Primarul Sorin Apostu s-a întâlnit ieri cu mai mulţi reprezentanţi ai mediului academic, istorici, directori de muzee, dar şi reprezentanţi ai universităţilor clujene pentru a discuta despre organizarea unei comisii de specialitate în vederea elaborării unei istorii a Clujului.
În urma discuţiilor s-a decis ca această comisie să elaboreze două variante de documente, un volum de dimensiuni restrânse, în care să fie prezentată o istorie succintă a municipiului, cu scop de informare în special pentru turişti, dar şi pentru clujenii care doresc să aibă o imagine de ansamblu asupra principalelor simboluri, evenimente istorice sau valori ale urbei.
Primul volum va apărea în câteva luni, cel mai târziu la începutul anului viitor. « un astfel de ghid o istorie succintă a Clujului este necesară în încercarea noastră de a promova un turism de masă la Cluj-Napoca. Investim acum în reabilitarea unora dintre cele mai importante simboluri ale Clujului. Am finalizat str. Matei Corvin, Bastionul Croitorilor, se lucrează la reabilitarea străzii Potaissa şi a zidului Cetăţii, statuia lui Matei Corvin va fi restaurată la rândul său, iar centrul Clujului – o dată cu finalizarea pieţei Unirii şi a legăturii acesteia cu pietonalul de pe bulevardul Eroilor va pune în centru pietonul, turistul, cetăţeanul dornic de o incursiune prin istoria de aproape două milenii a acestui oraş. “Istoria Clujului” este un element care nu are cum să lipsească din această strategie”, a precizat primarul Sorin Apostu.
Într-o altă etapă a acestui proiect, comisia multidisciplinară de specialişti în istoria şi valorile Clujului va elabora o variantă extinsă a istoriei oraşului de pe Someş. Documentul va fi organizat pe patru mari perioade istorice ale oraşului, antichitatea, evul mediu, epoca modernă şi epoca contemporană. Totodată „Istoria Clujului” va surpinde şi vizual principalele simboluri şi elemente din patrimoniul local, de la opere de artă, la ilustraţii vechi, sau mici biografii ale personalităţilor culturale, academice, sportive sau  istorice ale Clujului.
Primarul Sorin Apostu a subliniat, în cadrul întâlnirii de azi că se doreşte scrierea, şi nu rescrierea istoriei Clujului.
Printre cei care vor face parte din comisia care va redacta istoria Clujului se numără preşedintele Academiei Române din Cluj, academician Camil Mureşanu, directorul institutului de Istorie „Gheorghe Bariţiu”, Nicolae Edroiu, directorul Arhivelor Naţionale Cluj, dr. Ioan Drăgan, decanul Facultăţii de Istorie din cadrul UBB, conf. Univ. dr. Ovidiu Ghiţă, o serie de profesori ai Facultăţii de Istorie, directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, dr. Viorica Crişa, directorul Centrului de Studii Transilvane, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, directorul Muzeului de Artă Cluj, Călin Stegerean, profesorul universitar doctor Ioan Silviu Nistor de la Universitatea Tehnică, profesorul universitar doctor Dumitru Protase, dar şi alţi cercetători şi profesori de la Institutul de Istorie „Gheorghe Bariţiu” şi de la Institutul de Arheologie şi Istorie a Artei.

Simona Curcian  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.