O femeie de afaceri din Baia Mare, patroana firmei Meditech, este suspectată că ar fi sursa unui focar de infecție, după ce nu a declarat că a fost în strănătate și era infectată cu COVID 19.

Culmea, femeia are o afacere care presupune distribuția de echipamente medicale și are cunoștințe în domeniul medicinei, fie și numai prin prisma faptului că are relații apropiate cu medici din spitalele din Baia Mare. Medici care și-au dorit să o ajute, sărind peste protocoale, fără a fi știut că afacerista îi mințea cu privire la plecarea ei în străinătate. Acum există riscul ca zeci de persoane, unele dintre ele cadre medicale, să se fi infectat cu noul virus, iar îngrijorarea lor e perfect justificată. Femeia a primit recent confirmarea infectării cu SARS COV 2, iar acum se află internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj, după ce a experimentat manifestări severe ale bolii. Pe plan local, îngrijorarea este mare, dar toată lumea tace. De ce? Pentru că firma pe care femeia o deține este unul dintre donatorii importanți ai spitalelor din zonă. 

Scenariul din Suceava s-ar putea repeta la Baia Mare 1

Traseul virusului prin spitale

Stela Săsăran și-a dat seama că nu se simte prea bine la câteva zile după data de 10 martie. Data aceasta este relevantă, pentru că atunci, la ora 07.21 a postat pe Facebook niște fotografii din Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București, exprimându-și nemulțumirea cu privire la faptul că defibrilatorul extern automat al aeroportului era nefuncțional și avea electrodul expirat din luna iulie 2012. Femeia știa toate aceste detalii, pentru că ea însăși este administratorul unei firme care chiar cu asta se ocupă, cu distribuția de astfel de dispozitive medicale. Într-unul dintre comentarii, o prietenă îi urează zbor lin. 

Scenariul din Suceava s-ar putea repeta la Baia Mare 2

Cronologia evenimentelor care au urmat ne-a fost pusă la dispoziție de cadre medicale îngrijorate pentru sănătatea lor și a familiilor, arată presshub.ro

După data de 10 martie, aflându-se în România, Stela Sărăran începe să se simtă rău, stările febrile fiind principalul simptom, complicat ulterior cu o dispnee severă. Așa a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Baia Mare, unde i-a făcut intrarea o prietenă care lucrează în spital, sărind peste triaj și fără a declara istoricul de călătorie. A primit un tratament simptomatic, specific unei răceli comune, după care, pe fondul agravării stării ei, a fost trimisă la Spitalul de Boli Infecțioase din județ, unde a primit tratament pentru stare virală. Pe 23 martie, aceasta a ajuns la Spitalul de Pneumoftiziologie pentru efectuarea unei radiografii toracice, unde de asemenea, nu a recunoscut deplasarea ei în străinătate cu două săptămâni înainte. Abia pe 25 martie i s-a făcut testul pentru coronavirus la Spitalul de Boli Infecțioase, iar ulterior starea femeii s-a degradat, așa că a fost transferată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj. 

O asistentă de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Baia Mare a declarat, de altfel, pentru presa locală din Baia Mare că Stela Săsăran a mințit cu privire la faptul că a fost plecată în străinătate, aceasta efectuând recent un drum în Franța: “La fel de sigur e și faptul că nu a declarat de unde vine. Ar trebui ca medicii să iasă în față să vorbească, dar văd că toată lumea tace. Luni, în data de 23.03 a fost la noi la consult. Se poate verifica, sunt registre la camera de gardă. A făcut și radiografie pulmonară, alt registru… Inclusiv conducerea știe lucrurile astea. Chiar doamna manager a condus-o. Duminică a fost consultată la Infecțioase de o doctoriță care lucrează și la noi. Un doctor internist. Nu a știut nimeni nimic, au avut doar mască simplă, nici vorbă de mai mult.

