Pe terenul fabricii Flacăra o firmă cu sediu într-o comună din judeţul Alba vrea să construiască un mega-proiect imobiliar. În acelaşi timp, doi clujeni au probleme în a primi despăgubiri după urma preluării abuzive a terenului pe care s-a construit fabrica de confecţii clujeană. În zona din spatele Mihai Viteazu se vor construi aproape vis-à-vis două mega-proiecte: cel al firmei IMO şi cel care se construieşte pe locul fostei fabrici de îmbrăcăminte Flacăra. În privinţa situaţiei terenului pe care vor construi cei de la IMO, Gazeta derulează cercetări pentru a vedea exact care este modul în care se derulează acest business imobiliar.
Retrocedare pe peron
La apariţia legii restauratorii a proprietăţii, Eugen S., în baza calităţii de moştenitor, face o notificare prin biroului executorului judecătoresc Marius Stolnean, către SC Flacăra, pentru a-şi primi partea terenul înapoi. Întrucât pe terenul respectiv se află construcţii, clujeanul trebuie despăgubit de SC Flacăra pentru cei 370 de mp pe care societatea îi ocupă în centrul oraşului, în zona Pieţei Mihai Viteazu. După o lună, reprezentanţii SC Flacăra îi răspund că au înaintat cererea lui către APAPS (fostul Fond al Proprietăţii de Stat, FPS, n.red.), care ar dispune de bunurile fabricii Flacăra. Cu toate astea, Fondul Proprietăţii de Stat (FPS) vânduse încă din 1997 pachetul majoritar de acţiuni către SC Leotex Industries SA, o firmă controlată de omul de afaceri Vasile Leordean. Astfel, prin contractul încheiat cu FPS, SC Leotex primeşte şi peste 23.000 de metri pătraţi. Văzând că nu-i sunt respectate drepturile, omul dă în judecată SC Leotex SA cerând despăgubiri, întrucât pe terenul respectiv, în momentul de faţă, se află construcţii care aparţin societăţii comerciale. În 2005, judecătorii îi dau clujeanului câştig de cauză şi eliberează un verdict cu formulă executorie şi obligă SC Flacăra să-l despăgubească. Urmează un şir lung şi complicat de procese prin toate instanţele de judecată, toate culminând la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Majoritatea judecătorilor menţine decizia de executare silită a SC Flacăra pentru ca omul să-şi primească despăgubirea pentru teren. Însă, din 2006, titlul de executare silită a stat la Finanţe fără a se întâmplat nimic.
Fără relaţii eşti mort
Într-o situaţie similară se mai află o clujeancă vizată de primirea unor măsuri reparatorii de pe urma terenului de la Flacăra. Doina C. are un proces de despăgubire pentru un teren pe care se află fabrica de confecţii Flacăra. Însă aici situaţia este mai complicată pentru că bunicii femeii au fost obligaţi de comunişti să semneze un act de donaţie pentru terenul respectiv, iar acum membrii familiei se judecă pentru ca acel act să fie declarat de judecători nul. „Nu a fost o donaţie cu acte în regulă. Statul a luat terenul pe care s-a ridicat Flacăra să-l administreze, dar Arhivele Naţionale, Primăria Cluj-Napoca sau Consiliul Judeţean Cluj nu au nici un act de donaţie prin care să se arate că bunicul meu a dat acele bunuri statului. Există o simplă hârtie din 1963, dar a fost semnată sub presiune. În ‘94, cei de la Flacăra s-au întăbulat pe terenul care ne aparţine. În 2006, i-am dat în judecată şi la prima instanţă judecătorii au decis că întabularea este nulă şi că trebuie să refacă înscrisurile din Cartea Funciară. Dar avocata noastră a făcut o eroare şi s-a casat procesul. Şi a trebuit să începem procesul din nou, iar anul trecut judecătorii ne-au repins cererea. Dar nu ştim de ce pentru că nici pînă acum n-am primit motivaţia actului de justiţie”, susţine clujeanca. Conform unui avocat clujean, în cazul retrocedările legile sunt aplicate greoi din cauza faptului că încă nu există legi clare cu privire la despăgubirea celor care au fost deposedaţi abiziv.
SC Flacăra s-a înfiinţat în 1949 şi, iniţial, producea uniforme militare. Ulterior, fabrica de confecţii s-a specializat pe producerea de articole vestimentare pentru export. În 1997, Fondul Proprietăţii de Stat (FPS) a privatizat Flacăra, care a fost preluată de Vasile Leordean, care în perioada comunistă ocupase funcţia de director tehnic la această întreprindere. Până în 2001, acesta a investit în afacere circa 5 milioane de dolari. Conform agenţilor imobiliari, activele şi terenurile pe care este construită fabrica de confecţii LCS Conf sunt evaluate la 17 milioane de euro. După 2000, SC Flacăra s-a divizat în mai multe firme. Una dintre ele, LCS Club a închiriat în 2006 o clădire situată pe strada Someşului nr.14, lîngă magazinul de prezentare al fostei fabrici Flacăra.
Ştefan Trandafir