Schimb de bune practici în materia confiscării produsului infracţiunii între magistraţi şi investigatori

 

Magistraţii şi investigatorii români vor participa, în perioada 5 – 8 martie 2012, la un schimb de bune practici în materia confiscării produsului infracţiunii, în cadrul unui proiect de colaborare între Ministerul Justiţiei (M.J.) şi Direcţia Naţională Anticorupţie(D.N.A.), iniţiativă co-finanţată de Ambasada Marii Britanii.

În virtutea relaţiilor bilaterale existente între Biroul pentru prevenirea criminalităţii şi de cooperare cu oficiile de recuperare a creanţelor din Statele Membre ale Uniunii Europene, din cadrul M.J., şi Serious Organised Crime Agency (SOCA) din Marea Britanie, Ministerul Justiţiei în colaborare cu D.N.A. organizează două reuniuni pentru pregătirea ofiţerilor de poliţie, procurorilor şi judecătorilor. În acest sens, o echipă de experţi din cadrul SOCA a dat curs invitaţiei lansate de Biroul pentru prevenirea  criminalităţii şi de cooperare cu oficiile de recuperare a creanţelor din Statele Membre ale U.E. de a participa la un schimb de bune practici în domeniul identificării, urmăririi, confiscării produsului infracţiunii şi recuperării creanţelor.

Vizând principiul potrivit căruia „criminalitatea nu aduce venituri”,  scopul reuniunilor îl constituie identificarea modalităţilor de înlăturare a obstacolelor în reprimarea cu eficienţă a formelor grave de criminalitate. Temele abordate în cadrul sesiunilor de lucru vor viza infracţiunea de spălare a banilor ca infracţiune autonomă, confiscarea extinsă, rolul şi funcţionarea Oficiului naţional pentru recuperarea creanţelor, precum şi investigaţiile financiare.

Cele două reuniuni se vor desfăşura, la Bucureşti, în perioada 05-06.03.2012, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi la Craiova, în perioada 07-08.03.2012, la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Amintim că acţiunile comune organizate de autorităţile române în cooperare cu SOCA reprezintă o consolidare a cooperării bilaterale iniţiate de ministrul român al Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi omologul său britanic, Kenneth Clarke, în timpul întâlnirilor bilaterale de la Bucureşti, din septembrie 2010, şi de la Londra, din septembrie 2011. Cu aceste ocazii, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi conducerea SOCA au agreat dezvoltarea cooperării bilaterale cu Oficiul de Recuperare a Creanţelor din cadrul Ministerului Justiţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.