Scenariul din Suceava s-ar putea repeta la Baia Mare 4

Tot presa locală din Baia Mare arată, în acest context, cu o filmare video, cum pacienta a fost transportată între spitale cu o ambulanță normală și fără măsuri crescute de precauție, cadrele medicale de pe ambulanță fiind acum și ele în pericol. Între timp, testul pentru coronavirus s-a pozitivat, iar femeia este tratată la Cluj, fiind acum într-o stare mult mai bună. În urma ei, însă, trei spitale s-ar putea confrunta cu îmbolnăvirea personalului. Acesta este și motivul pentru care cadrele medicale sunt extrem de speriate, dar când vine vorba să-și asume o poziție publică față de situație, toată lumea tace. De ce? Ei bine, firma pe care o administrează este unul dintre cei mai importanți donatori de echipamente și bani ai sistemului sanitar din Baia Mare. Mai mult, femeia este un important membru Rotary pe plan local, iar oamenii importanți ai locului încearcă să evite un scandal public cu privire la situația creată de un comportament inconștient. Încă un aspect important este acela că soțul doamnei Săsăran este Mihai Săsăran, șef de serviciu în cadrul Consiliului Județean Baia Mare. La rândul lui, bărbatul a intrat în contact cu mai mulți colegi, dar și oameni din cercul personal de cunoștințe. Un simplu calcul matematic arată cât de multe vieți pot fi puse în pericol de “omiterea adevărului”. Facem precizarea că în prezent Mihai Săsăran se află în izolare la domiciliu. La fel și mai multe cadre medicale din spitalele prin care soția lui s-a plimbat. 

Scenariul din Suceava s-ar putea repeta la Baia Mare 5

Mușamalizarea

În ceea ce privește atitudinea autorităților publice, aceasta este focalizată strict pe acoperirea situației. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, care este și vicepreședinte al  Comitetului  Județean  pentru  Situații de   Urgență, direct interesat de situația de pericol în care a fost pusă instituția pe care o conduce, a declarat că toți angajații aparatului propriu, dar și salariații celorlalte instituții care își desfășoară activitatea în Palatul Administrativ lucrează în condiții de siguranță maximă.

A fost o nouă zi grea la Consiliul Județean Maramureș și la spitalele din subordinea administrației județene, o zi în care presa a publicat informații despre un posibil caz de Covid-19 în rândul colegilor noștri. Din motive legale, legate de desfășurarea anchetei epidemiologice și din respect pentru o familie greu încercată, nu putem oferi public toate detaliile acestui caz, dar asigurăm maramureșenii că luam ferm toate măsurile pentru ca sănătatea fiecăruia să fie protejată. Angajatul nostru a fost mereu singur în birou și a interacționat foarte rar cu alți angajați, mereu protejat cu mască și mănuși, iar după confirmarea cazului în familia sa, a fost izolat la domiciliu. La Consiliul Județean am luat de câteva săptămâni măsuri ridicate de prevenție și  siguranță  a angajaților,  pentru a  rămâne funcționali în situații de criză. Am asigurat stocuri de materiale de protecție personală, facem zilnic dezinfecția întregului sediu și a birourilor, am separat personalul pe spații diferite pentru a reduce la maximum interacțiunile interpersonale, investigăm zilnic starea   de   sănătate a angajaților.

Gabriel Zetea

Rareș Pop, directorul Direcției de Sănătate Publică Maramureș confirmă “o amplă anchetă epidemiologică” în cazul unei bolnave transferate de la Spitalul Județean din Baia Mare la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj Napoca, însă susține că pacienta în cauză nu a călătorit recent în una din zonele de risc și nu a intrat în contact cu o persoană confirmată pozitiv. 

A fost internată în prima fază la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare iar ulterior, când starea de sănătate s-a înrăutățit, a fost mutată la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare. În cursul nopții de   joi   spre   vineri  a  fost   transferată cu autospeciala   SMURD,  la unitatea medicală din Cluj.

Rareș Pop

Vasile   Pop,   manager-interimar   al   Spitalului   Județean   de   Urgență   ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a infirmat, la rândul său, zvonurile potrivit cărora unitatea medicală ar fi închisă sau în carantină. 

Am primit joi, în jurul orei 14.00, o bolnavă transferată de la Spitalul de Boli Infecțioase, a cărui concentrație de oxigen în sânge era sub limitele normale și a fost nevoie să fie internată pe Secția Terapie Intensivă. Am discutat cu medicul-șef și au fost luate toate măsurile de protecție încă de la preluarea pacientei. Transportul în spital s-a asigurat pe un culoar și cu un lift separat, fiind internată singur în rezervă, iar medicii care au intrat în contact cu bolnava au fost echipați corespunzător, după normele cerute de Organizația Mondială a Sănătății și transmise prin Ministerul Sănătății. În Spitalul Județean din Baia Mare protocolul a fost urmat în totalitate, atât la transportul pacientei, cât și în ceea ce privește echipamentul medicilor cu care a intrat în contact. Joi, după ora 21.00, în urma discuțiilor avute cu reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase Cluj Napoca am decis transferarea bolnavei care acum este în stare stabilă.

