Dupa ce, anul trecut, judecatorii Tribunalului București i-au achitat pe șefii Bancii Transilvania, anul acesta și magistrații Curții de Apel București au reconfirmat decizia de achitare. Chiar daca decizia de achitare a curții de apel a fost data in vara aceasta, magistrații nu au motivat decizia nici in momentul de fața. Astfel, procesul lui Horia Ciorcila este pus in așteptare pentru ca, in pofida faptului ca DIICOT a facut recurs la Inalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), procesul nu poate fi inregistrat la instanța suprema pana judecatorii de la Curte nu trimit dosarul .

Procurorii Mircea Hrudei și Daciana Deritei i-au anchetat pe SILAGHI CLAUDIU EUGEN IULIU, SILAGHI MIRELA, COJOCARU DOINA MARIOARA, CIORCILA HORIA, CHRISTOFOUROU GEORGIOS, ISAAKIDIS ANASTASIOS, DASCAL SERGIU DAN și JURKOVAN RADU CODRUT, acuzandu-i de spalare de bani. De la aflarea acestei vești, reporterii Gazetei de Cluj au demonstrat ca intreaga ancheta pare cusuta cu ața alba, lucru confirmat dupa aproximativ doi ani și de magistrații a doua instanțe din capitala.
Dosarul a fost trimis in judecata in august 2010, iar dupa exact un an de zile, magistrații au decis ca “respinge ca neintemeiate cererile de schimbare a incadrarii juridice data faptelor prin actul de sesizare formulate de inculpatii Jurcovan Radu Codrut si Dascal Sergiu-Dan. Admite cererile de schimbare a incadrarii juridice data faptelor prin actul de sesizare formulate pentru inculpatii Silaghi Claudiu Eugen Iuliu si Ciorcila Horia, prin aparator. Achita pe inculpata SILAGHI MIRELA, pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani, in forma continuata, achita pe inculpata COJOCARU DOINA-MARIOARA, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la manipularea pietei de capital, in forma continuata, achita pe inculpatul CIORCILA HORIA, pentru savarsirea infractiunii de manipularea pietei de capital, achita pe acelasi inculpat pentru savarsirea infractiunii de utilizare de informatii privilegiate, achita pe inculpatul CHRISTOFOUROU GEORGIOS, pentru savarsirea infractiunii de manipularea pietei de capital, in forma continuata, achita pe acelasi inculpat pentru savarsirea infractiunii de utilizare de informatii privilegiate, in forma continuata, achita pe acelasi inculpat pentru savarsirea infractiunii de dezvaluire de informatii privilegiate, achita pe inculpatul ISAAKIDIS ANASTASIOS, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la manipularea pietei de capital, in forma continuata, achita pe acelasi inculpat pentru savarsirea infractiunii de complicitate la utilizare de informatii privilegiate, in forma continuata, achita pe inculpatul DASCAL SERGIU-DAN, pentru savarsirea infractiunii de manipularea pietei de capital, in forma continuata, achita pe acelasi inculpat pentru savarsirea infractiunii de utilizare de informatii privilegiate, in forma continuata, achita pe acelasi inculpat pentru savarsirea infractiunii de dezvaluire de informatii privilegiate, in forma continuata, achita pe inculpatul JURCOVAN RADU CODRUT, pentru savarsirea infractiunii de manipularea pietei de capital, in forma continuata”, arata decizia Tribunalului București.

Achitarea reconfirmata

De asemenea, magistrații au dispus și ridicarea sechestrului asiguratoriu asupra averii celor terfeliți de procurorii DIICOT. Cu alte cuvinte, sentința magistraților arata ca, dupa ce ca cei menționați mai sus au fost anchetați degeaba, procurorii nici macar nu i-au incadrat la acuzațiile corespunzatoare faptelor de care i-au acuzat. Cu toate acestea, DIICOT-ul a atacat printr-un recurs decizia tribunalului, astfel ca procesul s-a mutat la Curtea de Apel București. La aceasta instanța, dupa aproximativ un an de zile, magistrații au menținut decizia colegilor de la tribunal, cu alte cuvinte au reconfirmat decizia de achitare.
“Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de PICCJ-DIICOT-Serviciul Teritorial Cluj si inculpatul Dascal Sergiu-Dan impotriva aceleiasi sentinte. In temeiul art.192 alin. 3 C. proc. pen. cheltuielile judiciare avansate de stat in apelul declarat de PICCJ-DIICOT-Serviciul Teritorial Cluj raman in sarcina acestuia. In temeiul art.192 alin.2, 4 C. proc. pen. obliga pe fiecare dintre apelantii-inculpati Ciorcila Horia, Silaghi Mirela, Cojocaru Doina-Marioara si Dascal Sergiu-Dan la plata a cate 250 lei, reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat. Onorariul partial cuvenit aparatorilor desemnati din oficiu pentru intimatii-inculpati Jurcovan Radu-Codrut, Silaghi Claudiu- Eugen-Iuliu, Christofourou Georgios si Isaakidis Anastasios, in cuantum de cate 100 lei pentru fiecare dintre intimatii-inculpati Jurcovan Radu-Codrut, Christofourou Georgios si Isaakidis Anastasios si 200 lei pentru intimatul-inculpat Silaghi Claudiu-Eugen-Iuliu se suporta din fondurile Ministerului Justitiei. Cu drept de recurs in termen de 10 zile.”, arata sentința.

