Spuneam săptămâna trecută că trebuie să ne despărţim de România medievală. Şi de cea instituţională şi de cea din noi. Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice propus de Emil Boc constituie fără îndoială un clar pas înainte. Cifrele ne arată starea de boală profundă în care este astăzi România în general şi sistemul de pensii în special.
La o populaţie de 22 de milioane de locuitori avem doar 4,8 milioane de cetăţeni activi. Adică mai puţin de un sfert din populaţia ţării trebuie să întreţină toată România. Sistemul de pensii este în curs de prăbuşire, iar singura vină pe care i-o putem imputa guvernului Boc este că a pierdut timp important în care nu a promovat acest proiect de lege. Aici de vină cred că este în primul rând tendinţa românului de a amâna rezolvarea problemelor neplăcute conform proverbului latino american „ceea ce trebuie să faci astăzi las-o pe mâine că poate poimâine nu mai trebuie.” O a doua cauză a amânării o constituie pomenile electorale făcute de toate cele trei partide din 2006 încoace, PSD, PDL, şi PNL, care au crescut nejustificat pensiile pe baza unor rezultate economice, care, în final, s-au arătat iluzorii.
Dar să revenim la cifre. Cifre care au fost furnizate de însuşi premierul României. În 2009 au lipsit din bugetul de pensii 1,7 miliarde de euro. În 2010, după ce am mai trecut de un blestemat ciclu electoral, gaura din bugetul de pensii se ridică la 1,9 miliarde de euro. Evident că banii au fost luaţi din bugetul de stat. Numai în doi ani 3,6 miliarde de euro au fost „deturnate” din bugetul şi aşa subţire al României pentru a plăti pensii votate cu iresponsabilitate de majoritatea parlamentarilor noştri. Şi iată ce spune premierul, doar 180.000 de români au pensii speciale, aici intrând în principal militarii, miliţienii, magistraţii şi agenţii serviciilor secrete, atât ante revoluţionare, adică securişti ticăloşi, cât şi – nu-i aşa? – eleganţii lor urmaşi, postrevoluţionari. Potrivit lui Emil Boc vor fi afectate doar 15% dintre aceste pensii, adică un număr de 22.000 de români, procentual, un român dintr-o mie. Este vorba de nesimţiţii care au pensii de peste 3000 de lei pe lună. Celorlalţi nu li se vor scădea pensiile, ci chiar li se vor mări, după principiul extrem de sănătos al contribuţiei la buget. Măsură de altfel care va fi aplicată şi celor unu dintr-o mie. Deci toată lumea va fi judecată cu aceeaşi măsură. Cu câţi bani au contribuit de-a lungul vieţii la bugetul de stat şi cu cât mai mult timp, cu atât vei avea o pensie mai mare. Nu vor mai fi două feluri de cetăţeni, foşti stăpâni, procurori, miliţieni, securişti şi foştii supuşi: restul României. Pentru că această mentalitate de stăpân/slugă nu vine numai din comunism, ci din întunecata istorie naţională. Iar acum Boc le dă peste gură foştilor stăpâni. Cum să nu explodeze Antena şi Realitatea? Cum să nu se prostitueze în direct vedetele lor înjurând cu tot ce la vine la gură pe Boc. Bine la faci Emile, că i-ai ars unde-i durea mai tare. La buzunar.

P.S. Apropo, ştirea că Motanul Felix a fost declarat informator al Securităţii de către Curtea de Apel Bucureşti, de ce n-a mai apărut mai nicăieri?

Liviu Man

4 COMENTARII

  1. Liviutz, dragu’ tatii ai auzit de „familia domnitoare”?Ai vazut atacurile la adresa lui EBA de lasfarsitul saptamanii, cu privire la gafele de la Bruxelles.Ei bine ele au fost bine directionate.Mi-a soptit o pasarica, faptul ca luni seara intr-un loc foarte exclusivist(unde nici telefoanelemobile nu pot fi ascultate, si nici microfoanele directionale nu pot fi folosite, din cauza bruiajului)s-a pus in discutie retragerea lui EBA de la Bruxelles si promovarea ei mai multastfel incat in 2012 sa itre in parlamentulnational,peo inalta demnitate(Presedinte al Senatului)iar in 2014 sa il schimbe pe tatucu la Cotroceni,acesta devenind(in urma nominalizarii, fireste)prim ministru. E ceva de treaba asta,nu??Ramai pe fir Liviutz,promit sa te tin la curent.Te pupa tata pe chelie

  2. liviut tata esti un mare pupincurist si demagog.Ti s-a subtiat limba de atata puput in cur pe piticul atomic. Ce facea-i tu cand militarii erau in mina ,la casa poporului ,la canal ? Dadea-i informatii la secu. Nu fiti entuziasmati ca in curand militarii vor face ordine si vor incepe cu unii ca tine .Hai sictir la supt p…la lui boc.

  3. Dar de alocatiile copiilor ce ziceti?Acum le taie si pe asta.Nu a fost de ajuns ca piticul a incalcat legile [a bagat impozitul forfetar in codu fiscal si l-a si aplicat din luna urmatoare desi nu avea voie, ca doar legea e lege si trebuia respectat termenul)… , legile nationale,desi cica, ar fi profesor de drept constitutional acum incalca si conventiile internationale la care Romania e parte.Hei Emile, ce venit trebuie sa aiba parintii ca sa tai alocatiile copiilor instariti?Cumva 1000 lei cumulati sau cum vezi chestia asta?Man, nu ai nimic de zis legat de chestia asta?
    Boc, ti-ai dat cuvantul in fata intregii tari ca scoti impozitul forfetar.Ce ai facut in privinta asta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here