Vasile   Pop

Pendularea perpetuă între donații pentru spitale și afaceri cu spitale

Stela Săsăran este, deci, un personaj important din Baia Mare. Activitatea ei publică este cunoscută de multă lume, iar afacerile ei prosperă. Tocmai de aceea, este și un donator important al sistemului sanitar local. Din declarația de avere a soțului aflăm că firma MEDITECH SRL constituie centrul precupărilor profesionale ale Stelei Săsăran. Anual, femeia aduce în casă un venit de 43.195 lei din activitățile societății comerciale. Una profitabilă, am spune noi, din moment ce a beneficiat până acum de nu mai puțin de 924 de achiziții directe. MEDITECH are, potrivit site-ului oficial al companiei, o experienţă de 30 de ani în domeniul aparaturii medicale, experienţă acumulată atât în sectorul de stat cât şi sectorul privat.

Scenariul din Suceava s-ar putea repeta la Baia Mare 6

Din detaliile contractelor obținute în ultimii ani, rezultă foarte clar faptul că Meditech SRL este o companie privilegiată care livrează marfă de valoare considerabilă spitalelor din întreaga țară. În anul 2018, firma avea o cifră de afaceri de 4.377.432 lei și un profit net de 795.588 lei. În general, firma are contracte cu spitale, iar Spitalul Județean din Baia Mare este printre cei mai relevanți clienți. Acolo a furnizat servicii de reparare şi de întreţinere a echipamentului medical şi chirurgical în valoare de peste 25.000 euro, dar și instalaţii de climatizare de peste 11.000 euro. De altfel, “Stela de la Meditech” apare și în dosarul DNA asociat fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea. Într-o discuție dintre afaceriștii Mihai Coste și Octavian Niculescu  despre “banii care trebuie dați Sorinei”, despre Stela se spune “că ar fi mâncat în plus”.

Toate aceste contracte frumoase cu spitalele de stat au determinat-o pe Săsăran să fie și generoasă, astfel că pe data de 13 decembrie 2018, aceasta oferea Spitalului Județean din Baia Mare aparatură și donații, despre care a scris, în mod public, pe Facebook, pentru că, nu-i așa, binele făcut fără gălăgie nu se simte la fel. Din păcate, pe lângă acest gest, apreciat de cadrele medicale din Baia Mare, doamna Stela a ținut să împrăștie acum și un virus periculos. L-a împrăștiat cu generozitate. În mai multe spitale. Dar despre asta n-a mai scris pe Facebook niciun cuvânt…

UPDATE

În urma apariției acestui articol, în data de 4.06.2020 Stela Săsăran a transmis următorul drept la replică:

NOTIFICARE,

prin care vă solicit să respectaţi dreptul la replică al subsemnatei şi, pe cale de consecinţă,să dispuneţi rectificarea articolului „Scenariul de la Suceava se repetă la Baia Mare: O femeie de afaceri a devenit focar de infecție după ce a mințit că nu a fost în străinătate”, publicat pe site-ul gazetadecluj.ro la data de 30 martie 2020, în conformitate cu textul prezentat în continuare:

„Subsemnata Stela Gabriela Săsăran, având în vedere că aspectele prezentate în articolul „Scenariul de la Suceava se repetă la Baia Mare: O femeie de afaceri a devenit focar de infecție după ce a mințit că nu a fost în străinătate”, publicat pe site-ul gazetadecluj.ro la data de 30 martie 2020, nu corespund realităţii, apelăm la dreptul de replică şi rectificare, în special referitor la următoarele puncte:

– „O femeie de afaceri a devenit focar de infecție după ce a mințit că nu a fost în străinătate”

Pana la data redactării acestui drept la replica, 4 aprilie 2020, doamna Stela Gabriela Săsăran nu a devenit „focar de infecţie”, asa cum se arată încă din titlul articolului, în mod tendenţios şi cu rea credinţă.

Doamna Stela Gabriela Săsăran nu a mai părăsit teritoriul României din prima săptămână a anului 2020, neputând astfel să mintă în aceasta privinţă, aşa cum, în mod fals, se afirmă.

Astfel, nu putea să mintă în legătura cu acest fapt şi să declare contrar realităţii. De asemenea, la fiecare deplasare la spital pentru consult, doamna Stela Gabriela Săsăran a purtat atât mască, cât şi mănuşi chirurgicale.

– „după ce nu a declarat că a fost în strănătate și era infectată cu COVID 19.” Reiterăm faptul că doamna Stela Gabriela Săsăran nu a făcut deplasări în afara României în cursul lunilor februarie şi martie, ultima ieşire din ţară având loc în prima săptămână din ianuarie. In acest context, afirmaţia că nu ar fi declarat că a fost în străinătate este falsă din moment ce nu putea să declare că ar fi făcut ceva ce, în realitate, nu a făcut. De asemenea, nu avea cum să comunice că era infectată cu COVID 19, din moment ce infecţia a fost confirmată doar în seara zilei de 26 martie 2020, iar pacienta nu a avut cunoştinţă nici măcar de faptul că ar putea fi infectată nefiind încadrată în definiţia de caz.

