Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat, sâmbătă, la inaugurarea lucrărilor de restaurare din interiorul Bisericii ”Învierea Domnului” de la Mănăstirea Suceviţa, că urmează să se realizeze şi restaurarea picturii exterioare a bisericii.

Gheorghiu a participat, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, la inaugurarea lucrărilor murale restaurate, realizate în interiorul Bisericii Mănăstirii Suceviţa, finanţate cu peste 4 milioane de lei prin Programul Naţional de Restaurare.

„Astăzi suntem aici pentru a recepţiona restaurarea picturii murale a Bisericii Învierea Domnului a Mănăstirii Suceviţa. Este o lucrare de mare importanţă pentru patrimoniul naţional românesc, pentru că are şi o valoare identitară. Practic vorbim de aproximativ 1.700 de metri pătraţi de pictură restaurată. Sunt picturi care nu au văzut de foarte mulţi ani lumina zilei, pentru că erau afumate de-a lungul anilor. Acum, după 20 de ani, pentru că lucrarea a fost începută în anul 2000, putem vorbi despre o restaurare completă a picturii interioare murale. Ce pot să vă spun este că aici avem o înşiruire narativă din scene biblice şi este obiectivul de cult cu cele mai multe scene biblice din România. Repet, este de mare importanţă pentru patrimoniul naţional, cu atât mai mult cu cât foarte multe dintre aceste picturi nu văzuseră lumina zilei de mult timp şi nu puteau fi văzute de public şi de credincioşi. Aici va fi un şantier continuu şi vreau să anunţ acest lucru”, a spus Gheorghiu.

El a precizat că a discutat cu directorul Institutului Naţional al Patrimoniului şi va fi reluat şantierul la exterior, unde va fi continuată o lucrare de restaurare începută cu mai mulţi ani în urmă.

„Aici este nevoie de reluarea lucrărilor şi chiar vorbeam cu restauratorii care s-au ocupat de acest şantier şi îmi spuneau că la pictura exterioară se vor aplica tehnici noi de restaurare, ceea ce va duce la o mai bună rezistenţă în timp. Este mult mai expusă pictura exterioară uzurii”, a spus Gheorghiu.

Potrivit ministrului, la Suceviţa a fost o şcoală de restauratori, în condiţiile în care, în cei 20 de ani, s-au format mulţi specialişti în domeniu.

„Practic, în timp ce s-a muncit aici, a fost şi şcoală de restauratori. Este mare nevoie de restauratori în România şi am avut foarte mult de câştigat din acest punct de vedere. Pentru că, cel puţin în ultimii 12 ani, şantierul a fost condus de un restaurator care întâi a fost format aici”, a spus Gheorghiu.

Ministrul a promis că va face toate demersurile necesare pentru ca, în următorul exerciţiu financiar, să fie inclusă restaurarea exterioară, tot prin Programul Naţional de Restaurare, coordonat de Institutul Naţional al Patrimoniului din subordinea Ministerului Culturii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.