În data de 27 mai, cel mai mare festival de la noi din țară, Transylvania International Film Festival va debuta la Cluj-Napoca cu avanpremiera mondială a filmului “6,9 pe scara Richter”, proiecție ce va avea loc în aer liber în Piața Unirii din Cluj-Napoca. De asemenea, Nae Caranfil va fi prezent.

 

Trei cinematografii mai puțin cunoscute la noi, vor fi dezbătute în cadrul festivalului

Așa cum ne-a obișnuit, în cadrul TIFF vor fi filme care concurează anul acesta la Festivalul de la Cannes, potrivit președintelui TIFF, Tudor Giurgiu.

“Secţiunea Zilele Filmului Românesc va aduce direct de la Cannes două din cele trei filme româneşti prezentate acolo: Sieranevada a lui Cristi Puiu şi Câine a lui Bogdan Mirică. Sunt şi alte filme în premieră mondială. E vorba de filmul lui Gabriel Achim, Ultima zi, filmul În căutarea tatălui pierdut – Ionuţ Teianu, Imagini din vis a lui Sorin Luca, Două lozuri, o comedie a lui Paul Negoescu şi am lăsat la urmă un film realizat de un clujean. E, cred, prima dată când în secţiunea de filme lungi de la Zilele filmului românesc se arată un film regizat de un absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai, un fost student de-al meu, Ion Indolean, critic de film”, a declarat Tudor Giurgiu.

Potrivit organizatorilor, doar invitații români și străini sunt peste 850. Secțiunea Focus de anul acesta va fi despre trei cinematografii mai puțin cunoscute la noi în țară, a declarat Mihai Chirilov.

tudor-giurgiu_mediafax

Focusurile de ţară se schimbă în fiecare an. Anul acesta avem trei ţări omagiate. Lituania, am tot anunţat de anul trecut, este, cred, cel mai mare display de cultură, film, muzică din Lituania. Cel mai important cinest, Sarunas Bartas, va fi la Cluj cu o retrospectivă. Majoritatea filmelor lui au fost prezentate la Cannes. Ne bucuărm că îl vom avea alături de noi. Avem şi Focusul Liban şi Focusul Croaţia. Vom prezenta filme din ultimii doi-trei ani care au făut turul festivalurilor internaţionale”

De asemenea, și programul AperiTIFF a fost „lansat” în urmă cu puțin timp. Îl găsiți atât la Casa Tiff, cât și prin tot orașul.

Actrițele Carmen Galin va fi distinsă cu Premiul de Excelență, iar Lujza Orosz va fi primi premiul pentru întreaga sa carieră. În data de 3 iunie, la cinematograful din aer liber din Piața Unirii va avea loc proiecția Mad Max: Drumul Furiei.

Cunoscut pentru mai multe filme celebre de la Hollywood, producătorul Iain Smith vine la Cluj-Napoca, în cadrul festivalului TIFF. Acesta va primi Premiul Special pentru contribuția sa adusă cinematografiei.

Pe 3 iunie va fi proiectat filmul “Mad Max: Drumul furiei”, premiat cu şase Oscaruri, eveniment ce va avea loc în Piaţa Unirii Open Ai, iar producătorul va fi de asemenea prezent la proiecție.
Iain Smith este cunoscut pentru „Al cincelea element” (cu Bruce Willis, Milla Jovovich şi Gary Oldman), „Mad Max” (cu Tom Hardy şi Charlize Theron), „Șapte ani în Tibet” (cu Brad Pitt), „Planeta Maimuțelor” (cu Mark Wahlberg, Helena Bonham Carter, „Alexander” și „Wanted” (ambele cu Angelina Jolie).

 

10 pentru FILM

Actori talentați de la toate teatrele din țară vor fi prezenți la Festival, 10 dintre ei vor fi prezentați presei, publicului și profesioniștilor din industria filmului, în cea de-a cincea ediție a programului 10 pentru FILM.

În cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc, între 2 și 4 iunie, actorii vor participa la workshop-uri și dezbateri, dar și premiere de film. Vor fi introduși regizorilor, producătorilor români, directorilor de casting și agenților.

Actorii vor fi prezenți din toate colțurile țării, actori care nu au avut roluri majore pe marele ecran, dar s-au afirmat prin teatru. Nu este prima dată când actorii sunt promovați prin acest program. În cele patru ediții de până acum, actorii Maria Obretin, Fülöp Erzsébet, Elena Ivanca, Alina Ilea, Lucian Teodor Rus, Alex Ion au fost remarcați de regizori și producători, iar unii dintre ei au fost chiar distribuiți în filme. Ca în fiecare an, actorii beneficiază de broșuri dedicate, fotografii şi clipuri realizate într-un studio profesionist.

Cei zece actori prezenți anul acesta sunt: Alina Petrică (Godot Café-Teatru, În Culise,  Teatrelli – București), Andi Gherghe (Teatrul Ariel din Târgu Mureș), Cătălina Bălălău (Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț), Cezar Grumăzescu (Teatrul Excelsior din București, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul de Comedie), Ciprian Scurtea (Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu), Cristian Rigman (Teatrul Național din Cluj Napoca), Ioana-Florentina Manciu (Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova), Nicholas Cațianis (Teatrul Excelsior din București, Teatrul Național I.L.Caragiale), Richard Balint (Teatrul de Stat Oradea), Sânziana Tarță (Teatrul Național din Cluj-Napoca).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.