– „Medici care și-au dorit să o ajute, sărind peste protocoale, fără a fi știut că afacerista îi mințea cu privire la plecarea ei în străinătate.”

Reiterăm faptul că doamna Stela Gabriela Săsăran nu a făcut deplasări în afara României după prima săptămână a lunii ianuarie 2020. In acest context, afirmaţia că ar fi minţit este falsă.

– „firma pe care femeia o deține este unul dintre donatorii importanți ai spitalelor din zonă.”

Nu au existat donaţii realizate de către Meditech, în calitate de donator al căror beneficiar să fie vreun spital din judeţul Maramureş.

– „După data de 10 martie, aflându-se în România, Stela Sărăran începe să se simtă rău, stările febrile fiind principalul simptom, complicat ulterior cu o dispnee severă.”

Aşa cum am menţionat anterior, doamna Stela Gabriela Săsăran nu a făcut deplasări în afara României ulterior primei săptămâni din ianuarie 2020. In perioada în care doamna Stela Gabriela Săsăran s-a simţit rău, nu a prezentat ca simptom stări febrile. În acest sens, precizăm faptul că absenţa stărilor febrile este confirmată şi prin lipsa diagnosticării unor astfel de stări de cadrele medicale ulterior efectuării controlului medical şi verificărilor aferente.

– „a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Baia Mare, unde i-a făcut intrarea o prietenă care lucrează în spital, sărind peste triaj și fără a declara istoricul de călătorie.”

Doamna Stela Gabriela Săsăran a trecut prin cortul de triaj, unde nu s-au observat simptome specifice virusului Covid-19. Intrarea nu a fost facilitată de alte persoane, dânsa prezentându-se la spital pentru a fi supusă unui consult medical, cu respectarea tuturor procedurilor aferente. Istoricul de calatorie a fost declarat de fiecare data.

– „a fost trimisă la Spitalul de Boli Infecțioase din județ, unde a primit tratament pentru stare virală”

La Spitalul de Boli Infectioase a fost diagnosticată cu angină acută.

– „Pe 23 martie, aceasta a ajuns la Spitalul de Pneumoftiziologie pentru efectuarea unei radiografii toracice, unde de asemenea, nu a recunoscut deplasarea ei în străinătate cu două săptămâni înainte.”

Această afirmaţie este nefondată şi contrară realităţii, având în vedere că doamna Stela Gabriela Săsăran nu a făcut deplasări în afara României după prima săptămână a lunii ianuarie 2020. Nu a existat nicio deplasare în străinătate care să fie declarată.

– „O asistentă de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Baia Mare a declarat, de altfel, pentru presa locală din Baia Mare că Stela Săsăran a mințit cu privire la faptul că a fost plecată în străinătate, aceasta efectuând recent un drum în Franța:”

Pacienta nu a făcut deplasări în afara României ulterior primei săptămâni din luna ianuarie 2020, neavând astfel cum să declare în fals legat de acest subiect.

– „Ei bine, firma pe care o administrează este unul dintre cei mai importanți donatori de echipamente și bani ai sistemului sanitar din Baia Mare.”

Nu au existat donaţii realizate de către Meditech, în calitate de donator al căror beneficiar să fie vreun spital din judeţul Maramureş, respectiv din Baia Mare.

– „situația creată de un comportament inconștient”

Pacienta s-a prezentat la un prim control pe data de 22 martie 2020. Având în vedere că s-a comportat conform indicaţiilor primite de la cadrele medicale, nu considerăm că este potrivită descrierea de „comportament inconstient”. Pacienta a fost supusă verificărilor stabilite prin procedurile de verificare a definiţiei de caz şi stabilire a potenţialilor pacienţi infectaţi cu virusul COVID-19 şi a urmat întocmai instrucţiunile personalului de specialitate. De asemenea, la fiecare deplasare la spital pentru consult, doamna Stela Gabriela Săsăran a purtat atat mască cât şi manuşi chirurgicale.

– „Pendularea perpetuă între donații pentru spitale și afaceri cu spitale”

– „Tocmai de aceea, este și un donator important al sistemului sanitar local.”

Nu au existat donaţii realizate de către Meditech, în calitate de donator al căror beneficiar să fie vreun spital din judeţul Maramureş sau din ţara.

