în contextul mitingului din 10 august era făcută, la Congresul USR:
„Povestea noastră este de fapt exact povestea acelor oameni care au ieșit în stradă și au rămas acolo să protesteze împotriva abuzurilor și să înfrunte gazele lacrimogene și bastoanele jandarmilor atunci pe 10 august. De fapt și închei această parte povestea noastră este povestea tuturor românilor care au ales să nu mai stea deoparte. Despre asta este USR”.

Cîteva zile mai tîrziu, ministrul de Interne Carmen Dan demisiona sub presiunea opoziției și a societății civile, dar PNL voia demisia întregului guvern:

După alte cîteva zile, PNL cerea noului ministru de Interne să desecretizeze dosarul legat de 10 august.

Pe 5 august, Ludovic Orban invită toți liberalii să participe la mitingul din 10 august care marca un an de zile la evenimentele dramatice din 2018. ”Există peste 800 de plângeri care au fost depuse de cetățeni români, care au fost agresați în cadrul manifestației din 10 august, care nu au fost soluționate nici până astăzi” mai spunea el, anunțînd, totodată, că tot pe 10 august, ”o dată simbolică”, începe campania de strîngere de semnături pentru candidatura lui Klaus Iohannis.

În campania pentru prezidențiale, Iohannis a făcut un leit-motiv din 10 august:

„Pesediștii chiar au încercat să se răzbune pe români. Fizic, nu la figurat, la propriu. Vă amintiți într-o zi de august, în 10 august, români pașnici, cu familii, cu copii, s-au dus în Piața Victoriei să își strige nemulțumirea. Și au fost întâmpinați de jandarmi echipați pentru război urban și au tratați cu bâte și cu gaze lacrimogene. Și pesediștii au spus că nu ei, că ei au fost plecați în provincie. Așa au încercat pesediștii să înăbușe nemulțumirile românilor. N-au reușit. Românii le-au arătat-o!”.

Pe 24 octombrie, aflam că desecretizarea documentelor din MAI privind dosarul 10 august fusese inclusă în programul oficial de guvernare al PNL.

În fapt, raportul 10 august a fost declasificat fix între cele două tururi prezidențiale – interesantă potriveală – și transmis DIICOT.

Pe 24 noiembrie PSD pierdea umilitor alegerile prezidențiale, cu peste 66% luate de Klaus Iohannis în dauna Vioricăi Dăncilă.

Trei zile mai tîrziu, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, constata, sec:

„Am plătit, am pierdut alegerile. Plata pentru 10 august PSD-ul și-a primit-o. Din cauza evenimentelor din 10 august PSD-ul a pierdut alegerile”.

Scenariul ”10 august” se va repeta și de aici încolo, cu altă titulatură: ”Azilele groazei” în loc de ”10 august”.

Deja am aflat azi de la președintele Iohannis că ”Este o ruşine naţională şi măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină”. Și a mai dat un semnal important: „Nu ştiu cine se face vinovat politic. Asta se va vedea. Eu sper foarte mult ca cei care sunt în poziţii să ia măsuri politice să aibă curajul să o facă”.

Practic, Iohannis a cerut demisii de miniștri PSD, dar ideal pentru el și ai lui ar fi ca ele să nu se producă, de fapt.
USR și REPER, ultimul aproape inexistent de la înființare, s-au activat brusc, primind un nesperat balon de oxigen.

AUR va urca și mai mult pe fondul atacurilor la PSD.

Presa rupe bucăți din partid, zi de zi.
Societatea ”civilă” scoate capul: aceeași comunitate Declic anunță relansarea Pieței Victoriei prin mitinguri de protest, joi și sîmbătă, față de nedemiterea miniștrilor Firea și Budăi.
Biserica Ortodoxă lovește în PSD prin atacurile pe bandă ale purtătorului de cuvînt Vasile Bănescu, cel care toarnă gaz pe focul scandalului și înfierează cuplul Firea-Pandele. De ce face asta BOR? Pentru că PSD i-a întors spatele prin vopsirea în culori globalist-progresiste. Noua jucărie a BOR e partidul tradiționalist-conservator al lui George Simion, AUR.
Încă o lovitură pentru social-democrați.

Începe tăvălăugul.
Și va fi ucigător, mai ales uitîndu-ne la incapacitatea leadershipului social-democrat de a reacționa pe măsură.
Ghinonul PSD e că, spre deosebire de 2019, anul viitor sunt nu două, ci patru rînduri de alegeri. Și le va pierde, probabil, pe toate patru dacă nu se trezește la timp. Greu de crezut că o va face, însă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.