Anul 2022 a început cu prețuri fără precedent pe piața imobiliară. În municipiul Cluj-Napoca s-a înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor pe piața imobiliară din țară, iar scumpirile nu se opresc aici. Specialiștii estimează o majorare a prețurilor de cel puțin 10%.

2022 a început cu prețuri fără precedent pe piața imobiliară.

Prețul locuințelor în Cluj-napoca va continua să crească și în acest an, cu 20-25%, spun experții. „Pentru 2022 estimăm creşteri de peste 20% la locuinţele din Cluj-Napoca. În 2019 am avut o evoluţie galopantă pe zona de preţuri la locuinţe. Atât în 2020, cât şi 2021 preţurile au fost pe un trend ascendent“, explică brokerul imobiliar Cristian Şimon, fondator al companiei Şimon&Partners, citat de ZF.

Recordul absolut îl deține Clujul

„Un metru pătrat de construcție costă în medie 2.105 euro. Capitala ocupă locul doi în topul orașelor cu cele mai scumpe locuințe. Aici prețul mediu pentru un metru pătras este de 1.620 de euro. Apoi urmează Brașov, Constanța și Timișoara”, a prezentat Valentina Vasile, reporter Antena 3.

Dacă tragem linie, anul 2021 s-a încheiat cu o scumpire în medie de 10% pe piața imobiliară. Chiar și așa, cerere a fost din plin. S-au vândut aproape 700 de mii de apartamente, case sau terenuri.

Numărul tranzacțiilor imobiliare a fost cu aproape 14% mai mare față de 2020.

Specialiștii avertizează. În următoarele 6 luni, prețurile ar putea să se majoreze cu cel mult 10%

„Este important să ne uităm la ce se întâmplă în piața veche, acolo unde lumea visează să ia tot mai mulți bani de la un an la altul. În piața nouă unde efortul și presiunea pe dezvoltator este imensă”, spune Răzvan Munteanu, director general agenţie imobiliară. 

Asta din cauză că oferta de locuințe noi în interiorul Capitalei va fi din ce în ce mai limitată.

„Este o situație care persistă cu autorizațiile de construire care se oferă mult mai greu. Pe de altă parte, este și situația cu scumpirea materialelor de construcții, scumpirea costurilor cu mâna de lucru, creșterea prețurilor la utilități”, spune Alexandru Mihai, reprezentant dezvoltator imobiliar. 

Mai mult, există și un blocaj în lanțul de aprovizionare al dezvoltatorilor.

„Avem situații în care materialele care ajungeau în 30 sau 45 de zile, acum ajung în 3 luni, în 5 luni”, adaugă Alexandru Mihai.

Anul trecut cele mai căutate locuințe au fost garsonierele și apartamentele cu două camere.

Sursa: antena3.ro

Citește și: Octavian Jula, despre plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Singura realitate este creșterea permanentă a prețurilor”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.