Compania condusă de masonul Ilie Ciuclea, Supercom SA, este din ce în ce mai aproape să pună monopol pe județul Cluj și să câștige licitația pentru delegarea, pentru o perioadă de 10 ani, a serviciilor de colectare și transport al deșeurilor municipale, pe lotul 1 care cuprinde municipiul Cluj-Napoca, orașul Huedin și 43 de comune. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj a profitat de toate pârghiile posibile și a descalificat Compania de Salubritate Brantner Veres SA, din etapa în care era vizată evaluarea ofertei financiare, pe motiv că tariful alocat redevenței nu a fost inclus în tariful tranzitoriu.  

După ce a pus mâna pe loturile 2 și 3 din cadrul licitației pentru „Delegarea prin concesiune a gestiunii  unor activităţi componente ale serviciului de salubrizare în judeţul Cluj, respectiv de colectare şi  transport al deşeurilor municipale şi a unor fluxuri speciale de deşeuri, precum şi operarea şi  administrarea staţiilor de transfer”, fiind singurul participant înscris, Supercom ține cu dinții de lotul 1, care cuprinde municipiul Cluj-Napoca, orașul Huedin și 43 de comune. 

Pentru  obținerea contractului aferent lotului 1 (municipiul Cluj-Napoca, orașul Huedin și 43 de comune), au depus oferte Supercom S.A.; Rosal Grup  S.A.; Asocierea Compania de Salubritate Brantner Vereş S.A. – Brantner Servicii Ecologice S.R.L.; Asocierea Polaris Mediu S.R.L. – Polaris M. Holding S.R.L.

Firmele înscrise la licitație au fost evaluate în trei etape distincte: criteriile de calificare şi selecţie, ofertele tehnice,  respectiv ofertele financiare, fiecare dintre acestea finalizându-se cu emiterea câte unui raport  intermediar.  În primul raport intermediar pentru etapa de calificare și selecție ADI Eco-Metropolitan Cluj a decis că  ofertele depuse de către Supercom, Polaris şi Brantner Vereş îndeplinesc criteriile de calificare şi  selecţie, însă oferta Rosal a fost declarată inacceptabilă, întrucât nu respectau cerinţele minime impuse prin  Documentaţia de Atribuire. În raportul intermediar ce viza oferta tehnică, ADI Eco-Metropolitan Cluj a decis să-i scoată din schemă pe cei de la Polaris şi Brantner și a stabilit că oferta tehnică depusă de către Supercom este conformă, fiind, de altfel, singurul ofertant rămas în Procedura de Concesiune. ADI a desemnat oferta depusă de către Supercom drept ofertă câştigătoare, aceasta fiind clasată pe primul loc în  clasamentul rezultat după aplicarea criteriului de atribuire şi verificarea documentelor, cu un punctaj de  100 de puncte şi o ofertă financiară de 409.305.859,42 lei, fără TVA. cu toate acestea, procedura a fost contestată de firmele concurente care au participat la licitație: Polaris și Brantner. În urma contestațiilor depuse, Brantner, principalul competitor al firmei conduse de masonul Ilie Ciuclea, s-a întors în joc. 

ADI – pentru unii mumă, pentru alții ciumă

În etapa de evaluare a ofertei financiare, ADI a cerut clarificări firmelor care se luptă pentru câștigarea licitației. Supercom a primit două solicitări de clarificare la data de 9 iulie 2021, respectiv 15 iulie 2021, care însumau un număr de 3 aspecte ce trebuiau lămurite. Nu neapărat pentru că nu ar fi fost mai multe, ci pentru că Supercom rămânând singura firmă calificată, în opinia ADI, trebuia să câștige. După reluarea licitației, la etapa de evaluare a ofertei financiare, la rândul ei și Brantner a primit două solicitări de clarificare, la data de 27 mai 2022, respectiv 9 iunie 2022, însă i s-a cerut să aducă lămuriri în cazul a nu mai puțin de 23 de aspecte. Natura solicitărilor de clarificare formulate de ADI către cele două firme dezvăluie modul în care Supercom este favorizată și ajutată să câștige, dar și mecanismele prin care ADI vrea să le bage bețe în roate celor de la Brantner pentru a înlătura orice potențial competitor. 

