Calea Neamului și Frăția Ortodoxă se pregătesc să cinstească Ziua Armatei în cimitirul internațional al Eroilor Valea Uzului, pe 22 octombrie, în ciuda presiunii forțelor politice maghiare, care, potrivit liderului formaţiunii Mişcarea Naţională, au deschis numeroase procese și reclamații la CNCD. 

Mihai Tîrnoveanu, liderul Mișcării Naționale, a anunțat că anumiți etnici maghiari au pus pe o parte din cele 151 de cruci de lemn „coronițe de flori” cu steagul Ungariei și aș Ținutului Secuiesc, profanând jertfa eroilor români. Înainte de 22 octombrie, în cimitirul internațional al Eroilor Valea Uzului, au  fost montate pe cruci 151 de tăblițe metalice cu inscripția „Erou Român” și pregătite însemnele pentru intemperiile de toamnă-iarnă, pentru a le proteja cu două straturi de ceară specială. 

„Am venit cu o echipă din Brașov și Covasna să consolidăm crucile eroilor români. Am montat o parte din plăcuțe, iar duminică, 22 octombrie, Calea Neamului împreună cu Frăția Ortodoxă vă așteaptă să-i cinstim pe eroii români. Vom avea printre noi 30 de copii care vor învăța lecția de istorie românească chiar aici, pe teren. După informațiile noastre, la Valea Uzului vor fi sute de oameni din întreaga țară. Nimic nu este greu pentru a păstra memoria acestor eroi care s-au jertfit pentru ca România să fie mare. Cu Dumnezeu înainte!”, a declarat Mihai Tîrnoveanu într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook. 

Pentru cei care nu știu, cimitirul Eroilor din Valea Uzului este un loc de înmormântare dedicat combatanților decedați în Primul și Al Doilea Război Mondial. Acest cimitir se găsește în localitatea Valea Uzului, situată în județul Harghita. Aici au fost înmormântați un total de 1306 combatanți proveniți din șapte naționalități diferite, care au servit în diverse armate, precum armata austro-ungară, germană, rusă și română în timpul Primului Război Mondial, precum și membri ai armatei germane din cel de-Al Doilea Război Mondial. 

În consecință, cimitirul adăpostește, pe lângă militarii maghiari și germani într-un număr mare, și eroi militari ruși, români, sârbi, austrieci și italieni. De asemenea, potrivit  datelor oferite de ONCE din anul 2019, se constată că în cimitirul Valea Uzului sunt înmormântați în total 11 soldați români, dintre care 8 au fost identificați nominal, iar 3 rămân neidentificați. Un registru de evidență al cimitirului datat în 1988, fără a fi susținut de documente justificative, menționează 148 de eroi militari români (și nu 149, așa cum rezultă din însumarea numărului total de eroi militari) – înregistrare care combină eroii militari români identificați nominal la Valea Uzului cu cei identificați nominal la Poiana Uzului, situată în Bacău. Aceștia din urmă au fost transferați la Cimitirul Eroilor din Comănești în perioada interbelică.

Mihai Tîrnoveanu: Fără sprijinul vostru financiar, să fiți vă rog conștienți că lupta noastră nu ar fi putut să fie dusă

Pe 22 octombrie, la evenimentul de la Valea Uzului, cei prezenți vor începe campania de strângere a semnăturilor pentru introducerea Istoriei Românilor ca materie distinctă în locul Istoriei evreilor.

„Pentru inaugurarea și începerea campaniei cu semnăturile privitoare la înlocuirea Istoriei evreilor cu Istoria Românilor, avem nevoie pentru început de câteva mii de liste- tabel semnături, bannere și materiale de informare. Degeaba ne sacrificăm din timpul nostru alocat familiei și locurilor de muncă dacă nu avem susținerea voastră. Inamicii ne vor ataca pe toate fronturile pentru că am deschis altele noi și foarte grele. Nu știu dacă a fost strategic sau înțelept, probabil că nu, dar știu cu certitudine că a fost necesar. Mișcarea Națională nu-si propune să facă „politică”, misiunea ei primordială este să facă fapte, acțiuni concrete pentru România, pentru identitatea națională, la fel cum a făcut și face în continuare Asociația Calea Neamului”, a precizat Mihai Tîrnoveanu. 