Presiuni a la Hrudei

Conform unor surse din cadrul Bancii Transilvania, in cadrul procesului s-a demonstrat ca doi clienti ai unei case de broker au dreptul ca negocieze intre ei. “In instanta s-a demonstrat ca asa se fac tranzactiile pe piata DEAL peste tot in lume, inclusiv si in Romania. Mai mult, pretul de piata nu poate fi influentat de tranzactiile de piata DEAL. Astfel ca acuzatiile de manipulare de piata nu exista. Este o aberatie ce au facut procurorii pentru ca nu poti manipula o piata DEAL. In foarte multe dintre inregistrari, desi nu se vorbea de nume, procurorii puneau in paranteza ce nume vroiau – ce le convenea. Spre exemplu, Horia Ciorcila are șase telefoane inregistrate  si nici o referire la vreo tranzactie. Din șase telefoane ascultate, 2 numere apartineau unor directori executivi, dar procurorii i-au ascultat abuziv sustinand ca erau telefoanele lui Ciorcila. Alte trei telefoane erau ale Bancii Transilvania, sunt linii fixe, deci inofensive, si doar un telefon era telefonul lui Ciorcila. Mai mult, BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) are imunitate diplomatica, chiar si asa procurorii au facut adrese si presiuni continuu sa ii aduca la audieri pe reprezentantii BERD pana cand sediul central de la Londra le-a transmis prin Ambasada Britanica care sunt regulile si trebuie sa le respecte. Procurorii au venit la BT amenintand ca vor aduce zeci de mascati si televiziunea, au amenintat conducerea bancii care le daduse sute de documente, mii de pagini”, spune sursa citata. Acest dosar pare a avea o traiectorie similara cu cercetarile facute, tot de Mircea Hrudei, asupra afaceristului clujean, Arpad Paszkany.  Acuzat de santaj intr-un dosar disjuns din procesul Gazeta, instrumentat de aceiasi procurori (Mircea Hrudei si Daciana Deritei, n.red.), finantatorul CFR Cluj a fost gasit nevinovat de judecatorii Tribunalului Cluj. Procurorii au facut recurs la aceasta decizie, dar au pierdut si a doua oara la Curtea de Apel Cluj. Revenind la acuzatiile de spalare de bani facute de procurorul Hrudei la adresa sefului Bancii Transilvania, trebuie expus faptul ca procurorul clujean are in cercul de cunoscuti persoane specializate in brokeraj. Este vorba de jucatorii la bursa Radu Taica, Mircea Pinte care detin, prin intermediul SAI Target Asset Management, mai multe afaceri printre care si o societate de brokeraj. Hrudei, Taica si Pinte fac parte din clubul Rotary Cetatuie. Pe de alta parte, Horia Ciorcila face parte din clubul Rotary Parc, iar intre membrii celor doua cluburi Rotary exista o competitie cunoscuta in mediul de afaceri clujean.

Ancheta de gestapo
In urma anchetelor, din cauza presiunilor psihice la care a fost supus, Claudiu Silaghi, unul dintre cei acuzați de procurorii Hrudei și Deritei, a decedat. Conform membrilor familiei lui Silaghi “i-au citat pe cei doi copii din America. Pe fata lui au amenintat-o si presat-o pana cand s-a prezentat la audieri. complet abuziv si ilegal au cerut familiei lui Silaghi sa dea declaratii impotriva tatalui. Mai multi martori din dosar au fost amenintati in timpul declaratiilor date la DIICOT ca vor fi invinuiti daca nu declara ce vor procurorii. Si acum, mai multi angajati de la BT, respectiv sefa departamentului de trezorerie, o asistenta si o contabila au fost invinuiti de marturie mincinoasa”, spune sursa.


Ștefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.