– „rezultă foarte clar faptul că Meditech SRL este o companie privilegiată”

Imaginile prezentate reprezintă un extras din activitatea normală pe o perioada de 8 ani (2008-2015) a unei firme care îşi desfăşoară activitatea la nivel naţional. Nu este justificat atributul „privilegiată”. Meditech este o societate cu un istoric impecabil şi recunoscută ca un partener serios de afaceri, fără a beneficia de vreun privilegiu.

– „Toate aceste contracte frumoase cu spitalele de stat au determinat-o pe Săsăran să fie și generoasă, astfel că pe data de 13 decembrie 2018, aceasta oferea Spitalului Județean din Baia Mare aparatură și donații”

Donaţia menţionată a fost făcută de către o companie care administrează un lanț de supermarketuri la solicitarea secției spitalului către care a fost făcută donația şi nu de către pacientă sau Meditech, aspect ce poate fi verificat cu uşurinţă.

– „doamna Stela a ținut să împrăștie acum și un virus periculos. L-a împrăștiat cu generozitate. În mai multe spitale. Dar despre asta n-a mai scris pe Facebook niciun cuvânt…”

La momentul publicării articolului sau la momentul redactarii dreptului la replica nu exista nicio dovadă a vreunui pacient infectat prin contact cu doamna Stela Gabriela Săsăran. Este inacceptabil ca unui pacient confirmat de a fi infectat cu virusul Covid-19, internat într-o secţie de terapie intensivă dintr-un spital să i se impute că scrie sau nu scrie despre starea sa pe Facebook.

Bazat pe motivele prezentate mai sus, considerăm că premisa întregului articol este falsă şi se impune rectificarea articolului prin prezentarea situaţiei de fapt reale.”

Faţă de aceste considerente, vă solicităm ca, în termen de cel mult 24 de ore de la data primrii prezentei, să dispuneţi: (i) publicarea dreptului la replică al subsemnatei şi rectificarea rticolului „Scenariul de la Suceava se repetă la Baia Mare: O femeie de afaceri a devenit focar de infecție după ce a mințit că nu a fost în străinătate”, publicat pe site-ul gazetadecluj.ro la data de 30 martie 2020, în conformitate cu cele prezentate în cuprinsul prezentei notificări şi (ii) ştergerea articolului „Scenariul de la Suceava se repetă la Baia Mare: O femeie de afaceri a devenit focar de infecție după ce a mințit că nu a fost în străinătate”, publicat la data de 30 martie 2020 de pe site-ul gazetadecluj.ro. Vă atragem atenţia asupra faptului că, printre altele, prin prezentarea unor date personale sensibile, fără acordul persoanei vizate şi cu grava încălcare a dispoziţiilor Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE. Totodată, păstrarea acestui articol neconform cu realitatea şi defăimător la adresa subsemnatei Stela Gabriela Săsăran, precum şi a soţului meu, Mihai Săsăran şi a Meditech, ni se aduce un grav prejudiciu atât material, cât şi de imagine, sens în care ne rezervăm dreptul a solicita obligarea dumneavoastră la plata tuturor daunelor pe care ni le cauzaţi.

11 COMENTARII

  1. Oare nu avem noi norocul ca odata cu boala asta sa scapam de astfel de specimene? Oamenii ca doamna asta, sunt in stare sa calce pe cadavre. Numai de ei le pasa…donatiile le face ca sa primeasca iar contracte (o donatie mica urmata de un contract mare)!!!!

  2. (comentariu moderat) astfel de cazuri trebuie pedepsite fara mila si dat exemplu tarii intregi. laudarosii si papagalii de la Rotary au primit in cadrul lor o criminala care a dus la compromiterea totala a unei organizatii de papagali laudarosi. numai m…a o poate scapa pe blestemata asta !

  3. excrocii din managementul spitalului baia mare vor incerca sa scape….oare nu mai este spirit curajos in maramures si cititorii nu mai indraznesc sa scrie sesizari procuratorilor DNA?

  4. Daca a primit contracte cu sanatatea fara licitatie, inseamna ca avea relatii directe si cu madam Pintea, spagarita fosta ministru al sanatatii. Daca este asa, inseamna ca au impartit si spaga. Poate da Dumnezeu o sa le ajute, daca au impartit spaga, sa imparta si coronavirusul.

  5. Pai si ce asteptati ? Sa va imbolnaveasca pe toti? Sau poate ca da,…si astfel sa o da-ti in judecata. O nesimtita si parvenita !!! Pe asa oameni nu ar trebui sa ii protejeze nici familia !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.