De asemenea, liderul Mișcării Naționale a amintit că „lupta ” de pe Valea Uzului reprezintă un legământ sfânt pe care nimeni nu îl poate rupe. 

„Suntem pe baricadele libertății și demnității noastre de români și nu, nu suntem spice în vânt, ci un mănunchi ce nu poate fi îndoit de vom fi și pe mai departe Împreună, cu Dumnezeu înainte pentru Biruința Neamului Românesc”, a spus Mihai Tîrnoveanu. 

Reamintim că în urma acțiunii desfășurate de organizația Calea Neamului din România, care a instalat 150 de cruci de lemn în cimitirul din Valea Uzului la data de 8 iulie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc a inițiat un dosar penal pentru distrugere și profanare de morminte. 

Procurorii au demarat aceste proceduri pe baza procesului-verbal întocmit de către forțele de poliție și jandarmerie în legătură cu acest eveniment, care a avut loc în urma incursiunii familiei Mihai Tîrnoveanu în cimitir, la doar o zi după aceasta. În plus, municipalitatea din Sânmartin, care are atribuții administrative asupra zonei respective, a depus o plângere penală la poliție în legătură cu profanarea cimitirului. Trebuie remarcat că susținătorii organizației Calea Neamului au plasat crucile de lemn în cimitirul Valea Uzului cu scopul de a înlocui crucile de beton care fuseseră înlăturate anterior, pe data de 29 iunie.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a afirmat  că plasarea crucilor în memoria eroilor români în cimitirul de la Valea Uzului constituie o infracţiune. El susţine că aceste cruci au fost instalate fără obţinerea vreunui aviz prealabil, pe locul în care sunt înmormântaţi soldaţii maghiari. Într-o transmisiune în direct pe platforma Facebook, realizată din Valea Uzului, Borboly a explicat că Cimitirul Internaţional al Eroilor a fost modificat ilegal, fără consimţământul proprietarului și al statelor care au soldaţi înmormântaţi acolo.

Fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, a precizat că ceea ce se întâmplă în Valea Uzului este o realitate absurdă, un teatru de doi bani. 

„În România, după încheierea Primului Război Mondial și Celui de-al Doilea Război Mondial, în zona aceea, din Curbura Carpaților, pe la Valea Uzului, au murit foarte mulți români pentru eliberarea țării de sub ocupația străină. Sunt niște eroi. După circa 100 de ani, au venit urmașii unor hoarde de barbari care caută să înlăture crucile eroilor români dintr-un cimitir internațional. Și mai absurd este faptul că instanțe judecătorești românești, cu judecători români, au decis să demoleze crucile, dar numai crucile eroilor români”, a precizat Gheorghe Funar. 

5 COMENTARII

  1. Judecătorii români nu au mamă nu au tată,ei au doar dorința de bani.Acestia (banii) sunt mama și tatăl lor.Asta e națiunea română,trebuie să meargă puțin prin Ungaria și să ia ceva lecții de patriotism ,naționalism și respectarea nației lor. Să vadă dacă se aude ceva de minorități pe acolo! Ei nu au minorități sunt rasă pură.

  2. Intr o casa mostenita de la stabunii mei , imi asez icoanele pe pereti asa cum vreau eu ! Cum ar fii sa vina un strain sa le dea jos ca are el o problema la mansarda ! Nu avem legi ? S au desfiintat ministerele ce se intîmplă ? Au murit eroi români cu miile care au apărat hotarele iar tradatorii dorm ! Nu va întîrzia Dumnezeu care vede tot ! Vai voua tradatorilor !

  3. Dacă am avea conducători patrioți și principali nu s-ar tolera o asemenea jignire adusă soldaților români care au căzut în luptă pentru independența României. Din păcate românii au ales să fie conduși de niște marionete trădătoare, de multe ori neromăni. Atunci cănd, tu, român tolerezi să ți se pună în centru orașului tău , localitate din România statuile călăilor strămoșilor tăi înseamnă că nu ești demn de sacrificiul lor. Ei ți-au lăsat o țară mândră, dar tu , române ai ales să fii boschetar. Nu au odihnă strămoșii nici în pământul pe care l-au plătit cu sângele lor pentru că urmașii sunt nedemni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.