Curtea de Conturi a României şi-a publicat raportul inspecţiilor făcute în anul 2009. În judeţul Cluj, bătaia de joc a şefilor instituţiilor municipale şi judeţene a fost în sumă de peste 51,7 de milioane de euro. Conform purtătorului de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în cazul în care Curtea de Conturi a României va formula sesizări, procurorii pot cerceta modul în care au fost folosiţi aceşti bani. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Curţii de Conturi nu au fost în măsură să spună dacă s-au trimis sesizări la procurori. În raportul prezentat, sunt enumerate universităţi, primării şi direcţii regionale care s-au “jucat” cu banii publici.  

Conform raportului pe 2009 a Curţii de Conturi a României, la Cluj au fost verificate 54 de instituţii publice, iar în urma controalelor s-au depistat prejudicii în valoare de peste 27,6 milioane de lei şi nereguli financiar-contabile în valoare de 140.274.000 de lei.  
În cadrul acestor controale, Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj se face vinovată de “nerespectarea prevederilor legale în efectuarea cheltuielilor, prin nediminuarea cheltuielilor de personal cu 15,5% conform prevederilor legale, precum şi plata unor lucrări neexecutate” şi de “nestabilirea, neevidenţierea şi neîncasarea în cuantumul şi la termenele prevăzute de lege a unor venituri”.
În cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, Curtea de Conturi a descoperit că s-au făcut “decontarea unor cantități mai mari decât cele real utilizate sau stabilite prin caietele de sarcini pentru executarea lucrărilor la unele obiective de investiții, decontarea unui consum de manoperă superior celui stabilit prin normative pentru lucrările de revizii tehnice și reparații curente, punerea în operă a altor materiale decât cele ofertate și lucrări neefectuate, erori de calcul”, prejudiciul stabilit fiind de un milion de lei. În cadrul aceleiaşi Direcţii, Curtea de Conturi a mai depistat un prejudiciu de 906.000 de lei cauzat prin “neconstituirea garanției de bună execuție, potrivit clauzelor contractuale”.
Reamintim faptul că “Gazeta de Cluj” a dezvăluit faptul că CNADNR a vândut, în cadrul unei licitaţii la care au participat două firme ai căror acţionari se cunoşteau între ei, trei imobile cu etaj şi terenul aferent în folosinţă, într-o zonă bună a municipiului Cluj, cu preţuri cuprinse între 39.280 de euro şi 53.280 de euro. Casele, folosite ca sediu de consultanţă al Direcţiei Regionale de Drumuri (DRDP) Cluj, se găsesc în cartierul Zorilor, o zonă bună din oraş. Un al patrulea imobil, cu două corpuri, a fost cedat contra sumei de 140.000 de euro.

Bani “deraiaţi” la CFR Cluj

O altă entitate la care au fost descoperite mai multe nereguli este Sucursala Regională Căi Ferate Cluj. Raportul Curţii de Conturi pe 2009 arată că la această instituţie s-au depistat următoarele nereguli: cheltuieli peste normele, cotele sau baremurile legale aprobate pentru unele obiective de investiții/reparații capitale (11.000 de lei), lucrări dublu decontate (5.000 de lei), neurmărirea încasării în cadrul termenului legal de prescripție a unor creanţe comerciale, daune interese, cauțiuni judiciare și garanții de bună execuție (28.000 de lei), neurmărirea respectării clauzelor contractuale în cazul unui contract de închiriere de material rulant și neefacturarea și neîncasarea în cuantumul corect a taxei de magazinaj pentru combustibili și uleiuri depozitate la entitate (18.000 de lei), necalcularea, nefacturarea, neînregistrarea și neîncasarea chiriilor pentru spații/terenuri/secții de circulație și a penalităților pentru nerespectarea clauzelor contractuale/termenelor de plată de către chiriași (22.000 de lei), facturarea chiriei pentru locomotive la un curs de schimb inferior celui prevăzut în contract (26.000 de lei), etc. În total, neregulile depistate la Sucursala Regională Căi Ferate Cluj s-au însumat la peste 100.000 de lei.

Edilii clujeni s-au “bătut” în acordarea sporurilor

În cadrul primăriilor şi Consiliului Judeţean Cluj, raportul Curţii de conturi arată că şefii acestor instituţii nu au făcut nici un rabat impus de bugetul de austeritate “trâmbiţat” de la Bucureşti.
Spre exemplu, conform raportului, Primăria Cluj Napoca a acordat premii, stimulente sau sporuri în valoare de 14 milioane de lei, iar Consiliul Judeţean Cluj a acordat acelaşi gen de beneficii în valoare de circa 1,7 milioane de lei.
De asemenea, primăriile din Cluj Napoca, Câmpia Turzii, Turda, Huedin şi din peste 15 comune din judeţ se fac vinovate de cauzarea unui prejudiciu total de 27.684.000 de lei (peste 8,3 milioane de euro) prin nerespectarea reglementărilor legale în efectuarea cheltuielilor, cheltuieli neprevăzute de legislația în vigoare şi plăți peste normele, cotele sau baremurile legale aprobate. De asemenea, la primăriile din Cluj-Napoca, Câmpia Turzii, Turda şi la primăriile din 18 comune din judeţ au fost depistate nereguli financiar-contabile (constatări privind legalitatea, realitatea și exactitatea evidențelor contabile și a bilanțurilor contabile, precum şi încălcarea prevederilor legale referitoare la administrarea și gestionarea patrimoniului public și privat al statului și al unităților administrativ-teritoriale) însumate la 140.274.000 de lei, adică  42,4 milioane de euro.
Conform purtătorului de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Livia Săplăcan, dacă inspectorii Curţii de Conturi au făcut sesizări penale, procurorii ar trebui să fi anchetat aceste cazuri.
“Instituţiile care constată ilegalităţi sunt obligate să sesizeze. Obligaţia Curţii de Conturi este să sesizeze DNA-ul, dar momentan nu vă pot spune dacă s-a început vreo anchetă în urma acestui raport, însă ştiu că au fost cazuri când s-au făcut dosare penale plecând de la sesizările Curţii de Conturi”, a declarat Săplăcan. Pentru moment, reprezentanţii Biroului de Relaţii Publice din cadrul Curţii de Conturi a României nu au fost în măsură să furnizeze informaţii despre faptul dacă inspectorii instituţiei au făcut sau nu sesizări penale privind neregulile depistate la Cluj, însă au declarat că vor furniza aceste informaţii.   

CIFRE

88 de instituţii au fost verificate anul trecut de Curtea de Conturi în judeţul Cluj
27.684.000 de lei este valoarea prejudiciilor constate de controlul fiscal

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.