În prima solicitare ADI a cerut firmei Supercom să trimită un formular din care să reiasă metodologia de calcul a valorii contractului, fișele de fundamentare și memoriile justificative prezentate în cadrul propunerii financiare. În cea de-a doua solicitare, Supercom  trebuit să justifice dacă la calculul cheltuielilor anuale cu redevenţa a luat în considerare răspunsul 54 şi 150 la clarificările publicate de Autoritatea Contractantă nr 243/13.05.2020, Măsuri de remediere Decizia nr. 615 CNSCS. De asmenea, ADI a consemnat că a identificat câteva erori  în fișierul trimis ca urmare a primei solicitări de clarificare și a cerut corectarea lor.  

Redevența – o problemă pentru Brantner, dar nu și pentru Supercom 

La calculul cheltuielilor cu redevenţa Supercom a trecut dintr-o „eroare” 426,589,16 de lei/an pentru toată perioada contractului (10 ani). În urma clarificărilor cerute de ADI, Supercom se scuză ca a comis greșeala și spune că sumele sunt prevăzute la  „alte cheltuieli”, rubrică care însumează nu mai puțin de 4 milioane de lei și care le-a servit drept plasă de siguranță și în cazul altor clarificări cerute, aceștia menționând că sumele în cauză se găsesc în magica rubrică „alte cheltuieli”. ADI a trecut rapid cu vedere peste acest aspect, chiar dacă în mod normal, fiecare leu cheltuit trebuia justificat, nu doar pus într-un sac fără fund cu „alte cheltuieli”, fără a se cunoaște cu exactitate pentru ce anume va fi folosită fiecare sumă.

În schimb Brantner a primit 2 clarificări cu un total de 23 de puncte ce trebuiau lămurite. Nemulțumirile celor de la ADI cu privire la oferta financiară depusă de Brantner s-au întins pe 54 de pagini. Redevența a fost și pentru cei de la Brantner un aspect ce trebuia clarifiat, însă ADI nu tratat problema cu atâta gingășie ca în cazul celor de la Supercom, consemnând faptul că  redevența nu se reflectă în a în cadrul Fișelor de fundamentare aferente tarifelor pentru operarea stației de transfer Huedin. Potrivit caietului de sarcini „operatorii vor plăti o redevenţă ADI Eco Metropolitan, care va fi inclusă în tarif, conform legii. Această sumă este fixă, ofertanţii fiind obligaţi să o includă în calculul tarifului”. 

Chiar dacă la Supercom banii pentru plata redevenței provin dintr-un „sac” în care sunt atribuite sume în stânga și-n dreapta, ADI a considerat mult mai grav faptul că cei de la Brantner nu a trecut redevența în cadrul Fișelor de fundamentare aferente tarifelor pentru operarea stației de transfer Huedin, acesta fiind motivul pentru care Compania de Salubritate Brantner SA a fost descalificată de la licitație. 

Decizia ADI a fost contestată de Brantner, ceea ce înseamnă o perioadă mai mare de timp până ce municipiul Cluj-Napoca, orașul Huedin și alte 43 de comune vor fi siguri că nu vor avea parte de o criză a gunoaielor. De teama unei astfel de situații ADI a emis o directivă prin care le dă dreptul primăriilor incluse în lotul 1 să organizeze licitații și să încheie contracte cu alte companii, pe o perioadă de doi ani, până ce licitația pentru lotul 1 va fi câștigată. Chiar dacă inițiativa ADI ar evita o situație catastrofală, ce se va întâmpla cu firmele care ar urma să încheie contracte cu cele 45 de UAT-uri din Cluj, în cazul în care licitația pentru lotul 1 va fi soluționată mai devreme?

Angajații Supercom din Dej amenință cu greva

O criză a gunoaielor ar putea lua naștere în Dej, unde angajații Supercom amenință că vor intra în grevă pe motiv că nu și-au mai primit bonurile de masa de trei luni, iar salariile le intarzie frecvent. Dacă problema nu va fi soluționată, peste 40 de angajați ai companiei susțin că nu se vor mai deplasa pe teren pentru a ridica gunoaiele. Acești nu și-au mai primit tichetele de masă prevăzute în contract din luna martie. De asemenea, angajații trăiesc într-o incertitudine majoră, neștiind niciodată la ce dată le vor intra salariile, primind d cele mai multe ori doar amânări peste amânări. Conducerea Supercom Dej a recunoscut că există o problemă în alocarea tichetelor de masă și plata salariilor, însă s-a spălat pe mâini, dând vina pe  sucursala centrală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.