După cele mai severe inundații din ultimul secol în Somalia, locuitorii din mai multe zone se confruntă cu scene îngrozitoare și teama răspândirii bolilor. Inundațiile au scos la iveală cadavre într-un cimitir din centrul orașului Galkayo, purtându-le pe străzi. Ayaan Mohamed, care locuiește în apropierea cimitirului, relatează că familiile lor și altele au fost nevoite să fugă din cauza distrugerilor aduse de inundații asupra locuințelor și a resturilor umane aduse pe străzi.

Mulți oameni au fost șocați recunoscând persoanele decedate. După retragerea apelor, comunitatea a încercat să găsească trupurile, inclusiv rămășițele unui cleric musulman notabil îngropat acum 18 ani. Cel puțin 32 de persoane au murit în întreaga țară, iar ONU a avertizat că peste 1,6 milioane de oameni ar putea fi afectați de inundațiile devastatoare, care survin după ani de secetă.

Situația din Galkayo nu este atât de gravă ca în regiunea Gedo din sudul Somaliei, unde râul Juba a inundat și a distrus un pod important din orașul Bardere. Locuitorii orașului au fost nevoiți să se mute în periferie, iar un bătrân de 70 de ani, fost negustor și fermier prosper, a pierdut totul. În zona mai înaltă a orașului, unde existau magazine alimentare și un spital, nu se poate ajunge din cauza prăbușirii podului, iar oamenii trebuie să folosească bărcile pentru a ajunge acolo. Guvernul Somaliei, susținut de ONU, a încercat să ofere ajutor de urgență, dar resursele sunt limitate, iar unele zone sunt inaccesibile din cauza controlului exercitat de grupul al-Shabab, având legături cu Al-Qaeda.

Sezonul ploios, în mod obișnuit așteptat cu bucurie în Somalia, aduce acum teama extinderii inundațiilor și afectează deja oamenii care luptă să găsească hrană și apă curată. Ploile abundente și inundațiile sunt prognozate să continue până la sfârșitul lunii noiembrie, iar ONU avertizează că 1,5 milioane de hectare de teren agricol ar putea fi distruse.

CITEȘTE ȘI: UDMR-ista Kecse Gabriella și-a înrolat pruncii în Armata și Poliția Ungariei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.